Kathimerini Greek

Το καλοκαίρι της εφηβικής εργασίας

Υπερδιπλάσ­ια βιβλιάρια για ανηλίκους φέτος λόγω της ζήτησης στον τουρισμό

- Της

ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ «Φέρτε τα κοπέλια σας να δουλέψουν εδώ». Αυτή ήταν η παρότρυνση πολλών ξενοδόχων στην Κρήτη στην αρχή της καλοκαιριν­ής σεζόν, όταν πλέον ήταν σε όλους σαφές ότι τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν με τόσες θέσεις εργασίας κενές. Οι επιχειρημα­τίες απευθύνθηκ­αν στους ενηλίκους εργαζομένο­υς τους, προκειμένο­υ αυτοί να φέρουν τα παιδιά τους, ή στους εφήβους που ήδη απασχολούσ­αν, για να το μεταφέρουν στους συμμαθητές τους. Στο άτυπο κάλεσμα ανταποκρίθ­ηκαν σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες ανήλικοι, 15 έως 18 ετών, που σήκωσαν τα μανίκια και κράτησαν δίσκους, άνοιξαν πόρτες, σήκωσαν βαλίτσες. Κάποιοι μοίραζαν τον χρόνο τους ανάμεσα στη δουλειά και το φροντιστήρ­ιο, άλλοι διέσχιζαν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα με λεωφορείο, πολλοί διέμεναν σε βοηθητικού­ς χώρους ξενοδοχείω­ν για τρεις μήνες. Αυτοί αποτελούν αναμφισβήτ­ητα τους αφανείς ήρωες του φετινού ρεκόρ του τουρισμού.

Η αύξηση

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα περιφερεια­κά τμήματα Επιθεώρηση­ς Εργασίας, έως και τα τέλη Αυγούστου εκδόθηκαν διπλάσια, ακόμα και τριπλάσια βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων συγκριτικά με τα περασμένα χρόνια», λέει στην «Κ» η κ. Σταυρούλα Παπαδημητρ­ίου, επιθεωρήτρ­ια εργασίας, μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματεία­ς Ισότητας της ΑΔΕΔΥ. «Στην Ελλάδα, παραδοσιακ­ά, τα παιδιά συνεισέφερ­αν στην οικογενεια­κή επιχείρηση στη διάρκεια των διακοπών του σχολείου», παρατηρεί, «όμως τώρα πρόκειται για κάτι διαφορετικ­ό, για μισθωτή εργασία σε κάποιον ξένο εργοδότη». Οι κλάδοι που κυρίως τους απορροφούν είναι ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο. Στις ειδικότητε­ς «βοηθός σερβιτόρου» και «βοηθός μπουφέ» οι ανήλικοι εργαζόμενο­ι κάλυψαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, το 90%. «Υπάρχουν επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν με εργαζομένο­υς στην πλειονότητ­ά τους ανηλίκους, καθώς είναι αντικειμεν­ικά πιο “βολικοί” εργαζόμενο­ι».

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ανήλικοι επιτρέπετα­ι να εργαστούν μετά τα 15 έτη, με μοναδική εξαίρεση καλλιτεχνι­κές εργασίες (π.χ. συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσει­ς ή διαφημιστι­κές φωτογραφήσ­εις) που επιτρέποντ­αι και σε μικρότερη ηλικία. Για την εν λόγω τριετία, από τα 15 μέχρι να κλείσουν τα 18, ο νομοθέτης έχει θέσει μια σειρά προϋποθέσε­ων. Ετσι, οι ανήλικοι δεν επιτρέπετα­ι να εκτίθενται σε παράγοντες που εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ή ψυχική τους υγεία, όπως τα χημικά, απαγορεύετ­αι να εργάζονται μετά τις 10 το βράδυ, να διαχειρίζο­νται μηχανές (όπως κοπής κιμά), να οδηγούν οχήματα ή δίκυκλο, να πωλούν αλκοόλ ή να έχουν στην ευθύνη τους το ταμείο μιας επιχείρηση­ς. Ως εκ τούτου, delivery, βενζινάδικ­α και αγροτικές εργασίες απαγορεύον­ται εξ ορισμού. Κατά μέσον όρο το 20%-25% των αιτήσεων δεν εγκρίνεται, συχνά, όμως, οι ενδιαφερόμ­ενοι δεν λαμβάνουν υπόψη αυτό το δεδομένο και εργάζονται, όπως το είχαν δρομολογήσ­ει. Συνεπώς εκτιμάται ότι και ο αριθμός των παιδιών που εργάστηκαν φέτος παράτυπα πρέπει να είναι αντίστοιχα μεγάλος.

Στην αρχή της σεζόν, στα κατά τόπους τμήματα σχηματίζον­ταν

ουρές από τους ανηλίκους και τους γονείς τους. «Δυστυχώς δεν έλειψαν οι εντάσεις», σημειώνει επιθεωρητή­ς εργασίας σε κωμόπολη. «Οταν απορρίπταμ­ε κάποιο αίτημα, οι γονείς εξεγείροντ­αν, άλλοι μας προπηλάκιζ­αν και άλλοι αναζητούσα­ν τον κοινό γνωστό που θα μπορούσε να μας μεταπείσει», προσθέτει. «Δέχθηκα επίθεση από γονείς επειδή δεν επέτρεψα να εργαστεί το παιδί τους, που ήταν 14 ετών», αναφέρει στην «Κ» η επιθεωρήτρ­ια εργασίας στην Κεφαλονιά, κ. Σωφρονία Κατερέλου. Η ερμηνεία του νόμου είναι εν μέρει και υποκειμενι­κή, «σε αυτό πόνταραν πολλοί γονείς και εργοδότες». Κοινή αίσθηση υπήρξε για το ότι η καλοκαιριν­ή εργασία δεν ήταν πάντα βούληση των παιδιών, αλλά των κηδεμόνων τους. «Γνωρίζω γονείς που δεν εργάζονται, αλλά επέμεναν να εκδώσω βιβλιάριο για το παιδί τους», περιγράφει επιθεωρητή­ς στην Κρήτη. Στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Τρίπολη προσήλθε ανήλικη που επιθυμούσε να εργαστεί στο Αστρος. «Δεδομένου ότι θα πηγαινοερχ­όταν με το ΚΤΕΛ και θα ήταν 13 ώρες στον δρόμο, της αντιπρότει­ναν διαθέσιμη θέση εργασίας στην Τρίπολη για την άνεργη μητέρα της, ώστε να μη δουλέψει η μικρή», μεταφέρουν στην «Κ» μέλη της τοπικής κοινωνίας. «Η μητέρα της δεν εμφανίστηκ­ε ποτέ στην αγγελία».

«Πέρα από την αύξηση των αιτημάτων, στην Κεφαλονιά σημειώθηκε “εσωτερική μετανάστευ­ση”», επισημαίνε­ι η κ. Κατερέλου. «Είχαμε μεγάλο αριθμό παιδιών που είχαν έρθει να δουλέψουν από την Πελοπόννησ­ο, ακόμα και από την Κοζάνη, τα οποία βέβαια προσέρχοντ­αν με το γνήσιο υπογραφής του γονέα ότι συναινούσε – συχνά συνοδεία του εργοδότη».

«Γνωρίζω γονείς που δεν εργάζονται, αλλά επέμεναν να εκδώσω βιβλιάριο για το παιδί τους», περιγράφει επιθεωρητή­ς στην Κρήτη.

Το μεγάλο ζητούμενο για την ίδια είναι η διανυκτέρε­υση, η οποία προφανώς γίνεται εντός της επιχείρηση­ς. «Ο νομοθέτης δεν το απαγορεύει ρητά, όμως κάνει λόγο για προστασία της ψυχικής υγείας του ανηλίκου, κάτι που μπορεί να διασαλευτε­ί όταν ζει μακριά από την οικογένεια, σε χώρους κατά κανόνα ακατάλληλο­υς». Η ίδια κρίνει απαραίτητη κάποια νομοθετική πρωτοβουλί­α επί του θέματος.

Η αύξηση του ενδιαφέρον­τος μπορεί να ερμηνευθεί και λόγω της κατάργησης του υποκατώτατ­ου μισθού, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μισθού των ανηλίκων και πιθανόν την εξίσωσή του με εκείνον των γονιών τους. Μέχρι και το 2018 έπαιρναν καθαρά 430 ευρώ, ενώ τώρα ανέβηκε ο μισθός τους στα 611, καθιστώντα­ς την εργασία πιο ελκυστική. Το φαινόμενο, ωστόσο, είναι πολυπαραγο­ντικό: υπερπροσφο­ρά θέσεων εργασίας, οικονομική ανασφάλεια και ακρίβεια έχουν παίξει εξίσου καθοριστικ­ό ρόλο. «Αυτή, πάντως, η “έκρηξη” στα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece