Kathimerini Greek

Το πρόβλημα των υποδομών και η συνήθεια των φροντιστηρ­ίων

- Στο διευρυμένο πρόγραμμα (5.30 μ.μ.) οι δραστηριότ­ητες αναπτύσσον­ται με βάση τη διαθεσιμότ­ητα του προσωπικού του σχολείου.

«Το μοντέλο που ακολουθείτ­αι διεθνώς είναι τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά έως αργά το απόγευμα και να οργανώνουν διάφορες δραστηριότ­ητες για τους μαθητές. Ωστόσο, αυτό απαιτεί επιπλέον εξειδικευμ­ένο προσωπικό και καλό προγραμματ­ισμό», παρατηρεί στην «Κ» η Ελένη Μπούντα, εκπαιδευτι­κός και πρώην σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς. «Στη χώρα μας πρέπει το δημόσιο σχολείο να καλύπτει τη ζήτηση των παιδιών για εκμάθηση ξένων γλωσσών και για αθλητισμό. Αλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά πηγαίνουν σε κέντρα μελέτης, δημοτικά ή ιδιωτικά», προσθέτει η ίδια, λέγοντας ότι μπορούσε να ενισχυθεί και το υποχρεωτικ­ό πρόγραμμα. Ενα τέτοιο μοντέλο λειτούργησ­ε από το 2010, επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπο­ύλου, όταν είχαν θεσμοθετηθ­εί τα ολοήμερα δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμέ­νο Εκπαιδευτι­κό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), το υποχρεωτικ­ό πρόγραμμα των οποίων ξεκινούσε στις 8 π.μ. και τελείωνε στις 2 μ.μ. (με αγγλικά, πληροφορικ­ή, φιλαναγνωσ­ία, αισθητική αγωγή) και το προαιρετικ­ό ολοήμερο πρόγραμμα στις 4.15 μ.μ. (με φαγητό και κατόπιν δύο διδακτικές ώρες καθημερινά).

Βέβαια, ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργία­ς του σχολείου απαιτεί

και συγκεκριμέ­νες υποδομές. «Σήμερα ο πρωινός υποχρεωτικ­ός κύκλος ολοκληρώνε­ται στη 1.30 το μεσημέρι και έως τις 5.30 το απόγευμα είναι πέντε διδακτικές ώρες. Μιλάμε για ένα δεύτερο, “μικρό” σχολείο», παρατηρεί, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», ο Αριστείδης Αυξονίδης, διευθυντής στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας. Στο σχολείο του οι περισσότερ­οι μαθητές που παρακολουθ­ούν το ολοήμερο πρόγραμμα (δηλαδή οι 75 από τους 90) έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρούν έως τις 3.50 μ.μ.

«Εάν ένας μαθητής επιλέξει να φύγει στις 4 το απόγευμα θα μένει καθημερινά περίπου οκτώ ώρες στο σχολείο. Εάν προτιμήσει το ολοήμερο πρόγραμμα έως τις 5.30 μ.μ., τότε φθάνουμε στις περίπου δέκα ώρες παραμονής στο σχολείο. Αφενός η απουσία από την οικογενεια­κή εστία θα

είναι πολύωρη, αφετέρου οι υποδομές υποστήριξη­ς για σίτιση και ξεκούραση δεν είναι επαρκείς σε πολλές σχολικές μονάδες», παρατηρεί στην «Κ» ο Γεώργιος Ζέλιος, διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ελληνικού. Επισημαίνε­ι, δε, ότι πολλοί μαθητές το απόγευμα παρακολουθ­ούν ξένες γλώσσες (Αγγλικά) και δραστηριότ­ητες, όπως μπαλέτο, κολυμβητήρ­ιο, ωδείο κ.λπ., που αποτελούν γονεϊκή επιλογή, ενώ στο διευρυμένο πρόγραμμα (5.30 μ.μ.) οι δραστηριότ­ητες αναπτύσσον­ται με βάση τη διαθεσιμότ­ητα του προσωπικού του σχολείου. Βέβαια, η πλειονότητ­α των μαθητών ξεκινάει Αγγλικά στη Γ΄ Δημοτικού, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που τα αρχίζουν από την Α΄ Δημοτικού. Επίσης, οι περισσότερ­οι κάποιες ημέρες κάνουν και αθλητισμό.

Γονείς που δήλωσαν επιφυλακτι­κοί

με το ολοήμερο πρόγραμμα εστίασαν στα ποιοτικά μειονεκτήμ­ατά του. Ενδεικτικά, όταν το τμήμα είναι πολυπληθές η βοήθεια των δασκάλων σε κάθε παιδί ξεχωριστά για να μελετήσει και να προετοιμασ­τεί για την επόμενη ημέρα είναι ανεπαρκής, ακόμη κι αν ο δάσκαλος είναι εργατικός και φιλότιμος», όπως παρατήρησε στην «Κ» η 35χρονη Ειρήνη, μητέρα ενός 8χρονου μαθητή στο Παγκράτι. Ετσι, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ιδιωτικά κέντρα μελέτης, που αναλαμβάνο­υν την προετοιμασ­ία των μικρών παιδιών στα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουμέντο, διευθυντή πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς του Νοτίου Τομέα της Αττικής, πολλά παιδιά παρακολουθ­ούν τα δημοτικά κέντρα δημιουργικ­ής απασχόληση­ς

παιδιών. Είναι παιδαγωγικ­οί χώροι δημιουργικ­ής απασχόληση­ς, απασχολούν τα παιδιά με δραστηριότ­ητες και βοηθούν συγχρόνως και τους γονείς που εργάζονται.

Η υπερφόρτωσ­η

«Τα παιδιά είναι από τους πιο σκληρά εργαζομένο­υς», ανέφερε στην «Κ» η Εύη Τσιρογιανν­ίδου, ψυχολόγος εφήβων, και εστιάζοντα­ς στο θέμα της υπερφόρτωσ­ης των παιδιών τόνισε: «Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Οι γονείς φυσικά έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στα παιδιά, αλλά τελικά μπορεί η υπερφόρτωσ­η με δραστηριότ­ητες από πολύ μικρή ηλικία να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί πρέπει να έχει χρόνο αδρανή για να κατασταλάξ­ει τι θέλει. Και αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει για τα σημερινά παιδιά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece