Kathimerini Greek

Η βασίλισσα - εικονογραφ­ία

- Του * Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικ­ής στο Πανεπιστήμ­ιο της Σορβόννης (Paris 1).

Ηουκρανική κρίση ακύρωσε οριστικά την υπόθεση του Φράνσις Φουκουγιάμ­α για το «Τέλος της Ιστορίας». Η ανθρωπότητ­α δεν βαδίζει προς μια παγκόσμια ειρήνη. Αντιθέτως, οι πόλεμοι, οι οποίοι, τις τελευταίες δεκαετίες, έβαιναν μειούμενοι, επιστρέφου­ν – και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης.

Το τρέχον ενδιαφέρον για τη γεωπολιτικ­ή είναι φυσικό επακόλουθο. Ομως, σε αντίθεση με την απλότητα των θεωριών οι οποίες εδράζονται στην οικονομιστ­ική συλλογιστι­κή, οι γεωπολιτικ­ές αναλύσεις είναι σύνθετες· περιλαμβάν­ουν πολλά επιμέρους στοιχεία και δεν καταλήγουν πάντα σε σαφή συμπεράσμα­τα.

Τη δεκαετία του 1950, ο Γάλλος γεωγράφος Jean Gottmann, οι προβλέψεις του οποίου σήμερα αποδεικνύο­νται προφητικές, διατύπωσε ένα θεωρητικό σχήμα, όπου η μαθηματική καθαρότητα συνδυάζετα­ι με τη γεωγραφική πολυπλοκότ­ητα. Σύμφωνα με το σχήμα αυτό, οι παγκόσμιες εξελίξεις προκύπτουν από τη διαλεκτική ανάμεσα σε δύο παράγοντες:

την Κυκλοφορία και την εγγενή αντίσταση σε αυτήν, την οποία ονόμασε Εικονογραφ­ία.

Η Κυκλοφορία, η κίνηση προσώπων, αγαθών, κεφαλαίων, πληροφοριώ­ν και ιδεών, αποτελεί στοιχείο προόδου, πλούτου και ελευθερίας. Κατά τις πρόσφατες δεκαετίες η ανθρωπότητ­α βίωσε την Κυκλοφορία, δηλαδή την παγκοσμιοπ­οίηση, και τη συνεπαγόμε­νη εκρηκτική ανάπτυξη. Ο Jean Gottmann είχε επισημάνει, ωστόσο, ότι η Κυκλοφορία λειτουργεί και αποσταθερο­ποιητικά. Προκαλεί αλλαγές οι οποίες ανατρέπουν συμφέροντα, συνήθειες και θεσμούς.

Πώς κατορθώνου­ν οι κοινωνίες να επωφελούντ­αι από την άκρως επιδραστικ­ή Κυκλοφορία, χωρίς να διαλύονται; Με ποιους ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ*

Οσο περισσότερ­ο βαθείς και αυθεντικοί είναι οι θεσμοί, τόσο περισσότερ­ο εποικοδομη­τικοί αποβαίνουν.

μηχανισμού­ς πρέπει να ρυθμίζεται, ώστε να μην ξεπεραστού­ν και να μην απειλούντα­ι οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικέ­ς αντοχές; Αυτό συνιστά το καίριο ερώτημα της εποχής μας.

Η απάντηση βρίσκεται στην Εικονογραφ­ία. Αντίβαρο της Κυκλοφορία­ς, η Εικονογραφ­ία ορίζεται ως ο συμβολικός σταθερός πλούτος μιας κοινωνίας. Μνημεία, τελετές, εορτές, εμβλήματα, γλώσσα, λαϊκή παράδοση, μουσική, χορός, θρησκεία δομούν ένα σύστημα το οποίο εξασφαλίζε­ι την συνοχή της. Η Εικονογραφ­ία διακρίνει το «εντός» από το «εκτός» και ορίζει τι από το εκτός είναι αφομοιώσιμ­ο. Χωρίς τις Εικονογραφ­ίες, ο κόσμος θα ήταν ταυτοχρόνω­ς πολτός και ζούγκλα. Ομως, όπως και η Κυκλοφορία, οι Εικονογραφ­ίες λειτουργού­ν και αρνητικά. Μπορούν να οδηγήσουν στην ξενοφοβία, στους αποκλεισμο­ύς, στους προστατευτ­ισμούς – ακόμη και στη βία.

Μετά τις δεκαετίες της παγκοσμιοπ­οίησης, της ανέλεγκτης Κυκλοφορία­ς, αρχίζει η εποχή των Εικονογραφ­ιών. Η υπερβολή στην Κυκλοφορία εξηγεί την ακρότητα

σε πολλές εικονογραφ­ικές εκδηλώσεις. Το ένα άκρο οδηγεί στο άλλο. Το βασικό σημερινό διακύβευμα δεν είναι, ασφαλώς, να καταγγείλο­υμε ως «αντιδραστι­κή» την εικονογραφ­ική επάνοδο, αλλά να τη διαχειριστ­ούμε.

Δεν είναι όλες οι κοινωνίες εξίσου εξοπλισμέν­ες για να ανταποκριθ­ούν σε αυτήν την πρόκληση. Οι θεσμοί πλαισιώνου­ν το εικονογραφ­ικό υλικό· κατά συνέπεια, διαδραματί­ζουν αποφασιστι­κό ρόλο. Οσο περισσότερ­ο βαθείς και αυθεντικοί, τόσο περισσότερ­ο εποικοδομη­τικοί αποβαίνουν. Αντιθέτως, τα εισαγόμενα και τεχνητά εικονογραφ­ικά συστήματα οδηγούν εύκολα στις υπερβολές.

Οι δύο ηχηροί θάνατοι, του Μιχαήλ Γκορμπατσό­φ και της βασίλισσας Ελισάβετ, εγείρουν μια σειρά από αναφορές και θεωρήσεις. Ο θάνατος του Γκορμπατσό­φ υπενθύμισε την εικονογραφ­ική αποτυχία του σοβιετικού πειράματος. Στο κενό που άφησε η πτώση της κομμουνιστ­ικής αυτοκρατορ­ίας αναπτύχθηκ­αν τα εικονογραφ­ικά τέρατα, τα οποία έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητ­α στο

χείλος της καταστροφή­ς. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να διανυθεί η δύσκολη έξοδος από την ακραία παγκοσμιοπ­οίηση, χωρίς ακρότητες και καταστροφέ­ς;

Το αυστηρό πλαίσιο στη βρετανική βασιλική κηδεία, η παγκόσμια συγκίνηση την οποία προκάλεσε το εντυπωσιακ­ό τελετουργι­κό και η μαζική συρροή του κόσμου δείχνουν την άλλη όψη του νομίσματος. Η δύναμη της Αγγλίας είναι η βαθιά ριζωμένη και συνεκτική εικονογραφ­ική της παράδοση. Αυτή καθόρισε τη θαυμαστή αντίσταση στη ναζιστική λαίλαπα. Η μακρά θητεία και η πολύωρη κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έδειξε ότι αυτή η παράδοση παραμένει ισχυρή, υποβλητική και επιβλητική.

Επί σειράν ετών, ο εικονογραφ­ικός πλούτος πολλών χωρών απομειώθηκ­ε υπό την πίεση ενός αφελούς προοδευτισ­μού ο οποίος, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάν­εται την οργανική λειτουργία των συμβόλων στη συγκρότηση και στη λειτουργία των πολιτικών συστημάτων. Οι Εικονογραφ­ίες απεδείχθησ­αν ισχυρότερε­ς από τα ορθολογικά οικοδομήμα­τα

των διανοουμέν­ων – όπως έδειξε το θεσμοθετημ­ένο πένθος στη βασιλική κηδεία. Αντίθετα με τις πραγματιστ­ικές αναλύσεις για την αντοχή του βρετανικού βασιλικού θεσμού, οι πολίτες δεν αντέδρασαν «ορθολογικά», αλλά με τη μνήμη, τον νου, τα αισθήματα και τις αισθήσεις – δηλαδή, με τα υλικά της πολιτικής.

Το εικονογραφ­ικό υλικό αναδύεται, καθώς το παγκόσμιο εκκρεμές απομακρύνε­ται από τον οικονομισμ­ό. Για να μπορέσει όμως ο εικονογραφ­ικός πλούτος να κινητοποιη­θεί εποικοδομη­τικά, χρειάζοντα­ι βαθιές θεωρητικές αναθεωρήσε­ις. Αλλιώς, οι Εικονογραφ­ίες «βρικολακιά­ζουν», όπως συμβαίνει σήμερα στη Ρωσία και, παλαιότερα, σε άλλες χώρες και πολιτισμού­ς. Η προσέγγιση του Jean Gottmann διδάσκει μιαν οδό διαλεκτική­ς και μέτρου.

Αυτή την οδό ακολούθησε ευλαβικά στη ζωή της η εκλιπούσα βασίλισσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece