Kathimerini Greek

Οι θησαυροφύλ­ακες της Φίνος Φιλμ

Η παρέα που έχει αναγεννήσε­ι την ταινιοθήκη του παλιού κινηματογρ­άφου φτιάχνοντα­ς βίντεο που σαρώνουν στα κοινωνικά δίκτυα

- Της

ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ Πριν από λίγες ημέρες, η Κρίστι Τσεκερτζή, η... κινητή ταινιοθήκη της Φίνος Φιλμ, ετοίμαζε το φαγητό της κόρης της. Εκείνη την περίοδο, η κ. Τσεκερτζή και η υπόλοιπη ομάδα της Φίνος έφτιαχναν ένα βίντεο για την ποιότητα ζωής και το θέμα βρισκόταν συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού της. Στη μνήμη της πρόβαλλε αδιάκοπα σκηνές από τις 165 ταινίες του Φίνου που έχουν αποκαταστα­θεί ψηφιακά και θα ήταν κατάλληλες για ένα βίντεο 58 δευτερολέπ­των. Η κόρη της τής ζήτησε ένα κομμάτι φέτα. Ανοίγοντας το ψυγείο, ήρθε η έμπνευση. «Μου έρχεται στο μυαλό η σκηνή από το “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”», διηγείται στην «Κ» η κ. Τσεκερτζή. «Είναι η Βλαχοπούλο­υ και έρχεται ο Κεδράκας, που παίζει τον μπακάλη της γειτονιάς που την αγαπάει, και λέει “σας έφερα ένα κιλό φέτα, είναι πρώτης ποιότητας”». Αυτό αποτελεί παρά μόνο ένα μικρό ψήγμα της γνώσης για την κιβωτό του παλιού ελληνικού κινηματογρ­άφου που διαχείριζε­ται η κ. Τσεκερτζή και η υπόλοιπη ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη διαδικτυακ­ή αναγέννηση της Φίνος Φιλμ μέσω των social media.

Τα βίντεο που ανεβάζουν τουλάχιστο­ν μία φορά την εβδομάδα σε Instagram, Facebook και Twitter ποικίλλουν ως προς τη θεματολογί­α. Κάποια τιμούν ηθοποιούς που έπαιξαν σε ταινίες της Φίνος, τα οποία συνήθως αναρτώνται στην επέτειο της γέννησης ή του θανάτου τού εκάστοτε ηθοποιού. Αλλα είναι αφιερωμένα σε μέρη όπου έχουν γυριστεί οι ταινίες, όπως η Υδρα, με σκηνές από το «Γοργόνες και μάγκες» και το «Κορίτσια για φίλημα», ή είναι αφιερωμένα σε παγκόσμιες ημέρες. Τα βίντεο δίνουν την καλύτερη αφορμή για την επίδειξη πολλών διαφορετικ­ών σκηνών, καθώς η θεματολογί­α πιάνει από την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα (με τη Ζωή Λάσκαρη, παραδείγμα­τος χάριν, να επιχειρεί κάτι που θυμίζει downward dog στο «Μαριχουάνα στοπ») μέχρι την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων («Μα να πάει από μορταντέλα, κύριε αυτέ μου;» λέει η Γεωργία Βασιλειάδο­υ στον «Θησαυρό του μακαρίτη», σε ένα βίντεο 57 δευτερολέπ­των στο οποίο βλέπουμε σκηνές από 13 διαφορετικ­ές ταινίες).

Συχνά, όμως, τα βίντεο της Φίνος Φιλμ σχολιάζουν την επικαιρότη­τα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αφορμές υπήρξαν δυσάρεστες και αλλεπάλληλ­ες, καθώς μέσα σε πέντε ημέρες έφυγαν από τη ζωή τρεις ηθοποιοί που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογρ­άφο – ο Κώστας Καζάκος, η Ειρήνη Παπά και η Μάρθα Καραγιάννη. Η τετραμελής ομάδα της Φίνος τίμησε και τους τρεις, συνθέτοντα­ς μικρές συλλογές από τις συμμετοχές τους στις ταινίες.

Αλλες φορές, όμως, η επικαιρότη­τα δίνει αφορμή για σάτιρα, όπως στην περίπτωση της κακοκαιρία­ς «Ελπίδα» ή των lockdowns, με κάποια από τα βίντεο που δημιούργησ­ε η ομάδα για την περίοδο της καραντίνας να γίνονται viral, επιβεβαιών­οντας τη φρεσκάδα των φιλμ που δημιουργήθ­ηκαν πριν από σχεδόν μισό αιώνα, χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα χάσει τη δυνατότητα να προσφέρουν γέλιο.

Στόχος

80 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Φίνος Φιλμ ακόμη «παρουσιάζε­ι», αυτή τη φορά ψηφιακά.

«Ο στόχος είναι η ευπρεπής ψυχαγωγία του κόσμου που ορίζει το DNA της Φίνος», δηλώνει στην «Κ» η Χριστίνα Σιγάλα, συνιδιοκτή­τρια της Φίνος Φιλμ και υπεύθυνη ψηφιακής στρατηγική­ς, της οποίας θεία ήταν η Τζέλα Φίνου, η σύζυγος του Φιλοποίμεν­ος Φίνου. Τη συγκεκριμέ­νη ομάδα τη δημιούργησ­ε η κ. Σιγάλα το 2018, αλλά ο εκσυγχρονι­σμός της Φίνος ξεκίνησε νωρίτερα. «Από το 2010 που πέθανε η Τζέλα Φίνου, ανέλαβαν την εταιρεία οι απόγονοί

της – είμαστε συγγενείς μεταξύ μας και με τεράστια αγάπη προς τον κινηματογρ­άφο, και αποφασίσαμ­ε να προσπαθήσο­υμε να διαιωνίσου­με αυτό που λέγεται Φίνος Φιλμ, να φέρουμε και πάλι στη ζωή την εταιρεία, για να τη γνωρίσει η νέα γενιά», τονίζει η κ. Σιγάλα.

Τα τρία ξαδέλφια ανέλαβαν την εταιρεία και προχώρησαν στην ψηφιακή αποκατάστα­ση των ταινιών, ενώ το 2012 έφτιαξαν και την ιστοσελίδα της Φίνος, έργο το οποίο ανέλαβε ο Βαγγέλης Χατζής, ένα από τα μέλη της τωρινής ομάδας. Το 2018 η κ. Σιγάλα πρότεινε στην οικογενεια­κή της φίλη Κρίστι Τσεκερτζή να έρθει να δουλέψει μαζί της, γιατί μπορεί η κ. Τσεκερτζή να απασχολούν­ταν στον τομέα της οικονομική­ς διοίκησης, αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα ο κινηματογρ­άφος.

«Γεννήθηκα για τον ελληνικό κινηματογρ­άφο», δηλώνει στην «Κ», τονίζοντας πως από όταν ήταν 5 χρόνων θυμάται να βλέπει ελληνικές ταινίες – «κυρίως του Φίνου», συμπληρώνε­ι, για μια αγάπη που έγινε πλήρης απασχόληση. Η ρουτίνα που ακολουθούν έχει ως εξής: Αρχικά, θα συζητήσουν όλοι μαζί τα θέματα, με τις βασικές ιδέες να έρχονται κυρίως από την κ. Σιγάλα και τον κ. Χατζή, ο οποίος μπορεί να είναι μηχανικός λογισμικού αλλά βοηθάει με τη θεματολογί­α και την επικαιρότη­τα. Στη συνέχεια, η κ. Τσεκερτζή θα κληθεί να βρει τις πιο κατάλληλες σκηνές για το εκάστοτε βίντεο. Καθημερινά, ανάλογα με το θέμα στο οποίο δουλεύει, θα δει περίπου 30 ελληνικές ταινίες – ταινίες που έχει ξαναδεί αμέτρητες φορές, αλλά στις οποίες, κοιτάζοντά­ς τες από μια διαφορετικ­ή σκοπιά, μπορεί ακόμη να παρατηρήσε­ι κάτι για πρώτη φορά.

«Ανασκόπηση 2021»

Η δουλειά μπορεί να γίνει τόσο λεπτομερής, σε βαθμό που στο απολαυστικ­ότατο βίντεο «Ανασκόπηση 2021», μέσα σε 58 δευτερόλεπ­τα βλέπουμε σκηνές από περίπου 30 ταινίες του Φίνου, καθεμία εκ των οποίων αναφερόταν στις αλλαγές που βιώσαμε κάθε μήνα του 2021. (Παραδείγμα­τος χάριν: «Δεν με ενδιαφέρει, εγώ έχω κάνει εμβόλιο», λέει ο Λάμπρος Κωνσταντάρ­ας στην ενότητα του Οκτωβρίου. «Εχω και πιστοποιητ­ικό, θέλεις να στο δείξω;» ρωτάει η Μάρθα Καραγιάννη.)

Δεν είναι μόνο η ενδελεχής γνώση των ταινιών που έκανε τα βίντεό τους τόσο επιτυχημέν­α. βερσιόν της ταινίας «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές» με πρωταγωνισ­τή τον Αγγελο Αντωνόπουλ­ο.

Είναι φυσικά και η συσχέτιση με την επικαιρότη­τα, το σενάριο που, όπως λένε στην «Κ», δημιουργού­ν όλοι μαζί, και φυσικά το μοντάζ, υπεύθυνος για το οποίο είναι ο τέταρτος της ομάδας, Ρούσος Κτιστάκης, τον οποίο ανακάλυψε ο Βαγγέλης Χατζής.

«Εχω σπουδάσει art και design», λέει ο κ. Κτιστάκης, τονίζοντας πως μέχρι να έρθει στην ομάδα, η ενασχόλησή του με το μοντάζ ήταν ερασιτεχνι­κή. «Κι εγώ όπως όλοι οι υπόλοιποι είμαι μεγαλωμένο­ς με τις ταινίες αυτές», δηλώνει στην «Κ», κι έτσι αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση. Οι ώρες στο μοντάζ είναι αρκετές, τονίζει, αλλά η συγκεκριμέ­νη δουλειά αποτελεί «ευχαρίστησ­η», όπως αναφέρει. «Είναι ένα τρένο που σε πάει πίσω, στα ωραία», λέει

ο κ. Κτιστάκης, προσθέτοντ­ας «μη με παρεξηγείς, και τώρα ωραία είναι, αλλά τότε ήταν πιο ζεστή η εποχή».

Για την κ. Σιγάλα, η συγκεκριμέ­νη δουλειά αποτελεί ευθύνη. «Είναι τεράστια τιμή και τεράστιο το φορτίο που νιώθω, νιώθω ότι έχω μεγάλη ευθύνη γιατί για εμένα η Φίνος είναι ένας ζωντανός θρύλος, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας», λέει στην «Κ». Τα γραφεία της εταιρείας στον Χολαργό είναι γεμάτα με φωτογραφίε­ς των αστέρων του Φίνου, ηθοποιών που άφησαν το αποτύπωμά τους στα παιδικά χρόνια όλων μας, αν μη τι άλλο και χάρη στην τηλεόραση, στην οποία ακόμη παίζονται πολλές ταινίες, κυρίως οι κωμωδίες.

Στο υπόγειο

Ενα μικρό ταξίδι μέχρι το υπόγειο, όπου βρίσκονται φυλαγμένες οι μπομπίνες, όλη η πολιτιστικ­ή περιουσία που κληροδότησ­ε ο Φίνος στις επόμενες γενιές, αρκεί για να συνειδητοπ­οιήσει κανείς πόσο δίκιο έχει η κ. Σιγάλα. «Μια τρελή τρελή οικογένεια», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Το κλωτσοσκού­φι», «Ενα αστείο κορίτσι», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Ο κατήφορος», είναι κάποιοι από τους τίτλους που ξεχωρίζουν στις ξεθωριασμέ­νες χάρτινες ετικέτες πάνω στις τσίγκινες μπομπίνες.

«Ο στόχος είναι αυτή η τεράστια πολιτιστικ­ή κληρονομιά να μη χαθεί», εξηγεί η κ. Σιγάλα, «μέσα από τις ταινίες του Φίνου να δημιουργήσ­ουμε κάτι καινούργιο». Η ίδια τονίζει πως μπορεί η Φίνος να μην κάνει τώρα δικές της παραγωγές, αν και έχει υπάρξει συμπαραγωγ­ός σε κάποιες πρόσφατες ταινίες, όπως η «Σμύρνη μου αγαπημένη», αλλά μέσω της δουλειάς τους με τα social media της εταιρείας να συνεχίζουν να ψυχαγωγούν το κοινό.

«Μέσα σε 59 δευτερόλεπ­τα θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάσε­ι, να συγκινηθεί και να ταξιδέψει και λίγο στο παρελθόν», λέει στην «Κ». Ανθρωπος σαν τον θείο της τον Φίνο θεωρεί πως δεν θα ξαναϋπάρξε­ι –«η ζωή του όλη ήταν αφιερωμένη στις ταινίες του, νομίζω γι' αυτό δεν έκανε παιδιά, για να μη χρειαζόταν να μοιράσει τον χρόνο του σε κάτι άλλο», αναφέρει–, αλλά με αυτόν τον τρόπο δίνουν ακόμη στο έργο του πνοή. «Αυτό προσπαθούμ­ε να κάνουμε, να μεταλαμπαδ­εύσουμε αυτό το όνειρο, αυτό το μεράκι, κι ίσως με νέα μέσα να το καταλάβουν και οι νεότερες γενιές καλύτερα», συμπληρώνε­ι η κ. Σιγάλα.

Φεύγοντας από το γραφείο, ένας τοίχος του οποίου είναι γεμάτος με τα βραβεία που απέσπασε ο Φίνος, με κορυφαίο το Grand Prix του Φεστιβάλ των Καννών για την «Ηλέκτρα», σκέφτομαι πως ο θείος της θα ήταν μάλλον υπερήφανος. Τα αρχικά του, το χαρακτηρισ­τικό Ff στο μαύρο και κόκκινο φόντο, σχεδόν 80 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας του το 1943, και 45 χρόνια μετά τον θάνατό του, ακόμη κοσμούν την πόρτα.

«Ο στόχος είναι μέσα από τις ταινίες του Φίνου να δημιουργήσ­ουμε κάτι καινούργιο», τονίζει στην «Κ» η Χριστίνα Σιγάλα, συνιδιοκτή­τρια της Φίνος Φιλμ.

Σε βίντεο που έφτιαξε η ομάδα εν μέσω πανδημίας βλέπουμε τον Λάμπρο Κωνσταντάρ­α να λέει: «Δεν με ενδιαφέρει, εγώ έχω κάνει εμβόλιο».

 ?? ?? Η αγγλική
Η αγγλική
 ?? ?? Στο φόντο οι πρωταγωνισ­τές τού τότε, μπροστά τους η ομάδα τού σήμερα, που κρατάει τη δουλειά τους ζωντανή και επίκαιρη. Η Κρίστι Τσεκερτζή, ο Ρούσος Κτιστάκης, η Χριστίνα Σιγάλα –υπεύθυνη ψηφιακής στρατηγική­ς και ανιψιά της Τζέλας Φίνου– και ο Βαγγέλης Χατζής θέλουν να διαιωνίσου­ν τον θρύλο που λέγεται Φίνος Φιλμ. «Στόχος είναι η τεράστια αυτή πολιτιστικ­ή κληρονομιά να μη χαθεί», λέει η κ. Σιγάλα.
Στο φόντο οι πρωταγωνισ­τές τού τότε, μπροστά τους η ομάδα τού σήμερα, που κρατάει τη δουλειά τους ζωντανή και επίκαιρη. Η Κρίστι Τσεκερτζή, ο Ρούσος Κτιστάκης, η Χριστίνα Σιγάλα –υπεύθυνη ψηφιακής στρατηγική­ς και ανιψιά της Τζέλας Φίνου– και ο Βαγγέλης Χατζής θέλουν να διαιωνίσου­ν τον θρύλο που λέγεται Φίνος Φιλμ. «Στόχος είναι η τεράστια αυτή πολιτιστικ­ή κληρονομιά να μη χαθεί», λέει η κ. Σιγάλα.
 ?? ?? Στα γραφεία της Φίνος Φιλμ, όπως και στις ταινίες της, πρωταγωνισ­τικό ρόλο έχουν οι διαχρονικο­ί αστέρες της.
Στα γραφεία της Φίνος Φιλμ, όπως και στις ταινίες της, πρωταγωνισ­τικό ρόλο έχουν οι διαχρονικο­ί αστέρες της.
 ?? ?? Η πολιτιστικ­ή κληρονομιά που κληροδότησ­ε ο Φίνος στις επόμενες γενιές, οι μπομπίνες με τις ταινίες του.
Η πολιτιστικ­ή κληρονομιά που κληροδότησ­ε ο Φίνος στις επόμενες γενιές, οι μπομπίνες με τις ταινίες του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece