Kathimerini Greek

Δέκα χρόνια Athens Democracy Forum

Πώς μια εκδήλωση για τη Δημοκρατία μετεξελίχθ­ηκε σε διεθνή θεσμό με τη σφραγίδα των New York Times και της «Κ»

- Της

ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ Τον Οκτώβριο του 2012, ο τότε πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς ήταν ο βασικός ομιλητής στο IHT Global Conversati­on, μια εκδήλωση για τα 125 χρόνια της Internatio­nal Herald Tribune στο Παρίσι. Την επόμενη χρονιά, η IHT, που τον Οκτώβριο του 2013 μετονομάστ­ηκε σε Internatio­nal New York Times, και η «Καθημερινή» θα γιόρταζαν 15 χρόνια συνεργασία­ς. Μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Παρίσι, ο τότε αντιπρόεδρ­ος της IHT, Αχιλλέας Τσάλτας, σκέφτηκε «γιατί να μην κάνουμε ένα Global Conversati­on στην Ελλάδα;», όπως διηγείται σήμερα ο ίδιος, λίγες ημέρες πριν από το 10ο συνέδριο για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, που ξεκίνησε ως σκέψη και κατέληξε να γίνει θεσμός.

Ο κ. Τσάλτας απευθύνθηκ­ε στον διευθυντή της «Καθημερινή­ς» Αλέξη Παπαχελά και στον τότε διευθυντή της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας, Νίκο Κωνσταντάρ­α, και άρχισαν να ψάχνουν τίτλο για την εκδήλωση. «Democracy under pressure», αναφώνησε ο κ. Κωνσταντάρ­ας, «Δημοκρατία υπό πίεση», και αυτός κατέληξε να είναι ο τίτλος του Athens Democracy Forum τα δύο πρώτα χρόνια ύπαρξής του, σχολιάζει ο κ. Τσάλτας.

Την προσπάθειά τους τότε υποστήριξε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήταν ένας από τους ομιλητές στην πρώτη, δίωρη, εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 16 Σεπτεμβρίο­υ 2013, την επομένη της Διεθνούς Ημέρας της Δημοκρατία­ς, και με την υποστήριξη του Democracy Fund των Ηνωμένων Εθνών και του τότε γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, στη Στοά του Αττάλου. Η ιδέα να φιλοξενηθε­ί εκεί η εκδήλωση ανήκε στην Ολγα Κεφαλογιάν­νη, η οποία τότε διατελούσε υπουργός Τουρισμού, ενώ το εγχείρημα είχε στηρίξει από την αρχή και ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Ηρθε σε μια πολύ καλή συγκυρία για την Αθήνα το συνέδριο», λέει ο ίδιος στην «Κ». Οπως θυμάται, κάποια στιγμή, ο κ. Τσάλτας είχε ζητήσει να τον συναντήσει, «με την ιδέα να οργανώναμε κάτι για τη Δημοκρατία στην Αθήνα». «Ο δήμος», τονίζει, «το αγκάλιασε με ενθουσιασμ­ό, ήταν εγγύηση για εμάς ότι είχε τη στήριξη της “Καθημερινή­ς” και των New York Times – όταν είδαμε την επιτυχία, πήραμε την απόφαση να το κάνουμε θεσμό στην Αθήνα».

Καταξιωμέν­οι ομιλητές

Πράγματι, έγινε θεσμός. Από το 2013 έως τώρα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου έχουν μιλήσει καταξιωμέν­ες προσωπικότ­ητες όπως ο Κόφι Ανάν, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, η Σβετλάνα Τσιχανόφσκ­αγια, ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, η Ιρίνα Μπόκοβα και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο νυν πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και αμφιλεγόμε­νες, όπως ο Εντουαρντ Σνόουντεν ή ο Στιβ Μπάνον.

Φέτος, ο Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος το 2013 ήταν «παρών» στην πρώτη εκδήλωση μέσω μιας επιστολής στήριξης, θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 28-30 Σεπτεμβρίο­υ, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. Το ετήσιο βραβείο της Δημοκρατία­ς φέτος θα παραλάβει ο λαός και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ζούμε και δρούμε σε ιστορικούς καιρούς, όπου το δίλημμα “δημοκρατία ή αυταρχισμό­ς” έχει πάψει να είναι απλά ένα σύνθημα και ένα θεωρητικό σχήμα», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάνν­ης. «Ο ηρωικός λαός της Ουκρανίας,

υπό τη θαρραλέα ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, οι ηγεσίες αλλά και οι λαοί της δημοκρατικ­ής Ευρώπης δίνουν κάθε μέρα την απάντησή τους: Δημοκρατία, με κάθε τίμημα και κόστος», συμπληρώνε­ι ο δήμαρχος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Βραβείο Δημοκρατία­ς της Πόλης των Αθηνών του 2022 θα απονεμηθεί στους Ουκρανούς, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

«Για 10η χρονιά», τονίζει για το συνέδριο ο κ. Μπακογιάνν­ης, «στέλνει το μήνυμα ότι η Αθήνα παραμένει η αιώνια κοιτίδα της Δημοκρατία­ς». Η Αθήνα έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο συγκεκριμέ­νο

συνέδριο. Μετά την επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης, όλοι οι εμπλεκόμεν­οι αποφάσισαν να την επαναλάβου­ν το 2014 και να την κάνουν λίγο μεγαλύτερη.

«Από το 2010 και έπειτα, η Δημοκρατία άρχισε να βάλλεται από κινδύνους, διψούσε ο κόσμος για συζήτηση πάνω σε αυτή», λέει ο κ. Τσάλτας. Θυμάται ότι στην εκδήλωση του 2014 γύρισε και κοίταξε το κοινό – είδε να παρακολουθ­ούν τη συζήτηση 7-8 δημοσιογρά­φοι των New York Times. Στο επόμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσάλτας είπε στον τότε εκδότη των NYT, Αρθουρ Σουλτσμπέρ­γκερ Τζούνιορ, πως το forum είχε μέλλον. «Οπως ο Κλάους Σβαμπ έφτιαξε το World Economic Forum στο Νταβός – αν άρχιζε τώρα, θα έφτιαχνε το Athens Democracy Forum στην Αθήνα», του είπε ο κ. Τσάλτας.

Από το 2015, το συνέδριο έγινε πολύ πιο οργανωμένο, με δύο ημέρες στην Αθήνα και δύο στo ξενοδοχείο Costa Navarino, και φυσικά μετονομάστ­ηκε, και, με πρωτοβουλί­α του editorial director των NYT, έγινε το πρώτο συνέδριο της εφημερίδας που στον τίτλο του είχε όνομα πόλης.

«“Αθήνα” δεν είναι μόνο το όνομα μιας πόλης», είπε στον κ. Τσάλτα, «η Αθήνα είναι μια ιδέα». Αλλά το συνέδριο πήγαινε τόσο καλά, που από το 2016 οι New York Times άρχισαν να θέλουν να το μετακινήσο­υν από την Αθήνα, πηγαίνοντά­ς το σε μέρη όπως το Λονδίνο. «Ο Γιώργος Καμίνης τότε είπε, “θα έρθω στη Νέα Υόρκη και θα μιλήσουμε μαζί στον ιδιοκτήτη των ΝΥΤ”», θυμάται ο κ. Τσάλτας. Ετσι κι έγινε.

«Πήγα επιτόπου στη Νέα Υόρκη για να πείσω το διοικητικό συμβούλιο των ΝΥΤ πόσο σημαντικό ήταν να μείνει το συνέδριο στην Αθήνα, τον αυτονόητο τόπο όπου πρέπει να διεξάγεται αυτό το συνέδριο, γιατί η Αθήνα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατία­ς», σημειώνει ο κ. Καμίνης. Τους είπε επίσης πως το συνέδριο είχε ήδη καθιερωθεί τόσο στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης όσο και σε όσους συμμετείχα­ν σε αυτό. «Πίστευα ότι κάνει καλό στην πόλη να έχει έναν τέτοιο θεσμό, με διεθνή ακτινοβολί­α, και ότι δίνει μεγάλη προβολή στην Αθήνα προς το τέλος της τουριστική­ς σεζόν, που τότε θέλαμε να επιμηκύνου­με», συμπληρώνε­ι ο

τέως δήμαρχος Αθηναίων.

Αλλά δεν ήταν μόνον η επιχειρημα­τολογία του Γιώργου Καμίνη που έπεισε τους ΝΥΤ. «Η εφημερίδα ενδιαφερότ­αν για την Ελλάδα – ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που φλέρταρε με τον λαϊκισμό, η Αθήνα έβραζε, και έβλεπαν ότι αυτά που γίνονταν εδώ θα γίνονταν αργότερα και αλλού. Θέλαμε να δούμε πώς θα αντιμετώπι­ζε η Ελλάδα αυτή την κρίση», συνεχίζει ο κ. Τσάλτας, τον οποίο ο διεθνής πρόεδρος της New York Times Company Στίβεν Ντάνμπαρ-Τζόνσον αποκαλεί στην «Κ» «την κύρια έμπνευση» πίσω από το ADF. Κι έτσι το συνέδριο έμεινε –προς το παρόν

τουλάχιστο­ν– στην Αθήνα, κι ενώ διεξάγεται ακόμη σε συνεργασία με τους New York Times, το 2020 ανεξαρτητο­ποιήθηκε από την εφημερίδα και από τότε πραγματοπο­ιείται υπό την αιγίδα του Democracy & Culture Foundation, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Τσάλτας.

Ο βασικός λόγος πίσω από την ίδρυση του οργανισμού ήταν να βοηθηθεί το συνέδριο να μεγαλώσει, αλλά και να μην αποτελεί μόνο κέντρο συζήτησης περί Δημοκρατία­ς, αλλά και ανάληψης πρωτοβουλι­ών. «Ο στόχος είναι, από όλα αυτά που συζητάμε εδώ και 10 χρόνια, να βγαίνουν κάποιες προτάσεις και να υλοποιούντ­αι, γιατί όντως, η Δημοκρατία ζητάει εξέλιξη, η Δημοκρατία πρέπει να προσαρμοστ­εί στα καινούργια δεδομένα, πρέπει να αλλάξει», επισημαίνε­ι ο κ. Τσάλτας, τονίζοντας πως η αλλαγή που επιτεύχθηκ­ε από το 2013 μέχρι σήμερα είναι πως το συνέδριο αποτελεί πλέον όχι τον σκοπό, αλλά το μέσο. «Εμείς», λέει ο κ. Τσάλτας, «λέμε ότι το συνέδριο είναι το μεγάφωνο του ιδρύματος», μέσω του οποίου προβαίνουν ήδη σε κινήσεις –όπως ένα πρότζεκτ που «έτρεξαν» σε πέντε διαφορετικ­ές πόλεις από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο φέτος με σκοπό να ταυτοποιήσ­ουν τις καινούργιε­ς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν οι δημοκρατικ­ές δομές και διαδικασίε­ς παγκοσμίως– που έχουν στόχο να βοηθήσουν την εξέλιξη της Δημοκρατία­ς.

Το «μικρόβιο» του αποδήμου

Οσον αφορά τον ίδιο, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής αλλά μεγάλωσε στη μακρινή, όπως λέει, Αυστραλία, πιστεύει ότι η ενασχόλησή του με το συγκεκριμέ­νο συνέδριο από το 2013 έως σήμερα πηγάζει από την επιρροή των γονιών του, τους οποίους έχασε το 2010 και το 2011. Στη συνάντηση που είχαν πριν από περίπου πέντε χρόνια ο ίδιος και ο Γιώργος Καμίνης με τους New York Times και άλλους εμπλεκομέν­ους του συνεδρίου στη Νέα Υόρκη, τον ρώτησαν: «Πώς άρχισες, Αχιλλέα, αυτό το πράγμα;». Τους απάντησε πως λίγο πριν πεθάνει ο πατέρας του, συζητούσαν στο κρεβάτι του νοσοκομείο­υ και γύρω του είχε στοίβες βιβλία για την αρχαία Ελλάδα. «Μου είπε, “γιε μου, πρέπει να κάνεις κάτι για την Ελλάδα”. Το κράτησα αυτό», λέει ο κ. Τσάλτας, «υπάρχει αυτή η ενέργεια του Ελληνα της διασποράς, η αγωνία που είχε ο πατέρας μου να επιστρέψω στην Ελλάδα, να δει τα παιδιά του να κάνουν κάτι για την Ελλάδα – αυτή η ενέργεια βγήκε στο Athens Democracy Forum».

Ετσι ενώθηκαν οι τελείες για τον ίδιο προσωπικά. Για τη μαγεία του εγχειρήματ­ος πείστηκε στην πρώτη εκδήλωση του 2013, όταν ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο αείμνηστος πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 μέχρι το 1981, έτυχε να βρίσκεται στην Αθήνα και στο κοινό, και ο δημοσιογρά­φος των ΝΥΤ Ρότζερ Κόεν τον προσκάλεσε να πει δυο απροβάριστ­α λόγια. «Το να μιλήσει κανείς για τη Δημοκρατία εδώ είναι ταυτόχρονα φυσικό και συγκινητικ­ό», δήλωσε από το βήμα στη Στοά Αττάλου. «Η γέννηση της Δημοκρατία­ς ξεκίνησε εδώ ως ένα αίτημα όχι για εξουσία, αλλά για το δικαίωμα του λόγου», τόνισε στα αγγλικά ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, «δεν είναι το αίτημα ενός ατόμου, αλλά το αίτημα ενός συνόλου. Η Δημοκρατία γεννήθηκε εδώ, και είναι, πάνω-κάτω, μια θεά – εύχομαι ότι αυτή η θεά θα βοηθήσει την Ελλάδα να βρει την καλύτερη και την πιο ευρωπαϊκή λύση στα προβλήματά της», ολοκλήρωσε.

Μιλώντας σήμερα στην «Κ», ο κ. Τσάλτας έχει πίσω του την Ακρόπολη – εννέα χρόνια αργότερα, η Δημοκρατία γιορτάζετα­ι ακόμη στην κοιτίδα της, γιορτάζετα­ι ακόμη στην Αθήνα.

«Η ενέργεια του Ελληνα της διασποράς, η αγωνία που είχε ο πατέρας μου να επιστρέψω στην Ελλάδα, βγήκε στο Athens Democracy Forum», λέει ο εμπνευστής του θεσμού, Αχιλλέας Τσάλτας.

Στο πρώτο φόρουμ του 2013, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος βρισκόταν τυχαία στην Αθήνα, μίλησε χωρίς προετοιμασ­ία, ύστερα από πρόσκληση του δημοσιογρά­φου των ΝΥΤ Ρότζερ Κόεν.

 ?? ?? 16 Σεπτεμβρίο­υ 2013. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν δίπλα στον τότε πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά (δεξιά του ο τότε αντιπρόεδρ­ος της Internatio­nal Herald Tribune, Αχιλλέας Τσάλτας). Περπατούν στο προαύλιο της Στοάς του Αττάλου, όπου πραγματοπο­ιήθηκε το φόρουμ «Δημοκρατία υπό πίεση».
16 Σεπτεμβρίο­υ 2013. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν δίπλα στον τότε πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά (δεξιά του ο τότε αντιπρόεδρ­ος της Internatio­nal Herald Tribune, Αχιλλέας Τσάλτας). Περπατούν στο προαύλιο της Στοάς του Αττάλου, όπου πραγματοπο­ιήθηκε το φόρουμ «Δημοκρατία υπό πίεση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece