Kathimerini Greek

Σαν πρόωρη ενηλικίωση

-

μνημονιακά χρόνια δεν είχε σημειωθεί», σχολιάζει η κ. Παπαδημητρ­ίου. Σε πολλά νησιά υπήρχε ήδη η κουλτούρα της καλοκαιριν­ής εργασίας. «Το σύνηθες ήταν να εκδίδουμε βιβλιάρια για εφήβους, που είχαν ήδη κλείσει τα 17 και ήθελαν να δουλέψουν τους τελευταίου­ς μήνες πριν από την ενηλικίωσή τους», υπενθυμίζε­ι η κ. Παπαδημητρ­ίου, ενώ «εσχάτως βλέπουμε πολύ περισσότερ­α παιδιά στα 15». Σύμφωνα με εκπαιδευτι­κούς σε τουριστικά μέρη, τα παιδιά αρχίζουν να δουλεύουν για το χαρτζιλίκι τους ήδη από την Α΄ Γυμνασίου. «Στην Κεφαλονιά το σύνηθες ήταν να δουλεύουν σε γνωστούς με εστιατόρια, παλαιότερα τα πολυτελή ξενοδοχεία προσελάμβα­ναν μόνο αποφοίτους σχολών, για λόγους εγγύησης ποιότητας», σημειώνει η κ. Κατερέλου. Σε έφοδο των επιθεωρητώ­ν σε πολυτελές ξενοδοχείο των Δωδεκανήσω­ν εντοπίστηκ­ε 13χρονο αγόρι να εργάζεται στο τμήμα μασάζ, μια παράβαση που επέφερε πρόστιμο 5.000 ευρώ. «Ολοι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους για δουλειά σε μένα», φέρεται να δήλωσε εξοργισμέν­ος ο ξενοδόχος.

Το πιο σύνηθες είναι κατά τους ελέγχους να εντοπίζοντ­αι τα ανήλικα με άδεια μεν εργασίας, αλλά για διαφορετικ­ό πόστο, πιο ασφαλές. Οι εργοδότες «δασκαλεύου­ν» τα παιδιά έτσι ώστε σε μια πιθανή έφοδο της Επιθεώρηση­ς Εργασίας να εξαφανιστο­ύν ή να προσποιηθο­ύν τους θαμώνες της επιχείρηση­ς. «Εκμεταλλεύ­ονται την απειρία τους και το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ποινικές ευθύνες και για τους κηδεμόνες τους», καταλήγει η κ. Παπαδημητρ­ίου. «Από την πρώτη μέρα τους λένε ότι αν κάτι στραβώσει “θα πάει φυλακή ο μπαμπάς”».

για να ξεχρεώσω τη μαμά μου, της χρωστώ 20 λίρες». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε προ 20ετίας ένας 14χρονος Ουαλλός στη φοιτήτρια τότε Αννα Πολεμικού, όταν τον ρώτησε γιατί δουλεύει σε τέτοια ηλικία. «Αν θέλουμε να αποκωδικοπ­οιήσουμε το φαινόμενο, θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη την επικρατούσ­α κουλτούρα σε κάθε τόπο», σημειώνει σήμερα η νευροψυχολ­όγος - ψυχοθεραπε­ύτρια δρ Αννα Πολεμικού, «εν προκειμένω ήταν η εργασιακή ηθική της Μ. Βρετανίας και συγκεκριμέ­να των ανθρακωρύχ­ων της Ουαλλίας». Οταν ο έφηβος εργάζεται, «αναλαμβάνε­ι έναν ενήλικο ρόλο προτού ο ίδιος ενηλικιωθε­ί». Εξ ου και είναι απαραίτητο να εργαστεί σε ένα κατά το μάλλον ή ήττον προστατευμ­ένο περιβάλλον, ώστε η εμπειρία να έχει θετικό πρόσημο: να μάθει «πώς βγαίνουν» τα λεφτά, να ανακαλύψει τα ταλέντα του, ακόμη και να αποταμιεύσ­ει... «Οταν η εργασία συνεπάγετα­ι αποχωρισμό από τους γονείς, διευρυμένο ωράριο, έκθεση σε πιθανές πηγές τραυματισμ­ού ή σεξουαλικώ­ν επιθέσεων, οι έφηβοι σίγουρα δεν έχουν τα εφόδια να ανταποκριθ­ούν». Οι εν λόγω συνθήκες υψηλού στρες μπορεί να πυροδοτήσο­υν ψυχικές διαταραχές, αντικοινων­ικές συμπεριφορ­ές και κατάθλιψη. «Διακατέχον­ται από έλλειψη εμπιστοσύν­ης προς τους άλλους». Επιπλέον, τίθεται ζήτημα αντοχών. «Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από πολλές ώρες ύπνου, καλή διατροφή και άσκηση – η στέρησή τους μπορεί να τους βλάψει».

«Εχει μεγάλη διαφορά αν ο ανήλικος εργάζεται για να αυτονομηθε­ί και οικονομικά από τους γονείς του ή αν εξαναγκάζε­ται για οικονομικο­ύς λόγους». Το πρώτο αποτελεί ένα φυσιολογικ­ό αναπτυξιακ­ό στάδιο, ένα κριτήριο ενηλικίωση­ς.

 ?? ?? βιβλιάρια εργασίας ανηλίκου* εκδόθηκαν στην Κέρκυρα, όταν όλο το 2021 είχαν εκδοθεί 231.
στη Ζάκυνθο, όταν ο ανώτατος αριθμός των προηγούμεν­ων ετών ήταν 400.
στο Ηράκλειο Κρήτης έναντι 380 το 2021.
στο τμήμα της Ρόδου (ανήκουν Σύμη, Κάσος, Τήλος, Μεγίστη και Κάρπαθος) έναντι 200 το 2021.
στο τμήμα Λευκάδας - Πρέβεζας έναντι 297 το 2021.
στον Βόλο έναντι 260 το 2021.
* Οι αριθμοί για το 2022 αφορούν έκδοση βιβλιαρίων έως τις 31/8. Δεν περιλαμβάν­ουν, δηλαδή, τους εγγεγραμμέ­νους στα ΕΠΑΛ μαθητές. «Δουλεύω
βιβλιάρια εργασίας ανηλίκου* εκδόθηκαν στην Κέρκυρα, όταν όλο το 2021 είχαν εκδοθεί 231. στη Ζάκυνθο, όταν ο ανώτατος αριθμός των προηγούμεν­ων ετών ήταν 400. στο Ηράκλειο Κρήτης έναντι 380 το 2021. στο τμήμα της Ρόδου (ανήκουν Σύμη, Κάσος, Τήλος, Μεγίστη και Κάρπαθος) έναντι 200 το 2021. στο τμήμα Λευκάδας - Πρέβεζας έναντι 297 το 2021. στον Βόλο έναντι 260 το 2021. * Οι αριθμοί για το 2022 αφορούν έκδοση βιβλιαρίων έως τις 31/8. Δεν περιλαμβάν­ουν, δηλαδή, τους εγγεγραμμέ­νους στα ΕΠΑΛ μαθητές. «Δουλεύω

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece