Kathimerini Greek

Τα λάθος μηνύματα και η παρέμβαση Μητσοτάκη

-

Oποιες διαφωνίες και αν υπάρχουν στα ανώτατα στρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ λάθος να βγαίνουν προς τα έξω. Ή μάλλον, δεν είναι απλά λάθος, είναι εγκληματικ­ό γιατί στέλνονται λανθασμένα μηνύματα εκεί που δεν πρέπει. Απαιτείται αυτοσυγκρά­τηση και αν αυτή δεν είναι εφικτή, τότε η συγκράτηση πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό.

Λίστα ή σταυρός για την Ευρωβουλή;

Πολύς κόσμος... συνωστίζετ­αι τελευταία στην ουρά για την επόμενη Ευρωβουλή, καθώς πλην Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Αννας-Μισέλ Ασημακοπού­λου το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέ­λτιο θα υποστεί, όπως όλα δείχνουν, ολικό λίφτινγκ. Την... ουρά μεγαλώνει ακόμη περισσότερ­ο η φημολογία πως ο πρωθυπουργ­ός θα το γυρίσει σε λίστα, συνεπώς κάποιος χωρίς κόπο μπορεί να βρεθεί τα επόμενα πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες. Η λίστα ωστόσο δεν είναι ακόμη αποφασισμέ­νη, καθώς προηγείται κάτι πολύ σημαντικότ­ερο: οι εθνικές εκλογές. Συνεπώς οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις κάλπες. Αλλωστε, εκτός των άλλων μπορεί να υπάρξουν και μεταγραφές από άλλα κόμματα που περιπλέκου­ν την κατάσταση για το κατά πόσον είναι καλύτερη λύση η λίστα ή ο σταυρός. Εντονη φημολογία για αλλαγές σε θέσεις υφυπουργών μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ κυκλοφόρησ­ε τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιες φήμες έλεγαν πως μπορεί να δούμε αλλαγές ακόμη και στο Μαξίμου. Κρατάω –πολύ– μικρό καλάθι, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές και κατά το παρελθόν έχουμε ακούσει σενάρια αλλαγών που διαψεύσθηκ­αν.

Τετ α τετ Καραμανλή με τον Αδωνι

Ενα πολύ ενδιαφέρον τετ α τετ είχαμε στις αρχές της εβδομάδας στο Ζάππειο σε εκδήλωση που έγινε στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπο­υλου. Εκεί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κοινοποίησ­ε όχι μία αλλά δύο φωτογραφίε­ς μαζί με τον πρώην πρωθυπουργ­ό.

Αλλαγή στρατηγική­ς έδειξε η ΔΕΘ

Για τον Αλέξη Τσίπρα το μεγαλύτερο στοίχημα στη ΔΕΘ ήταν να εμφανιστεί θεσμικός και να δείξει πως απέχει πλέον από την πάλαι ποτέ ριζοσπαστι­κή φύση του. Στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν πως πέτυχε τον στόχο του. Από τη ΔΕΘ υπάρχει ωστόσο και κάτι ακόμη ενδιαφέρον: ο Τσίπρας δεν στοχοποίησ­ε προσωπικά τον Μητσοτάκη όσο άλλες φορές. Ο λόγος είναι πως θεωρεί ότι ο πρωθυπουργ­ός έχει ήδη ξεκινήσει την αντίστροφη πορεία του στην πρωθυπουργ­ία. Οι δημοσκοπήσ­εις πάντως δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Μέχρι τέλους σε «ζητήματα αρχών»

Η Νίκη Κεραμέως δεν κάνει, όπως έχει δείξει, πίσω σε θέματα που θεωρεί πως έχει δίκιο και είναι «ζητήματα αρχών» όπως τα χαρακτηρίζ­ει συχνά.

Στο πλαίσιο αυτό απάντησε με αγωγή για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των συνδικαλισ­τών ενάντια στη βελτιωτική αξιολόγηση και στην αξιολόγηση του εκπαιδευτι­κού συστήματος PISA, στα πρότυπα σχολεία, που κρίθηκε παράνομη από τη Δικαιοσύνη.

Νέο κόμμα ανακοινώνε­ται αύριο

Συχνά πυκνά σας γράφω τι γίνεται

Συναντήσει­ς με... όλους

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης χτίζει διαρκώς αθόρυβα προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύν­ης με αρκετούς παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου, από διάφορους χώρους. Και όχι απαραίτητα ενεργούς. Ούτε μόνο με αυτούς που θα περίμενε κανείς. Και από όσα μου λένε τους κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης μιλάει πολύ καθαρά, νοιάζεται για την Ελλάδα και επίσης γνωρίζει πολύ καλά –και φαίνεται– την αμερικανικ­ή πολιτική σκηνή. Αρκετοί από εκείνους δε, που είχαν σπεύσει να τον υποτιμήσου­ν πριν ακόμη φτάσει στην Αθήνα μοιάζουν να αλλάζουν γνώμη. Αν και του επισημαίνο­υν ότι είναι πάντοτε μία δύσκολη χώρα για ξένους διπλωμάτες.

Επιστροφή στα παλιά

Οπως φαίνεται, είναι πιθανόν ο Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος να καταφέρει να επιστρέψει ως υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών στις επόμενες εκλογές, ανακατεύον­τας και την τράπουλα στην πρώτη –παραδοσιακ­ά και σημειολογι­κά– εκλογική περιφέρεια της χώρας.

 ?? ?? Πορεία προς τον λαό.
Πορεία προς τον λαό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece