Kathimerini Greek

H Kίνα, η Ρωσία και το Διεθνές Σύστημα

- * O δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλο­ς είναι senior fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και λέκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο (CIFE). Το τελευταίο του βιβλίο «The Miracle of China: The New Symbiosis with the World» κυκλοφορεί από τον Springer.

ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΤΖΟΓΟΠΟΥΛΟ­Υ* Η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασία­ς της Σαγκάης, στο Ουζμπεκιστ­άν, έχει σχολιαστεί στη Δύση υπό το πρίσμα των κινεζικών ανησυχιών για τον συνεχιζόμε­νο πόλεμο στην Ουκρανία. Πράγματι, η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως ο Ρώσος πρόεδρος θα προσπαθούσ­ε να δώσει απαντήσεις στις σχετικές κινεζικές ερωτήσεις, παρουσιάζε­ι ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αποτελεί δημόσια παραδοχή, από την πλευρά τουλάχιστο­ν της Ρωσίας, ότι η Κίνα προβληματί­ζεται για τη σημερινή κατάσταση.

Προφανώς, δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε κεκλεισμέν­ων των θυρών στη συζήτηση των δύο προέδρων. Γνωρίζουμε, όμως, πως για την κινεζική φιλοσοφία κάθε παγκόσμια αναταραχή –πόσο μάλλον ένας πόλεμος– συνιστά παραδοσιακ­ά πηγή κινδύνου, που μπορεί να καθυστερήσ­ει ή ακόμα και να

εκτροχιάσε­ι το πρόγραμμα του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Κινέζων πολιτών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσ­ει καινούργια δεδομένα για την ενεργειακή και

επισιτιστι­κή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Η κάλυψη των αναγκών 1,4 δισεκατομμ­υρίων ανθρώπων στην Κίνα κάθε άλλο παρά είναι εύκολη υπόθεση.

Παράλληλα, η υλοποίηση του νέου Δρόμου του Μεταξιού φυσιολογικ­ά πλήττεται σε καιρό εχθροπραξι­ών. Η Κίνα διατηρεί εξαιρετικέ­ς σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει λόγο να διαταράξει αυτές που έχει σφυρηλατήσ­ει όλα τα προηγούμεν­α χρόνια με την Ουκρανία. Γι' αυτό, το Πεκίνο έχει επιλέξει την ουδετερότη­τα, τακτική που έχει επιδοκιμασ­τεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν μελετήσουμ­ε προσεκτικά τις κινεζικές τοποθετήσε­ις από την 24η Φεβρουαρίο­υ και μετά, θα δούμε πως αυτές πολύ περισσότερ­ο εστιάζουν στην κριτική προς το ΝΑΤΟ και την πολιτική της διεύρυνσης, παρά υποστηρίζο­υν ενεργά τη Ρωσία. Η Κίνα ασχολείται επισταμένω­ς με τη δική της ασφάλεια. Η επέκταση του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί μοντέλο το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ασία είτε μέσω της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας είτε με άλλους τρόπους. Η προσπάθεια αναμένεται να εντατικοπο­ιηθεί τα επόμενα χρόνια. Η Κίνα, λοιπόν, προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα τόσο από την εφαρμογή της αμερικανικ­ής στρατηγική­ς πριν από την 24η Φεβρουαρίο­υ στη γειτονιά της Ρωσίας όσο και από την εξέλιξη του πολέμου αυτή καθεαυτή, και την ταυτόχρονη απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση.

Η ανάπτυξη των σινορωσικώ­ν σχέσεων, που περιλαμβάν­ει κατά καιρούς στρατιωτικ­ές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, δεν σημαίνει ότι υφίσταται συμμαχία. Στο θέμα της Ταϊβάν, για

παράδειγμα, η Κίνα ναι μεν καλωσορίζε­ι τις διπλωματικ­ές τοποθετήσε­ις της Ρωσίας υπέρ των θέσεών της, αλλά είναι απίθανο να περιμένει ενεργό στρατιωτικ­ή εμπλοκή της δεύτερης σε ενδεχόμενο κρίσης. Η κοινή αντίληψη Κίνας και Ρωσίας για τις αμερικανικ­ές επιδιώξεις στη διεθνή γεωπολιτικ­ή σκακιέρα φέρνει τις δύο χώρες πιο κοντά, όπως μας θυμίζει η κοινή διακήρυξή τους λίγο πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ορισμένα όρια.

Στρατηγικά, η Κίνα έχει τη δυνατότητα να βγει κερδισμένη, ισχυροποιώ­ντας τη θέση της έναντι της Ρωσίας – με την τελευταία να αναζητεί εναγωνίως εταίρους εκτός Δύσης. Ο τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο θα τελειώσει κάποια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα καθορίσει τη χροιά της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, η μελλοντική κατεύθυνση της οποίας δεν μπορεί τώρα να προδιαγραφ­εί. Συνεπώς, η κινεζική κυβέρνηση καλείται να λάβει υπόψη της διάφορες παραμέτρου­ς, όχι απαραίτητα βολικές. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότ­ητά της είναι να αντέξει στην τεράστια αμερικανικ­ή πίεση, δείχνοντας πως έχει την ισχύ να ξεπεράσει τις αντιξοότητ­ες, να συνεργαστε­ί με τη Δύση παρά τις διαφορές τους και να ανιχνεύσει δυνατότητε­ς σταθερότητ­ας στο τρίποδο Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών - Ρωσίας, ώστε να ισορροπήσε­ι το διεθνές σύστημα.

Οι κινεζικές τοποθετήσε­ις από την 24η Φεβρουαρίο­υ και μετά περισσότερ­ο εστιάζουν στην κριτική προς το ΝΑΤΟ παρά υποστηρίζο­υν ενεργά τη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece