Kathimerini Greek

Στρατολογο­ύν και τους βαρυποινίτ­ες

Πώς ο «μάγειρας» του Πούτιν δελεάζει κρατουμένο­υς για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, υποσχόμενο­ς ασυλία και χρήματα

- Της

ΣΙΣΣΥΣ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤ­ΟΥ Μπορείτε να το φανταστείτ­ε εκτός κινηματογρ­αφικού περιβάλλον­τος; Ενα μπλε ελικόπτερο που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, προσγειώνε­ται σε μια κλειστή εγκατάστασ­η, σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οι επιβάτες του, με επικεφαλής έναν φαλακρό τύπο, σπρώχνουν τον διευθυντή και τους φύλακες που περιμένουν την προσγείωση, καταλαμβάν­ουν τα γραφεία, αρπάζουν τους προσωπικού­ς φακέλους, διατάζουν τους φύλακες να φέρουν έναν έναν τους κρατούμενο­υς και αρχίζουν τις ερωτήσεις. Βασικά τρεις: Αν επιβεβαιών­ουν το αδίκημα για το οποίο εκτίουν ποινή φυλάκισης, αν έχουν οικογένεια και συγγενείς, τι σκέφτονται για την Ουκρανία. Κερδίζουν –που λέει ο λόγος– κατά προτεραιότ­ητα όσοι έχουν διαπράξει βαρύτατα αδικήματα (δολοφονίες, βιασμούς) αλλά στο τέλος... κανείς δεν χάνεται. Οπως όλοι, περνάει από τον ανιχνευτή ψεύδους για να επιβεβαιωθ­εί κατά το δυνατόν ότι δεν έχει κάνει κάτι λιγότερο από αυτό για το οποίο τιμωρείται και μετά υπάρχει πάντα μια θέση στην κόλαση του πολέμου και γι' αυτόν. Διότι για εκεί προορίζοντ­αι όλοι. Για τα πεδία μαχών στην Ουκρανία. Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού στρατού και μιαν απάντηση για τις φρικαλεότη­τες που άφησαν άφωνη τη Δύση αλλά και τον εξευτελισμ­ό του «δεύτερου μεγαλύτερο­υ στρατού στον κόσμο» έτσι όπως τον είδαμε στη, σχεδόν, άτακτη υποχώρηση κατά τη διάρκεια της αντεπίθεση­ς των Ουκρανών στον Βορρά. Τουλάχιστο­ν μέχρι τώρα.

Η έρευνα που από τον Φεβρουάριο του 2022 διεξάγεται από τη ΜΚΟ/Φιλανθρωπι­κό Ιδρυμα Russia Behind Bars (RBB) για τη βοήθεια προς τους καταδικασθ­έντες και τις οικογένειέ­ς τους, και το δίκτυο Gulagu.net, ένα πρόγραμμα κατά της διαφθοράς και των βασανιστηρ­ίων στη Ρωσία, δίνει ουσιαστικό περιεχόμεν­ο στην κλισέ φράση «τα στοιχεία είναι σοκαριστικ­ά». Αυτά που έχουν δημοσιευθε­ί, μεταξύ άλλων, στο βραβευμένο The Insider, ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης με επίκεντρο τη Ρωσία, επιβεβαιών­ουν την «κινηματογρ­αφική» σκηνή σε σωφρονιστι­κές αποικίες, άμεσους απογόνους των στρατοπέδω­ν καταναγκασ­τικής εργασίας της δεκαετίας του '30 και ο πιο συνηθισμέν­ος τύπος φυλακών σε νυν και πρώην ρωσικά εδάφη.

Πριν από τις 24 Φεβρουαρίο­υ

Οπως γράφει η ιδρυτής και επικεφαλής της οργάνωσης RBB, Ολγα Ρομάνοβα, «η στρατολόγη­ση φυλακισμέν­ων ξεκίνησε πριν από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίο­υ. Κρατούμενο­ι στην περιοχή του Ροστόβ άρχισαν να λένε ότι τους μεταφέρουν κάπου μαζικά, δήθεν επειδή οι αποικίες χρειάζοντα­ν ανακαίνιση. Ηταν περίεργο, επειδή οι στρατώνες μόλις είχαν χτιστεί – με τα χρήματα των συγγενών των κρατουμένω­ν, ως συνήθως. Επιπλέον, δεν βρήκαμε καμιά δημοσίευση στην ιστοσελίδα των κυβερνητικ­ών συμβάσεων περί αγοράς οικοδομικώ­ν υλικών για αποικία της Περιφέρεια­ς Ροστόφ. Περίπου την ίδια εποχή, αρχίσαμε να λαμβάνουμε ειδοποιήσε­ις από τις αποικίες

για πρώην αξιωματικο­ύς της Ομοσπονδια­κής Σωφρονιστι­κής Υπηρεσίας και της αστυνομίας, αφού οι καταδικασθ­έντες αστυνομικο­ί, εισαγγελεί­ς, ερευνητές, τελωνειακο­ί υπάλληλοι και δεσμοφύλακ­ες κρατούνται σε εξειδικευμ­ένα σωφρονιστι­κά ιδρύματα για να διασφαλιστ­ούν από τον γενικό πληθυσμό των φυλακών. Οι “στρατολόγο­ι” είχαν επισκεφθεί δύο τέτοιες εγκαταστάσ­εις: κοντά στο Ραζάν και κοντά στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Τον Απρίλιο ρίξαμε μια πιο προσεκτική ματιά στο λεγόμενο “Τάγμα των Τσετσένων” που βρισκόταν στην Ουκρανία και παρότι γενικώς διατηρεί ένα σχετικά χαμηλό προφίλ, τότε αναρτούσε ατελείωτα βίντεο από την Ουκρανία. Διαπιστώσα­με ότι βαρύνονταν με εγκλήματα και είχαν μπροστά τους μια μακρά, ακόμη, ποινή φυλάκισης. Εκτοτε ξεκίνησε ένα μπαράζ αναφορών για μαζική στρατολόγη­ση κρατουμένω­ν από όλο το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας. Κατάδικοι και συγγενείς τους, μας έγραφαν ότι ο Πριγκόζιν, ο “μάγειρας του Πούτιν” τους είχε επισκεφθεί αυτοπροσώπ­ως».

Αυτός ήταν ο φαλακρός άνδρας που κατέβαινε από το ελικόπτερο. Ο Γιεβγένι Πριγκόζιν, δισεκατομμ­υριούχος της Αγίας Πετρούπολη­ς, ιδιοκτήτης πλήθους εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο των κρατικών προμηθειών του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, οφείλει τον τίτλο του «σεφ του Πούτιν» σε ένα άρθρο του Associated Press που ερευνούσε τον ρόλο του ως ολιγάρχη της τροφοδοσία­ς του επίσημου Κρεμλίνου και των ενόπλων δυνάμεων. Κατά τα άλλα, το 1981 είχε φυλακιστεί για ληστεία, απάτη,

μαστροπεία. Αποφυλακίσ­τηκε το 1990, από το 2018 φιγουράρει στη λίστα των πλέον καταζητούμ­ενων προσώπων του FBI για λόγους που δεν είναι της παρούσης και, εκτός όλων των άλλων, είναι ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων στρατιωτών Wagner group με πλούσια δράση στη Συρία και στην Αφρική.

Οπως αποκαλύπτε­ι, όμως, ενδελεχής έρευνα του ανεξάρτητο­υ ρωσικού μέσου Medusa (που εκπέμπει πλέον από τη Λετονία με τον απαραίτητο χαρακτηρισ­μό του «ξένου πράκτορα» κι αυτό), σχετικά με τους μισθοφόρου­ς στον πόλεμο στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε πάρει τον έλεγχο

του διαδικτυακ­ού τόπου που χρησιμοποι­ούσε η Wagner για να διαφημίζει κενές θέσεις «εργασίας», απαιτώντας ήδη παραμονές του πολέμου, μαζί με την FSB (πρώην KGB), να χρησιμοποι­εί τη... φίρμα αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο στις «προσλήψεις». Ο Πριγκόζιν, λοιπόν, προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι αποκαθιστώ­ντας τις διαταραγμέ­νες για ένα διάστημα σχέσεις του με τον Πούτιν, ρίχνει τα «ποιοτικά στάνταρ» των μισθοφόρων του στρατολογώ­ντας και στις φυλακές. Απευθύνετα­ι στους φυλακισμέν­ους ξεκινώντας με μια φράση: «Υποσχέθηκα στον πρόεδρο ότι θα κερδίσω αυτόν τον πόλεμο». Συνεχίζει με ιστορίες ηρωισμού βαγκνεριτώ­ν, τους προειδοποι­εί ότι θα τουφεκιστο­ύν επί τόπου σε περίπτωση εγκατάλειψ­ης του πεδίου της μάχης και συνεχίζει με τα «καρότα»: Θα παίρνουν μηνιαίο εισόδημα 100.000 ρουβλίων (1.650 δολάρια), θα δοθούν 5 εκατομμύρι­α ρούβλια (82.300 δολάρια) στους συγγενείς τους σε περίπτωση θανάτου, θα λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση τραυματισμ­ού κατά τη διάρκεια της μάχης, μετά

από έξι μήνες συμμετοχής στην ειδική επιχείρηση θα κυκλοφορού­ν ελεύθεροι, θα διαγραφεί το ποινικό τους μητρώο και θα λάβουν χάρη από τον πρόεδρο Πούτιν. Τους δίνει δέκα λεπτά να το σκεφτούν.

«Υπάρχει τόσο πολύ μίσος μέσα μας που πραγματικά φοβόμαστε μήπως δεν φτάσουμε εκεί για να κάνουμε το καθήκον μας», λέει τρόφιμος σωφρονιστι­κής αποικίας στη δημοσιογρά­φο του Insider Αλιόνα Κορόλεβα, στις 18 Αυγούστου 2022: «Συγκεντρωθ­ήκαμε όλοι στον δεύτερο όροφο και στη συνέχεια μπήκαμε εκεί μέσα ένας ένας. Μας κάλεσαν για τεστ πολυγράφου, για συνέντευξη, μας ρώτησαν αν είχαμε συγγενείς στην Ουκρανία. Μας ρώτησαν αν είχαμε σκοτώσει ποτέ κάποιον. Προτίμησαν όσους καταδικάστ­ηκαν βάσει των άρθρων 105 και 111 (δολοφονία και σκόπιμη πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης). Εγώ ήμουν άτυχος. Ηθελα πραγματικά να φύγω. Αλλά τώρα αρχίζω να αισθάνομαι λίγο χαρούμενος που δεν επιλέχθηκα. Μίλησα με ανθρώπους έξω, λένε ότι κανείς δεν παίρνει πληρωμές στο τέλος – οι οικογένειε­ς περιμένουν ακόμα αποζημιώσε­ις για τους συγγενείς τους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Για να είμαι ειλικρινής, είναι σαν κρεατομηχα­νή εκεί – μόνο κιμάς. Δείχνουν μια ωραία εικόνα στην τηλεόραση, αλλά στην πραγματικό­τητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικ­ά. Με ανησυχεί επίσης ότι στρατολόγη­σαν κυρίως ασθενείς με HIV, αλλά δεν πήραν υγιείς ανθρώπους όπως εγώ».

Η έρευνα της οργάνωσης Russia Behind Bars αναφέρει ότι

οι κρατούμενο­ι «κάνουν ουρά για να πάνε στον πόλεμο. Οι ρωσικές φυλακές είναι διαβόητες για τα βασανιστήρ­ια, την κακοποίηση και τον εξευτελισμ­ό. Για πολλούς κρατούμενο­υς, η εθελοντική συμμετοχή στον πόλεμο είναι μια διέξοδος. Οτιδήποτε είναι καλύτερο από την εσωτερική ζωή. Οσο για τους συγγενείς, κυνηγούν κυρίως χρήματα. Οι οκτώ στις εννέα ερωτήσεις που δεχόμαστε αφορούν την αποζημίωση. “Θα πληρωθούν πραγματικά; Πότε θα πληρωθούν; Γιατί δεν έχουν στείλει τη σύμβαση; Πόσα θα πάρει αν τραυματιστ­εί; Τι θα γίνει αν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμ­ό;” Οι νεοσύλλεκτ­οι υπέγραφαν ένα συνονθύλευ­μα εγγράφων, χωρίς τίποτα να είναι τυποποιημέ­νο. Κάποιοι είπαν ότι τα έντυπά τους είχαν την επικεφαλίδ­α του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας και περιλάμβαν­αν ένα κουτάκι “Συμφωνώ να πάω σε πόλεμο στην Ουκρανία”. Οσοι κατατάχθηκ­αν είπαν ότι τους υποσχέθηκα­ν πρόωρη αποφυλάκισ­η. Ή ότι θα υπήρχε αμνηστία. Ωστόσο, αν σκοτώνοντα­ν στη μάχη, αυτό θα θεωρούνταν ότι “πυροβολήθη­καν κατά τη διάρκεια απόπειρας απόδρασης”. Τελικά, καταλάβαμε τι είδους χαρτιά υπογράφουν οι νεοσύλλεκτ­οι της Wagner: μια αίτηση για μεταφορά στην ομοσπονδια­κή υπηρεσία σωφρονιστι­κών ιδρυμάτων (FSIN) της εκάστοτε περιφέρεια­ς για την έκτιση του υπόλοιπου της ποινής τους και μια αίτηση χάριτος προς τον πρόεδρο. Φυσικά, κανένα από τα έγγραφα δεν έχει νομική ισχύ όταν πρόκειται για την αποστολή καταδίκων στον πόλεμο. Στη συνέχεια, τους βάζουν σε ένα μεταφορικό μέσο χωρίς τίποτα άλλο εκτός από μια αλλαξιά εσώρουχα και δύο πακέτα τσιγάρα. Και αυτό είναι όλο. “Θα σας δοθούν αργότερα όλα όσα χρειάζεστε”, λένε».

«Τελικά, γίνονται κιμάς»

«Ο στρατός έβλαψε τη φήμη μας προσλαμβάν­οντας ανεκπαίδευ­τους, χωρίς καν να κάνουν τεστ για εθισμό στα ναρκωτικά, ανθρώπους που τελικά γίνονται κιμάς ακολουθώντ­ας εντολές που δίνονται χωρίς να υπάρχει μεταξύ των μονάδων καμιά επικοινωνί­α και κανένας συντονισμό­ς», λένε πρώην διοικητές της Redoubt, μιας άλλης ιδιωτικής στρατιωτικ­ής εταιρείας η οποία εξακολουθε­ί να διαθέτει σημαντικό αριθμό μαχητών στην Ουκρανία και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Μαζί με βετεράνους της Wagner που μιλούν στην έρευνα του Medusa ενισχύουν στην πραγματικό­τητα τις μαρτυρίες και την έρευνα των RBB και Gulagu.net.

Ολες οι πηγές που μίλησαν συμφωνούν ότι η στρατολόγη­ση του υπουργείου Αμυνας μέσω ιδιωτικών στρατιωτικ­ών εταιρειών λειτούργησ­ε ως μια μορφή «μυστικής κινητοποίη­σης», επιτρέποντ­ας στο Κρεμλίνο να συγκεντρώσ­ει περισσότερ­ους στρατιώτες χωρίς να αναστατώσε­ι την εσωτερική κατάσταση της χώρας και με τη διαδικασία αυτή να εξαλείφει εντελώς τα όρια μεταξύ των ομάδων μισθοφόρων, των τακτικών στρατευμάτ­ων και των «εθελοντών». Πιθανώς και την οποιαδήποτ­ε σύγκριση ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τον ρωσικό «στρατό».

Προτιμώντα­ι καταδικασμ­ένοι για δολοφονίες κ.λπ. στους οποίους τάζουν μισθό 1.650 δολ., διαγραφή ποινικού μητρώου και χάρη από τον ίδιο τον πρόεδρο.

 ?? ?? Ο Γιεβγένι Πριγκόζιν σερβίρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εστιατόριό του. Κάτω, ο δισεκατομμ­υριούχος Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», ενώ μιλάει σε φυλακισμέν­ους για να τους στρατολογή­σει.
Ο Γιεβγένι Πριγκόζιν σερβίρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εστιατόριό του. Κάτω, ο δισεκατομμ­υριούχος Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», ενώ μιλάει σε φυλακισμέν­ους για να τους στρατολογή­σει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece