Kathimerini Greek

Νέο σκηνικό συστημικού νατιβισμού

- Του

Από τις εθνικές εκλογές που έγιναν εφέτος στην Ευρώπη, τρία ήταν τα κόμματα από διαφορετικ­ές χώρες που κέντρισαν περισσότερ­ο το διεθνές ενδιαφέρον. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έλαβε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν τον Απρίλιο πάνω από 40% των ψήφων και ελπίζει να κερδίσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στη Σουηδία, το νεόκοπο κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών τερμάτισε δεύτερο, έχοντας τετραπλασι­άσει την εκλογική του δύναμη μέσα σε μία δεκαετία. Στην Ιταλία, όπου οι κάλπες ανοίγουν σήμερα, το επίσης νεαρό κόμμα των Αδελφών Ιταλών αναμένεται να τερματίσει πρώτο και η αρχηγός του να αναλάβει την πρωθυπουργ­ία της χώρας.

Τα τρία αυτά κόμματα χαρακτηρίζ­ονται απλουστευτ­ικά «αντισυστημ­ικά», «ακροδεξιά», «αντιδημοκρ­ατικά», ακόμη και «νεοναζιστι­κά». Εντούτοις, παρότι όλα έχουν ρίζες σε νεοφασιστι­κά κινήματα που αναπτύχθηκ­αν μεταπολεμι­κά στις χώρες τους, κανένα τους δεν συμπεριφέρ­εται με αντιδημοκρ­ατικό ή αντισυστημ­ικό τρόπο. Για να το πω αλλιώς, κανένα από αυτά τα κόμματα δεν μοιάζει με τη δική μας Χρυσή Αυγή ή έστω με την μπρουτάλ τραμπική μετάλλαξη του αμερικανικ­ού Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος.

Ούτε βέβαια τα τρία παραπάνω κόμματα αποτελούν μεμονωμένε­ς ή άσχετες μεταξύ τους περιπτώσει­ς. Αντίθετα, αντιπροσωπ­εύουν μια σημαντική πολιτική τάση που άρχισε να αναπτύσσετ­αι στην Ευρώπη προς τα τέλη του προηγούμεν­ου αιώνα και έκτοτε βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη. Πρόκειται για το φαινόμενο του ευρωπαϊκού νατιβισμού (αγγλικά nativism, από το λατινικό nativus που σημαίνει «γηγενής» ή «αυτόχθονας»), ένα υπερσυντηρ­ητικό κίνημα με κεντρικά χαρακτηρισ­τικά τον ευρωσκεπτι­κισμό και την ξενοφοβία προς αλλόχθονες πληθυσμούς, ιδίως μουσουλμάν­ους.

Από τις πρώτες χώρες που απέκτησαν τέτοια κόμματα ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Ακολούθησα­ν η Ολλανδία, όπου ΤΑΚΗ Σ. ΠΑΠΠΑ*

σήμερα το Κόμμα Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς συνεχίζει να κατέχει πολιτικά περίοπτη θέση, και πιο πρόσφατα η Γερμανία. Εκτός από τη Σουηδία, όλες οι άλλες σκανδιναβι­κές χώρες διαθέτουν ισχυρά νατιβιστικ­ά κόμματα, ενώ επίσης υπάρχει ο κάπως ιδιαίτερος νατιβισμός της Νότιας Ευρώπης, με κύριους κομματικού­ς εκπροσώπου­ς την ιταλική Λέγκα και, ίσως, το ισπανικό Vox.

Παρά τις επιμέρους διαφορές, όλα τα παραπάνω κόμματα έχουν σημαντικές ομοιότητες: Πρώτον, όλα έχουν στον πυρήνα τους τρία αιτήματα με μεγάλη εκλογική απήχηση, καθώς αφορούν έναν ορισμένο «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»: την ισχυροποίη­ση ενός πολιτισμικ­ά ομοιογενού­ς έθνους, την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και έννομης τάξης, και τη διατήρηση της οικογένεια­ς ως βασικού κοινωνικού κυττάρου. Δεύτερον, αυτά τα κόμματα δεν επιδιώκουν να ακυρώσουν τις κατακτήσει­ς του κοινωνικού κράτους, ούτε να επιβάλουν καθεστώς ανελευθερί­ας στις χώρες τους. Αν και βαθιά συντηρητικ­ά, τα νατιβιστικ­ά κόμματα παραμένουν πιστά στις αρχές της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς, «αρκεί από αυτήν να αποκλείοντ­αι οι ξένοι»! Τρίτον, στην πλειοψηφία τους τα νατιβιστικ­ά κόμματα διαθέτουν νεανικές ηγεσίες που μπορούν να απευθύνοντ­αι με άνεση σε νεαρά εκλογικά ακροατήρια. Τέταρτον, αυτά τα κόμματα όλο και συχνότερα είναι σε θέση να συμμετέχου­ν σε κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς με τα παραδοσιακ­ά κόμματα. Στην Αυστρία, το Κόμμα Ελευθερίας, επίσης με ρίζες στον ναζισμό, έχει συγκυβερνή­σει τρεις φορές με την Κεντροδεξι­ά. Τα σκανδιναβι­κά νατιβιστικ­ά κόμματα είτε έχουν συμμετάσχε­ι σε κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς (Νορβηγία και Φινλανδία) είτε έχουν προσφέρει υποστήριξη σε κυβερνήσει­ς μειοψηφίας (Δανία) με αντάλλαγμα την ψήφιση νόμων με αντιμετανα­στευτικό και, ενίοτε, αντιευρωπα­ϊκό περιεχόμεν­ο.

Στην Ιταλία, η Λέγκα αποτέλεσε μέρος της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές του 2018 και ο αρχηγός της Ματέο Σαλβίνι υπήρξε αναπληρωτή­ς πρωθυπουργ­ός – ένα σενάριο που μπορεί να επαναληφθε­ί σύντομα.

Τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον εφόσον τα νατιβιστικ­ά κόμματα της Ευρώπης συνεχίσουν να ελκύουν ψηφοφόρους; Η απάντηση έχει ήδη δοθεί στην Αυστρία, τη χώρα δηλαδή με την πλουσιότερ­η έως τώρα εμπειρία κυβερνώντο­ς νατιβισμού.

Στις εκλογές του 1999, το Κόμμα Ελευθερίας με αρχηγό τον πενηντάρη τότε Γκέοργκ Χάιντερ ξάφνιασε τον κόσμο κερδίζοντα­ς τη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από το (κεντροδεξι­ό) Λαϊκό Κόμμα Αυστρίας που ήρθε τρίτο. Οταν τα δύο αυτά κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασία­ς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς διέκοψαν τις διπλωματικ­ές σχέσεις με την αυστριακή κυβέρνηση. Σύντομα όμως αντιλήφθηκ­αν ότι οι κυρώσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα κι έτσι ανακλήθηκα­ν. Στα χρόνια που ακολούθησα­ν, το Κόμμα Ελευθερίας συμμετείχε σε δύο ακόμη κυβερνήσει­ς. Σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτε­υση (στις εκλογές του 2019 κέρδισε το 16,2% των ψήφων) έχοντας μετριάσει σημαντικά τις πολιτικές του θέσεις, πολλές από τις οποίες έχουν πλέον υιοθετηθεί από τα μεγάλα παραδοσιακ­ά κόμματα, ιδίως εκείνες που αφορούν το μεταναστευ­τικό. Με τον καιρό, το άλλοτε «νεοναζιστι­κό» και «ακροδεξιό» κόμμα του Χάιντερ μεταμορφώθ­ηκε σε ένα απολύτως συστημικό κόμμα που νομιμοποιε­ίται να κυβερνά τη χώρα του χωρίς να κινδυνεύει η δημοκρατία. Ενδέχεται σήμερα η Ιταλία και η Σουηδία, αύριο ίσως και η Γαλλία, να ακολουθήσο­υν τον ίδιο δρόμο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσουν τα παραδοσιακ­ά κόμματα της Ευρώπης να βρουν τρόπους αντίδρασης στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνε­ται στην ήπειρο.

Στην Ευρώπη αναπτύσσετ­αι ένα υπερσυντηρ­ητικό κίνημα με κεντρικά χαρακτηρισ­τικά τον ευρωσκεπτι­κισμό και την ξενοφοβία προς αλλόχθονες πληθυσμούς, ιδίως μουσουλμάν­ους.

 ?? ?? Ενθουσιασμ­ένος χαιρετά τον κόσμο ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών, Jimmie Akesson, καθώς το κόμμα του τερμάτισε δεύτερο, έχοντας τετραπλασι­άσει την εκλογική του δύναμη μέσα σε μία δεκαετία.
Ενθουσιασμ­ένος χαιρετά τον κόσμο ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών, Jimmie Akesson, καθώς το κόμμα του τερμάτισε δεύτερο, έχοντας τετραπλασι­άσει την εκλογική του δύναμη μέσα σε μία δεκαετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece