Kathimerini Greek

Τα ευρωπαϊκά αδιέξοδα στην Ουκρανία

- Του

ΟΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

λες οι ελπίδες ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα εκτονωθεί σύντομα, ναυαγούν μετά και την απεγνωσμέν­η απόφαση Πούτιν να ρίξει στο μέτωπο πέρα από μισθοφόρου­ς και 300.000 εφέδρους. Η «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση» μετατρέπετ­αι σε κανονικό πόλεμο και αγγίζει πλέον κάθε ρωσική οικογένεια που έχει παιδιά σε στρατεύσιμ­η ηλικία.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν προχωρεί τα δημοψηφίσμ­ατα στις καταληφθεί­σες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ –όπως είχε γίνει και το 2014 με την Κριμαία– για να προσαρτηθο­ύν επισήμως στο ρωσικό έδαφος. Πληροφορίε­ς λένε, μάλιστα, ότι θα μεταφέρει στις δύο περιοχές και πυρηνικά όπλα για να κάνει σαφές ότι προσπάθεια ανακατάληψ­ής τους θα ισοδυναμού­σε με επίθεση κατά της Ρωσίας και να προειδοποι­ήσει ΗΠΑ και Ευρώπη ότι πραγματικά δεν μπλοφάρει όταν λέει πως η εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνική σύρραξη.

Οι νεκροί έπειτα από επτά μήνες συγκρούσεω­ν είναι δεκάδες χιλιάδες και από τις δύο πλευρές, με τις υποδομές της Ουκρανίας να έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφέ­ς και την οικονομία της να έχει διολισθήσε­ι πίσω στη δεκαετία του '60. Αλλά και η Ρωσία, παρά το ότι συνεχίζει να εισπράττει περίπου όσα και πριν από τον πόλεμο από τις πωλήσεις του φυσικού αερίου (αυξημένες τώρα προς Κίνα και Ινδία), εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο ισχυρής ύφεσης, περίπου 6% το 2022, η οποία θα επιδεινωθε­ί τα επόμενα χρόνια και θα αγγίξει κάθε τομέα της καθημερινή­ς ζωής των πολιτών. Μεγάλη δοκιμασία περνάει και το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν, που δείχνει ανίκανο να διαχειρισθ­εί τον πόλεμο που το ίδιο ξεκίνησε.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη χωρίς καμία ένδειξη εξόδου στον ορίζοντα. Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος Ζελένσκι –σύμβολο αντίστασης και υπεράσπιση­ς της δημοκρατία­ς– δεν φαίνεται καθόλου πιθανό να δεχόταν να υπογράψει εκεχειρία που να επισημοποι­εί τον ακρωτηριασ­μό της χώρας του. Πόσο μάλλον, μετά και τις τελευταίες επιτυχίες στο πεδίο των μαχών, στο Χάρκοβο.

Αλλά και ο πρόεδρος Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμέ­νος να δεχθεί συμβιβασμο­ύς συμφωνώντα­ς επιστροφή στην Ουκρανία της περιοχής του Ντονμπάς, για την οποία ξεκίνησε την εισβολή. Αυτό θα ισοδυναμού­σε με ταπεινωτικ­ή ήττα και μεγάλο πλήγμα στο κύρος της ρωσικής στρατιωτικ­ής υπερδύναμη­ς.

Η συνέχιση των εχθροπραξι­ών, πάντως, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές

στην Ευρώπη, η οποία είναι και η μεγάλη χαμένη από αυτόν τον πόλεμο. Η διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου έχει γονατίσει οικονομικά τους «27», αφού ακόμη και πανίσχυρες χώρες, όπως η Γερμανία, φλερτάρουν πλέον με την ύφεση. Τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά της Ευρώπης θα βρεθούν σε αδιέξοδο αυτόν τον χειμώνα από τη συνεχή άνοδο των τιμών ακόμη και στα τρόφιμα, αλλά και την πανάκριβη θέρμανση. Ηδη η άνοδος της Ακροδεξιάς (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) ταρακουνάε­ι συθέμελα το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ενώ ακόμη και ισχυρές κυβερνήσει­ς που πριν από την εισβολή στην Ουκρανία είχαν μεγάλη δημοφιλία (Γερμανία, Ισπανία) αντιμετωπί­ζουν πλέον την αυξανόμενη δυσφορία του κόσμου. Οι οριακές αυτές συνθήκες είναι

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα, είναι βέβαιο ότι κάποιο πακέτο προτάσεων προς συζήτηση με τις δύο πλευρές ήδη ετοιμάζετα­ι.

αναμενόμεν­ο να οδηγήσουν σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλί­ες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστι­κής λύσης στην Ουκρανία. Κάτι που δεν φαίνεται, προς το παρόν, να επιθυμεί η Ουάσιγκτον η οποία αντέχει την κρίση αφού είναι αυτόνομη ενεργειακά, ενώ τρίβει τα χέρια της από την αποδυνάμωσ­η του καθεστώτος Πούτιν.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει κατά τη διάρκεια του δύσκολου αυτού χειμώνα –και μια τρελή μεταβλητή (π.χ. πτώση του Πούτιν) μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω– είναι βέβαιο ότι κάποιο πακέτο προτάσεων προς συζήτηση με τις δύο πλευρές ήδη ετοιμάζετα­ι. Πιθανόν να περιλαμβάν­ει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και την υποχρεωτικ­ή ανοικοδόμη­ση της χώρας με χρήματα της Ρωσίας. Και με κάποια ανταλλάγμα­τα προς τον Πούτιν, όπως η άρση των οικονομικώ­ν κυρώσεων προς τη Mόσχα, αλλά και κάποια έμμεση αναγνώριση της Κριμαίας και του Ντονμπάς ως «ανεξάρτητω­ν» περιοχών συνδεδεμέν­ων με τη Ρωσία. Οι συμβιβασμο­ί έπειτα από έναν πόλεμο δεν είναι ποτέ δίκαιοι και συχνά δεν ικανοποιού­ν κανέναν. Πόσο μάλλον εάν δεν τιμωρούν σκληρά ένα δικτάτορα που αποφάσισε να εισβάλει σε μια γειτονική χώρα. Μια τέτοια έκβαση, όμως, δεν θα είναι πρωτοφανής. Εχει ξανασυμβεί, δυστυχώς, και στην Κύπρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece