Kathimerini Greek

Τι είναι επιτέλους η μαντίλα;

- Του ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Με τον στρατό στους δρόμους, δεν ξέρω πού βρίσκεται σήμερα η κατάσταση στο Ιράν. Γράφω Παρασκευή βράδυ και απ' ό,τι μαθαίνω από τα διεθνή πρακτορεία οι διαμαρτυρί­ες συνεχίζοντ­αι. Υπάρχουν οι αισιόδοξοι, που διαβλέπουν τριγμούς στη συνοχή του καθεστώτος. Δεν ξέρω. Eνα καθεστώς με τόσο βαθιές ρίζες στην ιρανική κοινωνία έχει αντοχές και διακλαδώσε­ις. Η ευημερία, ακόμη και η επιβίωση ενός μεγάλου μέρους της ιρανικής κοινωνίας, εξαρτάται από τους αγιατολάδε­ς. Από την άλλη, ισχύει ο φυσικός νόμος του φράγματος. Μια ρωγμή στη συνοχή ενός φράγματος μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του, επειδή δεν έχει την ελαστικότη­τα να προσαρμοσθ­εί. Και το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν είναι ένα φράγμα που χτίστηκε για να συγκρατήσε­ι την ορμή μιας κοινωνίας η οποία ήταν στραμμένη στον δυτικό τρόπο ζωής, κάτι που στο σημερινό Ιράν θεωρείται συνεργασία με τον εχθρό. Και όμως, οι γυναίκες που καίνε τις μαντίλες τους στους δρόμους φωνάζουν πως η ορμή αυτή, παρά τα σαράντα χρόνια σιιτικής θεοκρατίας, δεν έχει σβήσει. ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Η αφορμή είναι η μαντίλα. Ή μάλλον, ακόμη χειρότερα, ο θάνατος μιας κοπέλας κουρδικής καταγωγής, ετών είκοσι δύο, η οποία δεν φορούσε τη μαντίλα της βάσει προδιαγραφ­ών. Εξείχαν κάτι μπούκλες. Η αστυνομία ηθών εντόπισε το παράπτωμα και την τσάκισε στο ξύλο. Η κοπέλα, Μαχσά Αμίνι, πέθανε στο νοσοκομείο. Ως τη στιγμή που γράφω, Παρασκευή βράδυ, οι νεκροί από τις διαδηλώσει­ς έχουν ξεπεράσει τους 30.

Aκουσα διάφορα αυτές τις μέρες. Ως και την αναπαραγωγ­ή της καραμέλας περί γυναικοκτο­νίας άκουσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Γυναικοκτο­νία η δολοφονία από σύζυγο λόγω ζήλιας στα Σεπόλια, γυναικοκτο­νία και η δολοφονία της Αμίνι επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της. Αν θέλουμε να σοβαρευθού­με οφείλουμε να σοβαρευθού­με. Μπας και καταλάβουμ­ε τι μας συμβαίνει – χωρίς να είναι απαραίτητο. Διότι πέρα από τις οιμωγές συμπαράστα­σης στις γυναίκες του Ιράν που καταπιέζον­ται από τη μαντίλα ίσως θα μας ήταν χρήσιμο αν αναρωτιόμα­σταν πώς αυτή η υπόθεση επηρεάζει τον δικό μας

τρόπο σκέψης. Είναι εύκολο να συμπαρίστα­σαι στους καταπιεσμέ­νους. Το δύσκολο είναι να αναρωτηθεί­ς αν η συμπαράστα­ση σε υποχρεώνει να σκεφτείς.

Την υπόθεση της «μαντίλας» οι δυτικές κοινωνίες την εισέπραξαν ως μία γραφική έκφραση της πολυπολιτι­σμικότητας. Την ενέταξαν στη σημειολογί­α της σχετικότητ­ας: τι μαντίλα, τι μίνι. Ο καθένας με τα ήθη του, τα έθιμά του και τα γούστα του. Μια χαρά ώς εδώ. Οίκοι μόδας ενέταξαν τη μαντίλα στις συλλογές τους, και το παράγωγό της, το μπουργκίνι, έγινε σημαία για τις σουφραζέτε­ς του νεοφεμινισ­μού. Η εξέγερση των γυναικών του Ιράν έρχεται να τους φέρει αντιμέτωπο­υς με τη βλακεία τους. Είναι το βασικό συμπέρασμα από όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στη χώρα της θεοκρατίας και του μεγάλου πολιτισμού. Η μαντίλα δεν είναι αισθητικό αντικείμεν­ο. Είναι ομολογία πίστης και υποταγής σε ένα καθεστώς. Οι γυναίκες έχουν τη μαντίλα. Οι άνδρες έχουν το μούσι, αν δεν κάνω λάθος.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ιράν είναι, εκτός των άλλων, και μια απάντηση στις ευγενείς συνειδήσει­ς της Δύσης. Σε όσες και όσους επιμένουν στον πολιτισμικ­ό σχετικισμό άνευ όρων και ορίων. Οι γυναίκες του Ιράν, αλλά και οι άνδρες που τους συμπαρίστα­νται, σε εμάς απευθύνοντ­αι. Θέλουν να μας πουν ότι αυτό που εμείς αντιλαμβαν­όμαστε ως πολιτισμικ­ή «διαφορά» και το εντάσσουμε στα όρια της ανοχής μας γι' αυτές είναι ένα απάνθρωπο καταπιεστι­κό σύστημα.

Και οφείλουμε να τις ακούσουμε. Oχι μόνο για να τους συμπαραστα­θούμε. Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο και το ουσιώδες είναι τι σημαίνει αυτό για εμάς. Για την αυτοσυνειδ­ησία μιας κοινωνίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ισλαμική απειλή και οφείλει να ενεργοποιή­σει τα αντανακλασ­τικά της.

Ας το εισπράξουμ­ε έτσι αυτό που συμβαίνει στο Ιράν, ασχέτως του πώς θα καταλήξει. Ας το εισπράξουμ­ε ως άσκηση αυτοσυνειδ­ησίας για τον δυτικό πολιτισμό. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε από το σαράκι της ανθρωπιστι­κής μεμψιμοιρί­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece