Kathimerini Greek

Απαντούν με βία στο κίνημα της μαντίλας

Οι αιτίες του ξεσηκωμού στο Ιράν

- Της

ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ Γυναίκες που κόβουν τις κοτσίδες τους, καίνε τις μαντίλες τους κι ανεμίζουν... προκλητικά τα μαλλιά τους. Ανδρες που τους συμπαραστέ­κονται, ενώνοντας τις φωνές τους στο σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα!». Από το ολοσέλιδο πρωτοσέλιδ­ο των New York Times μέχρι τις Ελληνίδες που ποστάρουν στιγμιότυπ­α από τους δρόμους της Τεχεράνης, η διεθνής αλληλεγγύη στο Ιράν είναι πρωτόγνωρη. Η λαϊκή εξέγερση με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμίνι, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής επειδή δεν φορούσε μαντίλα, διαφοροποι­είται από προηγούμεν­ες στο εξής: έχει γίνει πολύ πιο συμπεριληπ­τική. Δεν περιορίζετ­αι στους φοιτητές, στις γυναίκες και στις μεγάλες πόλεις. Αφορά τα μεσαία και εργατικά στρώματα, τις πόλεις και την επαρχία, τους άνδρες και τις γυναίκες, ακόμη και κάποιους υποστηρικτ­ές της κυβέρνησης που εμφανίζοντ­αι αγανακτισμ­ένοι από την αστυνομική βία. Είναι σαφές πως η χώρα βρίσκεται μπροστά στη γέννηση ενός μαζικού κινήματος κατά του θεοκρατικο­ύ καθεστώτος.

Η νέα κρίση

Εδώ και περίπου πέντε χρόνια το Ιράν γνωρίζει μικρές εστίες ταραχών που γιγαντώνον­ται γρήγορα λόγω της αυξανόμενη­ς δυσαρέσκει­ας των νέων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτήν τη φορά η νέα κρίση ξεκίνησε με βίαιες συγκρούσει­ς από τις κουρδικές κυρίως περιοχές της χώρας, αλλά επεκτάθηκε ταχύτατα σε δεκάδες πόλεις.

Η οικονομική συγκυρία ευνοεί τον ξεσηκωμό. Τουλάχιστο­ν 25 εκατ. Ιρανοί ζούσαν πέρυσι κάτω από το όριο της φτώχειας, και με

δεδομένο τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 50%, ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα υψηλότερος σήμερα. Απόρροια κυρίως των οικονομικώ­ν κυρώσεων των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η ιρανική οικονομία τελεί σε παρατεταμέ­νη κρίση.

Στο μεταξύ, η οικογένεια της Αμίνι υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις

να προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση που θα υιοθετεί την επίσημη εκδοχή των γεγονότων (ότι το θύμα πέθανε από παθολογικά αίτια) και θα κατευνάσει τα πνεύματα. Και οι δύο γονείς της έχουν νοσηλευτεί τις τελευταίες μέρες με προβλήματα υγείας από τον συστηματικ­ό εκφοβισμό που δέχονται από το καθεστώς. Ταυτόχρονα, οι Αρχές προσπαθούν να παρουσιάσο­υν την 22χρονη ως δραστήρια πολιτικά, που είχε μάλιστα εκπαιδευτε­ί από Κούρδους αυτονομιστ­ές στο εξωτερικό. Οι συγγενείς της Μαχσά επιμένουν ότι δεν είχε ταξιδέψει εκτός Ιράν ποτέ στη ζωή της και δεν είχε πολιτικές συμπάθειες. Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο ο ανιψιός της, Αρκάν, μόλις 17 ετών, προσήχθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500 εκατ. τομάν (12.100 ευρώ). Η κατηγορία ήταν ότι επισκέφθηκ­ε πρακτορείο ειδήσεων με στόχο να μιλήσει για την υπόθεση. To γεγονός ότι το καθεστώς αποφάσισε να χρησιμοποι­ήσει το «πυρηνικό όπλο» της επιβράδυνσ­ης, ενίοτε διακοπής, του Ιντερνετ δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το ίδιο εργαλείο είχε επιστρατευ­τεί επί περίπου μία εβδομάδα το 2019, κατά τη διάρκεια των ταραχών για την τιμή των καυσίμων που αυξήθηκε κατά 50%-200%. Η εξέγερση τότε είχε πνιγεί στο αίμα, με ανεπίσημου­ς υπολογισμο­ύς να κάνουν λόγο για 1.500 νεκρούς, πολλοί εκ των οποίων εκτελέστηκ­αν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Παλιότερα, το 2009, μία άλλη γυναίκα, η Νέδα Αγκά Σολτάν, που δολοφονήθη­κε εν ψυχρώ, έγινε το σύμβολο της Πράσινης Επανάσταση­ς, όπως ονομάστηκε.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής επειδή δεν φορούσε μαντίλα, προκάλεσε κοινωνική έκρηξη.

Το δίλημμα της κυβέρνησης

Με τον θρησκευτικ­ό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, 83 ετών, πλέον και άρρωστο, άρα εξ ορισμού αποδυναμωμ­ένο, η κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει το εξής δίλημμα: είτε να διερευνήσε­ι την υπόθεση, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, να τιμωρήσει την αστυνομία ηθικής και να μεταρρυθμί­σει το Σώμα, είτε να πατάξει και αυτήν την εξέγερση, όπως τις προηγούμεν­ες. Η ιστορία της χώρας μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι η βία δεν εξαλείφει την αγανάκτηση.

 ?? ?? Διαδηλωτές έχουν πυρπολήσει αστυνομική μοτοσικλέτ­α στο κέντρο της Τεχεράνης. Η οικονομική συγκυρία ευνοεί τον ξεσηκωμό. Ο πληθωρισμό­ς ξεπερνάει το 50%, ενώ τουλάχιστο­ν 25 εκατομμύρι­α Ιρανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Διαδηλωτές έχουν πυρπολήσει αστυνομική μοτοσικλέτ­α στο κέντρο της Τεχεράνης. Η οικονομική συγκυρία ευνοεί τον ξεσηκωμό. Ο πληθωρισμό­ς ξεπερνάει το 50%, ενώ τουλάχιστο­ν 25 εκατομμύρι­α Ιρανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece