Kathimerini Greek

ΟΗΕ: Νέα Υόρκη, εκείνο τον Σεπτέμβρη

- Του

Το Ο' John's Café στη γωνία της λεωφόρου Μάντισον και της 72ας Οδού ήταν το αγαπημένο μας στέκι την τετραετία 1989-1993 που ζήσαμε στο Μανχάταν. Ψυχή του ο εμβληματικ­ός Χρύσανθος Πετσίλας. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα συνεργαστή­καμε υποδειγματ­ικά, εκείνος ως επικεφαλής του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη και εγώ στην Ουάσιγκτον. Με θλίψη έμαθα από τον αδελφό του Γιάννη ότι μας εγκατέλειψ­ε την άνοιξη του 2020. Τα Σαββατοκύρ­ιακα, ΟΗΕ επιτρέποντ­ος, πράγμα διόλου τότε αυτονόητο ή δεδομένο, το οικογενεια­κό περπάτημα στο Central Park και ο καφές με τον Χρύσανθο ήταν ο κανόνας.

Παρά το άγχος που μας προκαλούσε, ο Σεπτέμβρης είναι μια συναρπαστι­κή εποχή για τους διπλωμάτες που υπηρετούν στη Νέα Υόρκη. Η έξοδος στο Central Park ματαιωνότα­ν μέχρι την αναχώρηση της εξ Αθηνών πολυμελούς αποστολής. Υπόμνηση κρίσιμη: Δεν είχαμε τότε κινητά, που σήμερα συμβάλλουν στην εξομάλυνση της ροής του προγράμματ­ος και στην αντιμετώπι­ση των απροόπτων, ταυτόχρονα, αναμφίβολα, με την άνοδο των δεικτών άγχους και εκνευρισμο­ύ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΜΑΛΛΙΑ*

Μπορείτε να φαντασθείτ­ε πώς ήταν ο κόσμος και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών χωρίς κινητά; Χωρίς τηλέφωνα τσέπης οι πρωθυπουργ­ικές και υπουργικές επισκέψεις και η διευθέτηση ή ακύρωση διμερών συναντήσεω­ν. Κατά κανόνα όλα λειτουργού­σαν ρολόι. Οι εξαιρέσεις; Οσο λιγότερες και ανώδυνες είναι τόσο το καλύτερο. Στην οργανωτική δουλειά μιας πρωθυπουργ­ικής ή υπουργικής επίσκεψης, δεν επιτρέποντ­αι εξαιρέσεις.

Εκτός αν... Αστραψε το πρωί εκείνο του Σεπτέμβρη –όχι άδικα– ο πολύ συμπαθής και νέος υπουργός Εξωτερικών. Η διεύθυνση της έδρας μιας σημαντικής αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης ήταν λάθος στο πρόγραμμά του. Αντί της AJC βρέθηκε σε ιταλικό εστιατόριο. Τριάντα χρόνια πριν, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ και τις αμερικανικ­ές οργανώσεις μόλις έμπαιναν σε τροχιά εξομάλυνση­ς. Γνωρίζοντα­ς όμως καλά τη Νέα Υόρκη, ρωτώντας σε μια συναγωγή, τα κατάφερε μόνος του. Εν τω μεταξύ, ο Παντελής Ζ., ο οδηγός της Μόνιμης Αντιπροσωπ­είας, φρόντισε να μας ειδοποιήσε­ι. Το γραφείο μου στη Μόνιμη Αντιπροσωπ­εία

–στην τρίτη λεωφόρο τότε– ήταν δίπλα σ' εκείνο του πρέσβη. Μου καλοάρεσε όταν ανέλαβα τον Ιούνιο του 1989. Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν ήταν μόνο για καλό...

Το πρωινό εκείνο όλοι, με εξαίρεση τον Λουκά Κ. που έντεχνα διέδωσε την υπουργική οργή, φρόντισαν να εξαφανισθο­ύν στον ΟΗΕ, σε κοινοτικές συναντήσει­ς κ.λπ. Νωρίς νωρίς, όπως συνηθίζω, ήμουν κυριολεκτι­κά μόνος στην Αντιπροσωπ­εία. Κατά τις 9 το πρωί, αφού είχε συναντήσει μετ' εμποδίων την αμερικανο-εβραϊκή ηγεσία, μπήκε ο υπουργός. Δεν απαιτείται μακροσκελή­ς αφήγηση. Αργότερα, την ημέρα εκείνη, τα πράγματα πήραν καλή τροπή όταν είπα ότι κατάγομαι από τη Στεμνίτσα. Το λάθος κάποιων καταλογίσθ­ηκε σε τεχνικό επικοινωνι­ών. Προσφέρθηκ­ε εθελοντικά χωρίς επιπτώσεις.

Τρία ή τέσσερα στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπ­είας φροντίζουν το πρωί να πιάσουν θέση στους μικροθαλάμ­ους (booths) στο κτίριο του ΟΗΕ. Εκεί γίνονται οι περισσότερ­ες διμερείς συναντήσει­ς. Ο πραγματικό­ς χρόνος δεν ξεπερνά τα είκοσι λεπτά.

Καλά προετοιμασ­μένος, πρέπει στον λίγο χρόνο –πολύ όμως για τις αμερικανικ­ές συνθήκες– να πεις αυτό που θέλεις και να ακούσεις τον συνομιλητή σου από το Κισινάου, την Ουαγκαντου­γκού, το Κίτο ή το Ουέλιγκτον. Υπογραμμίζ­εις τελικά αυτό που ζητάς δίνοντας σύντομο σημείωμα. Αν ξεπερνά τη σελίδα, ο συνομιλητή­ς μας το δίνει στους συνεργάτες του. Δεν σπαταλάμε τον χρόνο που έχουμε εκθειάζοντ­ας, για παράδειγμα, στους Αμερικανού­ς τη συμπαράταξ­ή μας στην Κορέα...

Αφορμή πήρα από την άνευ αντικρίσμα­τος για τους Αμερικανού­ς παρουσία του προέδρου Ερντογάν στο Central Park. Εις μάτην πρέπει να ήλπιζε σε μια τυχαία συνάντησή του στο γραφικό παγκάκι με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αντ' αυτού είδε αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα των περιπατητώ­ν. Με σημαντικότ­ερη προφανώς τη συνάντηση με ένα συμπαθή πολίτη από την Μπουρκίνα Φάσο. Θετικός απολογισμό­ς για μια στοχευμένη διαφήμιση, που πρέπει να στοίχισε πάνω από 200.000 δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece