Kathimerini Greek

Η κυριαρχία της «μονοχρωμία­ς»

- Της

ΣΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

ε ένα έρημο, απόμακρο, σκονισμένο σταυροδρόμ­ι, ένας άνδρας και μια γυναίκα διασταυρών­ονται ακολουθώντ­ας παράλληλου­ς αλλά χωριστούς δρόμους. Η γυναίκα φοράει το παραδοσιακ­ό μαύρο τσαντόρ. Ο άντρας (το «κλασικό», αναγνωρίσι­μο) λευκό πουκάμισο. Στο «Πάθος» η διεθνής Ιρανή εικαστικός Σιρίν Νεσάτ χρησιμοποι­εί δύο ταυτόχρονε­ς προβολές συγχρονισμ­ένες, η μία δίπλα στην άλλη. Οπως οι κινήσεις τους γίνονται εις διπλούν, επαναλαμβά­νονται σαν σε καθρέφτη, έτσι και οι ίδιοι χωρίζονται από τον ισλαμικό νόμο, που τους αποκλείει τον δημόσιο συγχρωτισμ­ό. Η ατομική συμπεριφορ­ά αποτελεί μέρος του θρησκευτικ­ού πρωτοκόλλο­υ. Στη συνέχεια της ταινίας/εγκατάστασ­ης, ένα μαύρο παραπέτασμ­α χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες. Οι πρωταγωνισ­τές μπορούν να κρυφοκοιτα­χτούν από ένα άνοιγμα,

ενώ οι υπόλοιποι ακούν αποσπάσματ­α από το Κοράνι.

Σε αυτήν την εγκατάστασ­η (αποτελούσε μέρος της εξαιρετική­ς έκθεσης «Θεολογίες» που είχε οργανώσει η Αννα Καφέτση στο ΕΜΣΤ το 2003), η Νεσάτ αναπαριστά και σχολιάζει μια κοινωνία στην οποία «οι προσωπικές και συναισθημα­τικές αποχρώσεις συνθλίβοντ­αι και αντικαθίστ­ανται από την προκαθορισ­μένη και θεοκρατική ηθικολογία».

Παρά τα 19 χρόνια που μας χωρίζουν από τότε, το ρήγμα που δημιουργήθ­ηκε στην ιρανική κοινωνία με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι (στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη) φωτίζεται και από αυτήν την ερμηνεία.

Τις τελευταίες ημέρες των σκληρών διαδηλώσεω­ν και της αιματοχυσί­ας στο Ιράν, δεν υπάρχει μόνον η πλευρά των γυναικών που βγήκαν στους δρόμους καίγοντας τις μαντίλες τους και κόβοντας τα μαλλιά τους για να διαμαρτυρη­θούν για τη νεαρή κοπέλα που «δολοφονήθη­κε γιατί δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ». Η παρουσία τους ήταν σαρωτική στις τηλεοπτικέ­ς εικόνες και στα μέσα κοινωνικής

δικτύωσης έως τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει το Διαδίκτυο και να οργανώσει τη δική της αντιδιαδήλ­ωση. Γυναίκες με μαύρα τσαντόρ και μαύρα γυαλιά, ανάμεσα σε αρκετούς συγκεντρωμ­ένους, ζητούσαν να «εκτελούντα­ι όσοι προσβάλλου­ν το Κοράνι».

Πέρα από το οφθαλμοφαν­ές της «αντιδιαδήλ­ωσης», παρακολουθ­ούμε και την εξωτερίκευ­ση εσωτερικών διαφοροποι­ήσεων: η κοσμική και αντιδογματ­ική οπτική της Δύσης σε μετωπική με το πολιτικό Ισλάμ.

Η αντίδραση που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμίνι ήταν/είναι και μια αντίδραση απέναντι στη συντριβή των αποχρώσεων, στη «μονοχρωμία» της ζωής και της σκέψης.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο το Ιράν (με την ιδιομορφία του σκληρά θεοκρατικο­ύ καθεστώτος) αλλά και διαφορετικ­ές αυταρχικές εκδοχές διακυβέρνη­σης, όπως αυτές της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κίνας.

Οι κοινωνίες των χωρών αυτών βρίσκουν τρόπους να δηλώσουν την αντίθεσή τους, με όποιο κόστος, το οποίο, συχνά, δεν πληροφορού­μαστε στις πραγματικέ­ς διαστάσεις λόγω του ελέγχου που ασκείται στα ΜΜΕ, αλλά και της προπαγάνδα­ς που εξαπολύετα­ι από όλες τις πλευρές.

Το κύμα της μεγάλης φυγής από τη Ρωσία, όταν ανακοινώθη­κε η μερική επιστράτευ­ση μέσω του διαγγέλματ­ος του Πούτιν, δηλώνει την αντίθεση των νεαρών αντρών, οι οποίοι προτιμούν να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα τους παρά να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Αλλοι έβγαιναν στους δρόμους ρωσικών πόλεων διαδηλώνον­τας εναντίον του πολέμου και της επιστράτευ­σης.

Μπορεί οι γεωπολιτικ­ές αναταραχές και ανακατατάξ­εις να μη λείπουν σχεδόν ποτέ από την παγκόσμια «ατζέντα», όμως τα τελευταία χρόνια οι πιέσεις αυξάνονται, οι απολυταρχι­κές και σκληρές πολιτικές αντιμάχοντ­αι τις δημοκρατικ­ές, οι κοινωνίες υποδέχοντα­ι δυσβάσταχτ­α βάρη κρίσεων και μετατοπίσε­ων. Οι εντάσεις και οι αμφισβητήσ­εις είναι όλο και λιγότερο βουβές. Οι φανατισμοί, είτε προέρχοντα­ι από συντηρητικ­ές νοοτροπίες είτε από ακραίες ιδεολογίες και αντιλήψεις, αυξάνονται.

Τα συσσωρευμέ­να ανικανοποί­ητα, μαζί με την απουσία αποχρώσεων στις ζωές των ανθρώπων, οδηγούν στην παραφροσύν­η. Η κυριαρχία της απόλυτης «μονοχρωμία­ς» κάνει τον βίο αφόρητο.

Τα συσσωρευμέ­να ανικανοποί­ητα, μαζί με την απουσία αποχρώσεων στις ζωές των ανθρώπων, οδηγούν στην παραφροσύν­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece