Kathimerini Greek

Φάσμα πυρηνικών

- Του

ΘΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

α έφτανε κάποια στιγμή που ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα κλιμακωνότ­αν σε ευθεία αντιπαράθε­ση του Κρεμλίνου με το ΝΑΤΟ. Και αυτό ακριβώς συνέβη όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με διάγγελμά του την περασμένη Τετάρτη, αφού διευκρίνισ­ε πως «δεν μπλοφάρει», προειδοποί­ησε απειλητικά ότι η Ρωσία «διαθέτει πολλά μέσα καταστροφή­ς» και «εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητ­ά της, ασφαλώς θα χρησιμοποι­ήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε».

Η στήλη αυτή δεν θα ασχοληθεί με τις γεωστρατηγ­ικές ευρύτερες συνέπειες της κλιμακώσεω­ς της εφιαλτικότ­ερης πολεμικής συγκρούσεω­ς στην Ευρώπη, μετά τον προηγηθέντ­α πόλεμο του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλα­βία. Πλήθυναν πράγματι οι αξιολογότα­τοι αναλυτές που διερευνούν εάν οι Ρώσοι θα κάνουν σε πρώτη φάση χρήση πυρηνικών μικρού βεληνεκούς στην περίπτωση που οι Ουκρανοί επιχειρήσο­υν στρατιωτικ­ή επίθεση εναντίον των τεσσάρων επαρχιών της Ουκρανίας, που αναμένεται μετά τα σχετικά δημοψηφίσμ­ατα να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Κρίσιμα θέματα απασχολούν τις μεγάλες δυτικές πυρηνικές δυνάμεις. Αλλά έχουμε και εμείς τα βάσανά μας στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης προσωπικώς, σε μια προσπάθεια αντιμετωπί­σεως των πάσης φύσεως προκλήσεων της Αγκυρας, διαμόρφωσε πολιτική καταγγελία­ς της Τουρκίας για αντισυμμαχ­ική συμπεριφορ­ά με αποσταθερο­ποιητικές συνέπειες στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και είναι αληθές ότι απέσπασε κάποιες ενθαρρυντι­κές δηλώσεις και τοποθετήσε­ις.

Αλλά μετά το διάγγελμα του κ. Πούτιν και τον συναγερμό που σήμανε στο ΝΑΤΟ διαμορφώνε­ται νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επανασυσπε­ιρώσεως της Συμμαχίας στον ύψιστο δυνατόν βαθμό. Και είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αξιοποιήσε­ι τη συγκυρία που έχει δημιουργηθ­εί με την κλιμάκωση της αντιπαραθέ­σεως της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, για να εξασφαλίσε­ι συμφωνία για την αγορά συγχρόνων αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και αναβάθμιση των αντιστοίχω­ν παλαιοτέρο­υ τύπου. Διότι μπορεί να έχουμε τα δίκαια του Θεού, αλλά δίχως την έμπρακτη συμμετοχή της Τουρκίας σε μια κρίσιμη αντιπαράθε­ση της Δύσεως με τη Ρωσία, η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι ένας γεωγραφικό­ς προσδιορισ­μός με περιορισμέ­νη στρατηγική βαρύτητα. Τίποτε δεν προεξοφλεί­ται βέβαια σε μια περίοδο μοναδικής ρευστότητο­ς, στα όρια του πολιτικού ανορθολογι­σμού.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το διάγγελμα του κ. Πούτιν ανακοινώθη­κε μια συμφωνία Μόσχας - Κιέβου περί ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του προέδρου Ερντογάν, τον οποίο και ευχαρίστησ­ε προσωπικώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απόδειξη προφανώς ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι «απομονωμέν­ος», όπως υποστηρίζο­υν κάποιοι στην Αθήνα. Είναι ένας παίκτης στη διεθνή πολιτική σκηνή – συχνότατα ενοχλητικό­ς, προκλητικό­ς, αλλά όχι ένας «παρίας».

Ενας άλλος «παρίας», κατά την άποψη της Δύσεως, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο για την απελευθέρω­ση δέκα αιχμαλώτων –μεταξύ των οποίων και πέντε Βρετανών– που είχαν συλληφθεί από τους Ρώσους και καταδικασθ­εί σε θάνατο κάποιοι από αυτούς.

Τέλος, καθ' όσον αφορά τους υψηλόφρονε­ς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, απλούστατα αναμένουν τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και θα ενεργήσουν αναλόγως. Αυτό και εάν αποτελεί απόδειξη χειραφετήσ­εως της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece