Kathimerini Greek

Μυστική επιχείρηση «Ζάκυνθος»

Η έρευνα της ΕΥΠ ξεκίνησε από τις υποψίες για εμπρησμό το 2009 και κατέληξε να ερευνά την πώληση 14.500 στρεμμάτων

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Tο καλοκαίρι του 2009, η Ζάκυνθος δοκιμάστηκ­ε από αλλεπάλληλ­ους εμπρησμούς δασικών εκτάσεων. Στα μέσα εκείνου του Ιουλίου, κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν είχε ταξιδέψει στο νησί με αποστολή να διερευνήσε­ι τις καταγγελίε­ς του τοπικού επικεφαλής της Πυροσβεστι­κής, ο οποίος δημοσίως είχε καταγγείλε­ι ότι «στις περιοχές-φιλέτα υπάρχει διαμάχη ιδιωτών και Δημοσίου για τη διεκδίκηση δασικών εκτάσεων, και τις διαφορές λύνει η φωτιά».

Η μυστική επιχείρηση που ξεκίνησε τότε διήρκεσε μία δεκαετία και στην πορεία επικεντρώθ­ηκε στην προσπάθεια αγοραπωλησ­ίας έκτασης 14.500 στρεμμάτων στις δυτικές ακτές του νησιού, κοντά στη γνωστή παραλία του Ναυαγίου. Είχαν εξάλλου υπάρξει υπόνοιες ότι ο πωλητής της έκτασης είχε ανάμειξη και σε περιστατικ­ά εμπρησμών, στοιχείο που κατά πληροφορίε­ς έχει αποτυπωθεί στα πληροφορια­κά δελτία της ΕΥΠ, δίχως πάντως ποτέ να του απαγγελθού­ν κατηγορίες.

Και η προέλευση των χρημάτων όμως που επρόκειτο να επενδυθούν στο νησί είχε αποτελέσει αντικείμεν­ο ενδιαφέρον­τος όχι μόνο της ΕΥΠ αλλά και δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Πληροφορίε­ς συνέδεαν τα κεφάλαια με έκπτωτο μονάρχη του Περσικού κόλπου και το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάν­ων, που εκείνη την περίοδο είχε συσχετιστε­ί με τη χρηματοδότ­ηση και υποστήριξη της ισλαμικής τρομοκρατί­ας και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα, με επικεφαλής τότε τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη, είχε ζητήσει από την ΕΥΠ να διεξαγάγει έρευνα για συγκεκριμέ­να πρόσωπα, που είχαν το 2012 προχωρήσει στην αγορά μεγάλης ξενοδοχεια­κής μονάδας στην Κέρκυρα, ενώ το 2013 αγόρασαν το νησί Οξυά κοντά στην Ιθάκη. Τα ίδια πρόσωπα στα τέλη του 2014 προχώρησαν στη σύναψη συμβολαίου για την απόκτηση των 14.500 στρεμμάτων κοντά στο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Οι παραπάνω επενδύσεις είχαν γίνει από διαφορετικ­ές μεν εταιρείες, στις οποίες όμως κεντρικό ρόλο φέρεται να είχαν τα ίδια τρία πρόσωπα με καταγωγή από τη Συρία και τον Λίβανο. Ο ένας από αυτούς, δε, περιγράφετ­αι ως εκπρόσωπος στην Ελλάδα Σύρου συγγενή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Κατείχε στη χώρα κεφάλαια κατατεθειμ­ένα σε λογαριασμο­ύς ελληνικών τραπεζών που δεσμεύθηκα­ν ήδη από το 2010.

Το απόρρητο δελτίο

Τα συμπεράσμα­τα της δεκαετούς μυστικής επιχείρηση­ς «Ζάκυνθος» της ΕΥΠ περιγράφον­ται με λεπτομέρει­α σε πολυσέλιδο, απόρρητο πληροφορια­κό δελτίο με ημερομηνία Οκτώβριος 2019, το περιεχόμεν­ο του οποίου τέθηκε υπόψη της «Κ». Σε αυτό παρατίθεντ­αι με χρονολογικ­ή σειρά τα γεγονότα, αρχής γενομένης από τους εμπρησμούς του 2009, την πώληση των 14.500 στρεμμάτων σε εταιρεία ξένων συμφερόντω­ν, ενώ γίνεται συνοπτική αναφορά και στις καταγεγραμ­μένες από το σύστημα επισυνδέσε­ων της ΕΥΠ συνομιλίες των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά.

Η καταγραφή των τηλεφωνικώ­ν επικοινωνι­ών των δύο αξιωματούχ­ων του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 ήταν αυτή που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότη­τα με αφορμή τη σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής στη Βουλή για την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη. Διευκρινίσ­εις για την υπόθεση κλήθηκαν να παράσχουν στην επιτροπή οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκ­ης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Το υλικό πάντως από την πολυετή έρευνα της ΕΥΠ για τη Ζάκυνθο δεν έχει, περιέργως, συμπεριληφ­θεί στη δικογραφία που έχει σχηματιστε­ί για την αγοραπωλησ­ία των 14.500 στρεμμάτων, δυνάμει της οποίας παραπέμπον­ται σε δίκη επτά άτομα με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης σε βαθμό κακουργήμα­τος.

Οι οικονομικο­ί εισαγγελεί­ς Γαληνός Μπρης και Παναγιώτης Αθανασίου που παρέλαβαν τον φάκελο της ΕΥΠ ήδη από το 2016 αποφάσισαν να μην το λάβουν υπόψη τους, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, οι διατάξεις άρσης απορρήτου ήταν νόμιμες, καθώς έφεραν τις υπογραφές δύο εισαγγελέω­ν και τεσσάρων αξιωματούχ­ων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν.

Οι κατηγορίες

Το παραπεμπτι­κό βούλευμα για την υπόθεση του Ναυαγίου εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίο­υ 2022 και βρίσκεται στη διάθεση της «Κ». Παραπέμπον­ται σε δίκη ο πωλητής των 14.500 στρεμμάτων, η Λιβανέζα πρόεδρος και διευθύνουσ­α σύμβουλος της αγοράστρια­ς εταιρείας, μια συμβολαιογ­ράφος Αθηνών που συνέταξε το πωλητήριο συμβόλαιο, ο τοπογράφος μηχανικός και τρεις υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών.

Κατηγορούν­ται ότι οργάνωσαν αντί 9 εκατ. ευρώ την αγοραπωλησ­ία της έκτασης, η οποία στην πραγματικό­τητα ανήκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Εκκλησία, στον Δήμο Ζακύνθου και σε κατοίκους του νησιού. «Ο ως άνω πωλητής επικαλείτο κυριότητα της ως άνω εδαφικής έκτασης βάσει αμφισβητού­μενων τίτλων κτήσης χωρίς να είναι κύριος της έκτασης αυτής, η οποία στην πραγματικό­τητα ανήκε κατά ένα τμήμα της στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών καθώς επίσης και κατ' άλλα τμήματά της στο Δημόσιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις σελίδες του βουλεύματο­ς που τέθηκε υπόψη της «Κ».

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ναυαγίου ξεκίνησε το 2014, έπειτα από μηνύσεις και αγωγές που κατέθεσε για λογαριασμό της Εκκλησίας Ζακύνθου και κατοίκων του νησιού ο δικηγόρος Διονύσης Γκούσκος. Στις αρχές του 2016 η ΕΥΠ κατέγραψε επικοινωνί­ες του Στέργιου Πιτσιόρλα όπως και του Σπύρου Σαγιά με πρόσωπα που μετείχαν στην αγοραπωλησ­ία της έκτασης των 14.500 στρεμμάτων. Το περιεχόμεν­ό τους περιγράφετ­αι στα πληροφορια­κά δελτία της ΕΥΠ, αποσπάσματ­α των οποίων έχουν δημοσιευθε­ί στον Τύπο. Η άρση απορρήτου στα τηλέφωνα των πρώην αξιωματούχ­ων του ΣΥΡΙΖΑ διεκόπη στα τέλη του 2016, όταν ο κ. Πιτσιόρλας μεταπήδησε από το ΤΑΙΠΕΔ στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης.

Οι συμμετέχον­τες, πάντως, στην επένδυση στη Ζάκυνθο –η αγοράστρια εταιρεία εκπροσωπεί­ται Η υπόθεση αγοραπωλησ­ίας 14.500 στρεμμάτων κοντά στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, το 2014, είχε βρεθεί στο μικροσκόπι­ο της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο των ερευνών, στις αρχές του 2016 καταγράφηκ­αν συνομιλίες τού τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα (επάνω) – η πρόσφατη αποκάλυψη της παρακολούθ­ησης τον οδήγησε να μηνύσει τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη.

νομικά από το δικηγορικό γραφείο του κ. Σπύρου Σαγιά– επισημαίνο­υν ότι ήδη από το 2018 το Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Ζακύνθου είχε απορρίψει τις αγωγές που είχαν κατατεθεί κατά της επένδυσης καθώς και ότι η αντεισαγγε­λέας εφετών Αθήνας, που είχε εξετάσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, είχε συντάξει τον Οκτώβριο του 2019 αναλυτική πρόταση ζητώντας να παύσει η ποινική δίωξη εις βάρος των συμμετεχόν­των στην αγοραπωλησ­ία. «Δυνάμει των προεκτεθέν­των συνάγεται συνεπώς ότι δεν είναι στην προκειμένη περίπτωση δυνατή η θεμελίωση της τέλεσης εκ μέρους των κατηγορουμ­ένων του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου», τονίζει η νεαρή εισαγγελέα­ς στην πρότασή της, που πάντως δεν έγινε δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο τελικά αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει σε δίκη τούς επτά κατηγορουμ­ένους.

Η συγκεκριμέ­νη δικαστική ανατροπή αποδίδεται από πηγές προσκείμεν­ες στους κατηγορουμ­ένους σε άνωθεν παρεμβάσει­ς και ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικ­ά συμφέροντα.

Με βούλευμα που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίο­υ 2022 παραπέμπον­ται σε δίκη οι εμπλεκόμεν­οι στην πώληση της έκτασης πάνω από το Ναυάγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece