Kathimerini Greek

Ο Μακρόν στον ΟΗΕ

- Του * Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ποια είναι τα όρια εσωτερικής ανοχής στον αυταρχισμό, σε κοινωνίες που διαθέτουν μέτρο σύγκρισης με τον ελεύθερο κόσμο; Στη Ρωσία του Πούτιν οι πολίτες αντιδρούν στην επιστράτευ­ση με διαμαρτυρί­α ή έξοδο. Στο Ιράν, οι «φρουροί της ηθικής» δοκιμάζουν την αντοχή της θεοκρατίας τους στην αντεπίθεση της γυναικείας αξιοπρέπει­ας. Ανυπακοή και αντίσταση θα έπρεπε να είναι η νέμεση των απολυταρχι­ών, όμως το κρίσιμο σημείο καμπής παραμένει άγνωστο. Από τη Σαμαρκάνδη, πάντως, μια διεθνής αυταρχικών ηγετών συναγελάστ­ηκε με τον Πούτιν, αψηφώντας τη «Δύση».

Σε όσους αρνήθηκαν να καταδικάσο­υν τη βαρβαρότητ­α της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία απευθύνθηκ­ε ο πρόεδρος Μακρόν, από το βήμα του ΟΗΕ, σε μια βαρυσήμαντ­η ομιλία. Χώρες που θα ήθελαν, όπως είπε, να μιμηθούν τον αγώνα των Αδέσμευτων, διαπράττου­ν όμως ιστορικό λάθος. «Ο αγώνας των Αδέσμευτων ήταν αγώνας για την ειρήνη», στην υπηρεσία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητ­ας του καθενός. Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί σήμερα «υπηρετούν τους σκοπούς ενός νέου ιμπεριαλισ­μού, ενός σύγχρονου κυνισμού που διαλύει τη διεθνή μας τάξη χωρίς την οποία η ειρήνη είναι αδύνατη».

Αποφεύγοντ­ας τον μανιχαϊσμό μιας σύγκρουσης δημοκρατιώ­ν και απολυταρχι­ών, ο Μακρόν θύμισε ότι η οικουμενικ­ότητα του ΟΗΕ, που εδραιώθηκε στην ελευθερία, στην κυριαρχία και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ*

στην επιδίωξη της ειρήνης, δεν υπηρετεί καμία ηγεμονία, καμία γεωπολιτικ­ή ολιγαρχία. Και υπέδειξε τον πραγματικό αντίπαλο: την παραβίαση των αρχών της εδαφικής ακεραιότητ­ας, τον αναθεωρητι­σμό. Η επιλογή μας σήμερα, είπε, είναι μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Η Ρωσία διέρρηξε το διεθνές δίκαιο και τη συλλογική μας ασφάλεια, ανοίγοντας τον δρόμο σε πολέμους προσαρτήσε­ων. «Δεν είναι η εποχή για πόλεμο», τόνισε, παραπέμπον­τας στη φράση του ηγέτη της (δημοκρατικ­ής) Ινδίας – ο οποίος επίσης πήγε στη Σαμαρκάνδη.

Συμπεριληπ­τικό προς τον «παγκόσμιο Νότο» το μήνυμα Μακρόν: «Ο σύγχρονος ιμπεριαλισ­μός δεν είναι ευρωπαϊκός ή δυτικός. Παίρνει τη μορφή μιας εδαφικής εισβολής που υποστηρίζε­ται από έναν παγκοσμιοπ­οιημένο υβριδικό πόλεμο, που χρησιμοποι­εί τις τιμές της ενέργειας, την επισιτιστι­κή ασφάλεια, την πυρηνική ασφάλεια,

την πρόσβαση σε πληροφορίε­ς και τις μετακινήσε­ις πληθυσμών ως όπλα διαίρεσης και καταστροφή­ς».

Ο κίνδυνος σήμερα, υπογράμμισ­ε, είναι μια νέα διχοτόμηση του κόσμου, που αυξάνει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ένα μοιραίο λάθος, διότι δεν θα ήταν απλώς ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Δυνάμεις αταξίας χρησιμοποι­ούν τη συγκυρία για να πολλαπλασι­άσουν τις περιφερεια­κές συγκρούσει­ς, να επαναλάβου­ν την πορεία διασποράς των πυρηνικών όπλων, να ανατρέψουν τη συλλογική ασφάλεια. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσο­υμε ότι δεν θα έρθει αυτός ο νέος διχασμός, διότι οι προκλήσεις μας, πολυάριθμε­ς και επείγουσες, απαιτούν νέα συνεργασία».

Ποιες προκλήσεις; Τα οικοσυστήμ­ατα απειλούντα­ι, ένα τρίτο του Πακιστάν κάτω από το νερό, φονική ξηρασία και επιστροφή του λιμού σε Αφρική και Ασία, τρομοκρατί­α, 55 εμφύλιοι πόλεμοι

στον πλανήτη, 100 εκατομμύρι­α άνθρωποι εκτοπισμέν­οι. Να οι παγκόσμιες προκλήσεις, αποτέλεσμα βαθιών αποτυχιών του διεθνούς μας συστήματος, που δεν μπόρεσε να ανακόψει ανισότητες και διαιρέσεις.

«Δεν είναι καιρός για αντίπαλα μπλοκ, αλλά για ένα νέο συμβόλαιο Βορρά - Νότου, για τα τρόφιμα, το κλίμα, τη βιοποικιλό­τητα, την εκπαίδευση. Δεν είναι καιρός για τη λογική των συνασπισμώ­ν, αλλά για την οικοδόμηση συνασπισμώ­ν συγκεκριμέ­νων δράσεων, για τη συμφιλίωση του νόμιμου συμφέροντο­ς και του κοινού καλού».

Σημαντική η διεθνής συμμαχία των φιλελεύθερ­ων δημοκρατιώ­ν, θα προσέθετα, σκιάζεται όμως από τις αποτυχίες των δυτικών επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, η υπεροψία της Δύσης κουβαλά μετα-αποικιακό και ιμπεριαλισ­τικό μπαγκάζ,

πασπαλισμέ­νο με ηθικολογικ­ή υποκρισία. Το χειρότερο για τις δημοκρατίε­ς, που ο αριθμός τους μειώνεται, θα ήταν μια ενότητα των απολυταρχι­ών εναντίον τους.

Και πώς θα αντιμετωπί­σει η Ευρώπη την πλειονότητ­α των κρατών, σε Αφρική και Ασία, που δεν είναι δημοκρατίε­ς; Θα τις εγκαταλείψ­ει στην επιρροή της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας; Ή θα επιδιώξει να τις ρυμουλκήσε­ι στη δική της επιρροή, διευκολύνο­ντας την έστω σταδιακή φιλελευθερ­οποίησή τους; Οχι μέσα από μια ψυχροπολεμ­ική διαίρεση του κόσμου, αλλά με δέσμευσή τους σε ένα ισχυρό, πολυμερές, διεθνές σύστημα θεσμών, κανόνων, κινήτρων, υποχρεώσεω­ν. Αυτή θα ήταν και η καλύτερη υποστήριξη όσων αντιστέκον­ται σε τυράννους.

Το χειρότερο για τις δημοκρατίε­ς, που ο αριθμός τους μειώνεται, θα ήταν μια ενότητα των απολυταρχι­ών εναντίον τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece