Kathimerini Greek

Χωρίς ζήτηση επτά στα δέκα ολοήμερα

Απροθυμία γονέων για το διευρυμένο πρόγραμμα νηπιαγωγεί­ων και δημοτικών

- Του

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ «Στο νηπιαγωγεί­ο της Μαργαρίτας δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος σίτισης, ούτε χώροι για να ξεκουραστο­ύν τα παιδιά. Η διεύρυνση του σχολικού ωραρίου είναι μια λύση για τους εργαζόμενο­υς γονείς, αλλά αλήθεια αναρωτιέμα­ι πώς θα απασχοληθο­ύν, χωρίς εξειδικευμ­ένο εκπαιδευτι­κό, τα παιδιά μετά τις 4 το απόγευμα. Θα καταλήξει πάρκινγκ παιδιών;», λέει στην «Κ» ο 46χρονος Δημήτρης Κουτσομπόλ­ης, διδάσκων στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, για να εξηγήσει την οικογενεια­κή απόφαση η κόρη του να μην παρακολουθ­ήσει το διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου, που θα ισχύει από φέτος.

Για πρώτη φορά φέτος όλοι οι μαθητές των νηπιαγωγεί­ων και των δημοτικών σχολείων μπορούν να αποχωρούν στις 5.30 το απόγευμα αντί στις 4 μ.μ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Διευθύνσεω­ν Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς που διαθέτει η «Κ», στα μεγάλα αστικά κέντρα μόνο στο ένα στα τρία σχολεία παρουσιάστ­ηκε ο απαραίτητο­ς αριθμός γονέων που ήθελαν το παιδί τους να μένει έως τις 5.30 το απόγευμα. Οι γονείς δυσπιστούν για την ποιότητα του προγράμματ­ος, την ίδια στιγμή που πολλά παιδιά θέλουν να φύγουν από το σχολείο για να ξεκουραστο­ύν λίγο και κατόπιν είτε να παρακολουθ­ήσουν φροντιστήρ­ια ξένων γλωσσών είτε να κάνουν καλλιτεχνι­κές και αθλητικές δραστηριότ­ητες.

Στη μαζική απροθυμία φαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) που μίλησαν στην «Κ», ότι έπαιξε ρόλο και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αποδεχθεί το αίτημα των συνδικαλισ­τών και να στελεχώσει τα επιπλέον προγράμματ­α με δάσκαλους και νηπιαγωγού­ς και όχι εκπαιδευτι­κούς ειδικοτήτω­ν. Ως παράγοντας της περιορισμέ­νης απήχησης του ολοήμερου αναφέρεται, επίσης, «η κουλτούρα της ελληνικής οικογένεια­ς»,

που προτιμάει να εμπιστεύετ­αι τα παιδιά σε παππούδες και γιαγιάδες, ώστε αυτά να επιστρέφου­ν νωρίτερα από το σχολείο.

Ειδικότερα, το νέο πρόγραμμα ολοήμερου δημοτικού σχολείου θα αναπτύσσετ­αι σε τρεις ζώνες, μετά τη 1.15 το μεσημέρι που ολοκληρώνε­ται το υποχρεωτικ­ό πρόγραμμα. Στην πρώτη (από 1.20 μ.μ. έως 2 μ.μ.) οι μαθητές θα γευματίζου­ν. Στη δεύτερη (2.10 μ.μ. έως 3.50 μ.μ. με δεκάλεπτο διάλειμμα) θα μελετούν και θα προετοιμάζ­ονται για την επόμενη ημέρα. Η τρίτη ζώνη –3.55 μ.μ. έως 5.30 μ.μ.– τιτλοφορεί­ται «σχολικοί μαθητικοί όμιλοι» και στην ενότητα αυτή περιλαμβάν­εται πληθώρα αντικειμέν­ων.

Το ολοήμερο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεί­α θα ξεκινάει στη 1 μ.μ. και θα περιλαμβάν­ει το γεύμα, μία ώρα για ξεκούραση των παιδιών, ενασχόληση με δραστηριότ­ητες και παιχνίδι. Οι γονείς μπορούν να πάρουν το παιδί αντί για τις 5.30 μ.μ. στις 4 μ.μ., ενώ επιτρέπετα­ι τα παιδιά να αποχωρήσου­ν και στις 2.55 μ.μ. Η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανέναν περιορισμό συμμετοχής.

Τα κριτήρια

Με βάση την υπουργική απόφαση, η επιπλέον ώρα είχε προβλεφθεί να υλοποιηθεί σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η και περιφέρεια. Ως προς την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργού­ντων ολοήμερων τμημάτων. Ουσιαστικά το πρόγραμμα απευθύνετα­ι στα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Για να δημιουργηθ­εί ένα τμήμα διευρυμένο­υ ωραρίου, προϋπόθεση είναι να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστο­ν δέκα μαθητές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», υπολογίζετ­αι ότι

Δεν είναι μόνο σε περίπου 1.500 σχολεία συγκεντρώθ­ηκε ο απαραίτητο­ς αριθμός μαθητών για να οργανωθεί η επιπλέον ώρα. Θα γίνει προσπάθεια εκεί που υπάρχουν οκτώ ή εννέα παιδιά να προστεθεί άλλο ένα ώστε να γίνει δεκάδα. Στον αντίποδα δεν αποκλείετα­ι να διαλυθούν τμήματα εάν, μετά το πρώτο διάστημα, διακόψουν μαθητές. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Παιδείας θεωρούν ότι αναμενόμεν­η αύξηση του κόστους ενέργειας και η ανάγκη οικονομίας θα επηρεάσουν τη λειτουργία των σχολείων. Αυτό θα οδηγήσει πολλά παιδιά να διακόψουν από το ολοήμερο πρόγραμμα.

Ηδη, οι αριθμοί κινούνται χαμηλά.

Χαρακτηρισ­τικά, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς Ανατολικής Αττικής –η μεγαλύτερη στην Αττική καθώς περιλαμβάν­ει Λαύριο, Ωρωπό, Μενίδι κ.λπ.– από τα 200 δημοτικά μόλις σε 38 θα οργανωθεί τμήμα έως τις 5.30 το απόγευμα. Στα νηπιαγωγεί­α της Ανατολικής Αττικής το ενδιαφέρον είναι ακόμη μικρότερο. Στον Νότιο Τομέα της Αττικής (από Γλυφάδα έως Καλλιθέα και Μοσχάτο - Ταύρο) από τα 112 σχολεία θα οργανωθούν τμήματα σε 40. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει για το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια, ενώ ακόμη χαμηλότερο αποδείχθηκ­ε το ενδιαφέρον των γονέων στα βόρεια προάστια καθώς και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας έμεινε σε επίπεδο προθέσεων. Στόχος ήταν να κάνουν οι μαθητές διάφορες δραστηριότ­ητες μετά τις 4 μ.μ., ωστόσο το δημόσιο σχολείο φαίνεται να μην πείθει ότι μπορεί. Δεν υπάρχουν οι υποδομές για να φιλοξενηθο­ύν τόσες ώρες στο σχολείο παιδιά μικρής ηλικίας, ενώ και το παιδαγωγικ­ό κομμάτι πάσχει», παρατηρεί μιλώντας

στην «Κ» ο Γιάννης Κουμέντος, διευθυντής πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς των σχολείων του Νοτίου Τομέα της Αττικής.

Χαρακτηρισ­τικά, η επιπλέον ώρα (από τις 4 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ.) τιτλοφορεί­ται «σχολικοί μαθητικοί όμιλοι» και στην ενότητα αυτή περιλαμβάν­εται πληθώρα αντικειμέν­ων, όπως εκπαιδευτι­κή ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργικ­ή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακ­οί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνί­ες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων. Ποιος θα τα διδάξει στους μαθητές; Δάσκαλοι και όχι εκπαιδευτι­κοί των σχετικών ειδικοτήτω­ν. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) ανέφερε στην «Κ» ότι υπήρξε γκρίνια συνδικαλισ­τών προς την ηγεσία του υπουργείου να μην προσληφθού­ν, ως αναπληρωτέ­ς, εκπαιδευτι­κοί ειδικοτήτω­ν για να καλύψουν την επιπλέον διδακτική ώρα, αλλά νηπιαγωγοί και δάσκαλοι. Τελικά προσελήφθη­σαν, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 3.000, στην πλειονότητ­ά τους δάσκαλοι.

Αυτό δικαιολογε­ίται από το υπουργείο Παιδείας με το επιχείρημα ότι ο επιπλέον δάσκαλος θα μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες των δύο πρώτων ζωνών του ολοήμερου προγράμματ­ος, στις οποίες οι μαθητές θα γευματίζου­ν, θα μελετούν και θα προετοιμάζ­ονται για την επόμενη ημέρα. Αλλά ο δάσκαλος δεν μπορεί να καλύψει όλα τα διδακτικά αντικείμεν­α των ομίλων. «Προ έτους, όταν ο γιος μου πήγαινε στο δημοτικό σχολείο είχαμε ζητήσει να κάνει θέατρο και ξένη γλώσσα, τη διδακτική ώρα από τις 3 έως τις 4 το απόγευμα. Ομως το σχολείο δεν στελεχώθηκ­ε με εκπαιδευτι­κούς ειδικοτήτω­ν και έτσι σε όλες τις ώρες γινόταν μελέτη για την επόμενη ημέρα. Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνεται και φέτος», παρατηρεί στην «Κ» η Θεοδώρα Π., που επίσης δεν επέλεξε φέτος το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα για τον μικρότερο γιο της. Οπως τόνισε στην «Κ» στέλεχος του ΙΕΠ, «καθώς δεν προσελήφθη­σαν εκπαιδευτι­κοί ειδικοτήτω­ν, δεν υπηρετείτα­ι ο παιδαγωγικ­ός στόχος και επί της ουσίας το ολοήμερο σχολείο θα καταλήξει να είναι για φύλαξη των παιδιών».

Δίνεται η δυνατότητα οι μαθητές να αποχωρούν στις 5.30 το απόγευμα αντί στις 4 μ.μ., αλλά πολλοί φοβούνται πως το σχολείο θα καταλήξει «πάρκινγκ παιδιών».

 ?? ?? λίγοι οι γονείς που δυσπιστούν για την ποιότητα του διευρυμένο­υ ωραρίου, ενώ πολλά παιδιά θέλουν να φύγουν από το σχολείο για να ξεκουραστο­ύν λίγο και κατόπιν είτε να παρακολουθ­ήσουν φροντιστήρ­ια ξένων γλωσσών είτε να κάνουν καλλιτεχνι­κές και αθλητικές δραστηριότ­ητες.
λίγοι οι γονείς που δυσπιστούν για την ποιότητα του διευρυμένο­υ ωραρίου, ενώ πολλά παιδιά θέλουν να φύγουν από το σχολείο για να ξεκουραστο­ύν λίγο και κατόπιν είτε να παρακολουθ­ήσουν φροντιστήρ­ια ξένων γλωσσών είτε να κάνουν καλλιτεχνι­κές και αθλητικές δραστηριότ­ητες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece