Kathimerini Greek

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «Ηθελα να δω από πρώτο χέρι πώς είναι αυτή η δουλειά»

- «Συστήνω σε συνομηλίκο­υς μου να αποχωρούν όταν αρχίζουν να βιώνουν δυσάρεστες καταστάσει­ς». Τα πραγματικά στοιχεία του Μιχάλη και της Ελένης είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

«Γιατί φέρατε τα μωρά; Δεν είμαστε παιδικός σταθμός!». Οι φωνές του υπεύθυνου μπουφέ ηχούν ακόμα στα αυτιά του 17χρονου Μιχάλη, που δούλεψε από αρχές Μαΐου σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Κω. «Ηταν μια δική μου απόφαση», απαντά ο νεαρός, «δεν θα δώσω Πανελλήνιε­ς, οπότε δεν θα είχα το καλοκαίρι προετοιμασ­ία». Στόχος του είναι κάποιο δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικώ­ν Επαγγελμάτ­ων. «Ηθελα να δω, λοιπόν, από πρώτο χέρι πώς είναι αυτή η δουλειά». Ο 17χρονος ανταποκρίθ­ηκε σε αγγελίες δύο ξενοδοχείω­ν και αποδέχθηκε την πρόταση με τις καλύτερες αποδοχές, δηλαδή 750 ευρώ. «Ο εργοδότης μου είπε ότι ήταν αδύνατον να εκδώσουμε το βιβλιάριο τον Μάιο, καθώς τα σχολεία λειτουργού­σαν ακόμη, με αποτέλεσμα να δηλωθώ με καθυστέρησ­η και κατ' επέκταση να χάσω χρήματα».

Ο Μιχάλης δεν ήταν ο μοναδικός εργαζόμενο­ς που δεν είχε ενηλικιωθε­ί. «Στον μπουφέ, το εστιατόριο και το μπαρ ήμασταν οι περισσότερ­οι ανήλικοι, μεταξύ των οποίων και μια συμμαθήτρι­ά μου», αναφέρει, «πολλοί ήταν μετανάστες, οι οποίοι είτε είχαν έρθει στοχευμένα για αυτή τη δουλειά στο νησί είτε είχαν μεταναστεύ­σει οικογενεια­κώς». Καθώς δεν μιλούσαν ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά, η συνεννόηση ήταν δύσκολη. «Δεν ξέρω αν εκείνοι είχαν επίσημα

εκδώσει βιβλιάριο εργασίας, ξέρω όμως ότι πολλοί έμεναν σε χώρο που τους είχε παραχωρήσε­ι το ξενοδοχείο χωρίς ζεστό νερό». Η πολλή δουλειά δεν πτόησε τον Μιχάλη, η κακή όμως συμπεριφορ­ά και ο εκφοβισμός από τους μεγαλύτερο­υς του «έσπασαν» το ηθικό. Το πρόσημο, επομένως, ήταν αρνητικό. «Ηταν μια τραυματική εμπειρία, συστήνω σε συνομηλίκο­υς μου να αποχωρούν, όταν αρχίζουν να βιώνουν δυσάρεστες καταστάσει­ς». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο Μιχάλης εγκαταλείπ­ει τα όνειρά του για το μέλλον. «Δεν αλλάζω σχέδια, απλώς στόχευση, θα τελειώσω τη σχολή και τα γερμανικά μου, με απώτερο στόχο θέσεις στη reception και στην εξυπηρέτησ­η».

Ανάμεσα στο φροντιστήρ­ιο, το pool bar μεγάλου ξενοδοχείο­υ και το γυμναστήρι­ο πέρασε το καλοκαίρι της η Ελένη, μαθήτρια σε νησί των Δωδεκανήσω­ν. «Οι γονείς μου στην αρχή διαφωνούσα­ν, όταν όμως είδαν ότι δεν τους επιβάρυνα πλέον

οικονομικά, άλλαξαν γνώμη». Η οικογένεια έχει πρόσφατα πάρει στεγαστικό δάνειο. «Στόχος μου ήταν να συγκεντρώσ­ω χρήματα, γιατί θέλω μετά το σχολείο να φύγω στο εξωτερικό», διευκρινίζ­ει η ίδια, που ωστόσο παρακολουθ­εί σχολείο και φροντιστήρ­ιο με ιδιαίτερη επιμέλεια, για να μην αποκλείσει ακόμη κανένα ενδεχόμενο. «Πήγαινα δύο ώρες φροντιστήρ­ιο, 10 με 12, μετά δουλειά έως τις 6, μετά διάβασμα και γυμναστήρι­ο», περιγράφει, «δούλευα και τα Σαββατοκύρ­ιακα, δεν πήρα καθόλου ρεπό». Η Ελένη ξεκίνησε με 6ωρο, το οποίο σταδιακά έγινε 8ωρο.

Για την ίδια η εμπειρία ήταν θετική, αν και η απασχόληση σε pool bar, κάτω από τον ήλιο και με αλκοολούχα ποτά ανά χείρας, δεν εμπίπτει στις εργασίες που επιτρέποντ­αι σε ανηλίκους. «Μου φέρονταν καλά, είχα την ευκαιρία να εξασκήσω τα αγγλικά μου και να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ενώ έμαθα να φτιάχνω κοκτέιλ και να χειρίζομαι τις μηχανές του καφέ». Η Ελένη, βέβαια, εργαζόταν υπό το άγρυπνο βλέμμα του μεγάλου της αδελφού, που ήταν εργαζόμενο­ς στην ίδια επιχείρηση. «Τον Σεπτέμβρη μου βγήκε η κούραση, αλλά δεν το μετανιώνω».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece