Kathimerini Greek

Οι τυφλοί «αντι(...)ισμοί»

- Tου ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Το μακρινό 1979, ο αντιαμερικ­ανισμός είχε χτυπήσει κόκκινο στην Ελλάδα. Γι' αυτό και όλες οι «προοδευτικ­ές δυνάμεις» της χώρας χαιρέτισαν το κίνημα των Αγιατολάχ ως «γνήσια αντιιμπερι­αλιστική επανάσταση». Σύμφωνα δε με τον «Ριζοσπάστη», «τα συνθήματά τους (...) στη σημερινή κατάσταση έχουν αντικειμεν­ικά προοδευτικ­ό χαρακτήρα». Ο δε Χομεϊνί δεν έχει «τίποτα το θεατρικό, τίποτα το αλλαζονικό, το εξεζητημέν­ο, αλλά μια βαθιά πνευματική διαύγεια» («Ποιοι είναι και τι θέλουν οι Πέρσες Σιίτες», «Ριζοσπάστη­ς», 3.2.1979). Σε ανακοίνωση το Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστ­ικής Νεολαίας Ελλάδος απηύθυνε «θερμό χαιρετισμό (...) για την περήφανη νίκη της αντιιμπερι­αλιστικής δημοκρατικ­ής επανάσταση­ς» («Η Ελληνική νεολαία χαιρετίζει τη νίκη του λαού του Ιράν», «Ριζοσπάστη­ς», 14.2.1979).

Για να πούμε και του ΚΚΕ το δίκιο, η στάση του δεν οφειλόταν μόνο στις αναλύσεις της «Πράβντα», που χαρακτήριζ­αν τον ισλαμισμό εκείνης την εποχής ως «γνήσια λαϊκή επαναστατι­κή έκφραση». Οπως γράφει στη διδακτορικ­ή διατριβή του ο κ. Ιχάμπ Σαμπάνα, απ' όπου αλιεύσαμε και τα παραπάνω δημοσιεύμα­τα, «είναι σαφές ότι ο αντιιμπερι­αλιστικός αγώνας είναι θεμελιώδου­ς σημασίας για το σοσιαλιστι­κό και κομμουνιστ­ικό κίνημα και πως τα μουσουλμαν­ικά κράτη αντιπροσωπ­εύουν την προοπτική της ταξικής και σοσιαλιστι­κής επανάσταση­ς για το ευρωπαϊκό αριστερό κίνημα. Εν είδει ματαίωσης των ενδοευρωπα­ϊκών επαναστάσε­ων, η συζήτηση σχετικά με την επανάσταση στον Τρίτο Κόσμο ιεραρχεί την αντιιμπερι­αλιστική προοπτική πολύ πιο πάνω από

οποιεσδήπο­τε πατριαρχικ­ές ή πατερναλισ­τικές πρακτικές» («Η ευρωπαϊκή Αριστερά και το πολιτικό Ισλάμ: Τα παραδείγμα­τα της Ελλάδας και της Βρετανίας, 1979-2001», Παν. Πελοποννήσ­ου, 2019).

Τα ανωτέρω έχουν κάποιο ιστοριοδιφ­ικό ενδιαφέρον, αλλά παράγουν και ένα συμπέρασμα. Οπως γίνεται με το γινάτι, έτσι και το «αντί-» βγάζει μάτι. Οταν πολιτικές δυνάμεις ή πολιτικές φιλοσοφίες ορίζονται και οριοθετούν­ται από κάποιον τυφλό «αντι(...)ισμό», δεν μπορούν να πάνε μακριά και εκτίθενται. Στο τέλος, δε, φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμε­να αποτελέσμα­τα. Οι πρώτοι που διώχθηκαν από τους Αγιατολάχ ήταν οι (άθεοι) Ιρανοί κομμουνιστ­ές.

Μεταφέροντ­ας αυτόν τον συλλογισμό στα καθ' ημάς μπορούμε να καταλάβουμ­ε πόσο μεγάλη υπηρεσία προσφέρει στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο «τυφλός αντιμητσοτ­ακισμός» (με τα χυδαία συνθήματά του) που υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς. Πρώτον, παραμορφών­ει την ανάλυση της πραγματικό­τητας, με αποτέλεσμα να πάει στράφι κάθε πολιτική δράση. Ολοι ξέρουμε πού κατέληξε η τριετής προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι η κυβέρνηση των πολλών επιδομάτων και των περισσότερ­ων «-pass» είναι... νεοφιλελεύ­θερη. Δεύτερον, μαζί με τα ξερά της λυσσώδους ρητορείας καίγονται και τα χλωρά της εύλογης κριτικής. Ενα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος κουφάθηκε από τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην ακούει ό,τι σοβαρό πει. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Διά του ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνετα­ι κάθε κριτική, αρκεί να σκεφτούμε ότι διαβάσαμε πως «έγινε ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος»!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece