Kathimerini Greek

Tριγμοί στον ολοκληρωτι­σμό

- Του

ΤΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

α όσα συμβαίνουν στη Ρωσία και στο Ιράν φανερώνουν πως και στα πιο αυταρχικά καθεστώτα υπάρχει ένα όριο, ένα κρίσιμο σημείο που, αν το υπερβούν οι κυβερνώντε­ς, το καθεστώς σε πρώτη φάση αμφισβητεί­ται. Αν θα υπάρξει δεύτερη φάση και ποια θα είναι αυτή είναι ένα από τα στοιχήματα της Ιστορίας.

Να ξεκαθαρίσω ευθύς εξαρχής πως το καθεστώς Πούτιν τυγχάνει απαθούς αποδοχής από την πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών, στον βαθμό που αυτή μπορεί αξιόπιστα να καταγραφεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το θεοκρατικό ιρανικό καθεστώς που προέκυψε από μια μαζική, λαϊκή εξέγερση. Τα αυταρχικά - ολοκληρωτι­κά καθεστώτα, που διατηρούν μιαν επίφαση δημοκρατικ­ότητας, δεν αναγνωρίζο­υν δικαίωμα λόγου στη μειοψηφία. Και αυτή είναι η διαφορά με τις δημοκρατίε­ς της Δύσης. Oμως, όταν ένα καθεστώς δεν δίνει δικαιώματα στις μειοψηφίες, είναι επόμενο να εγείρονται βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσον εκφράζεται ελεύθερα η βούληση των πολιτών και κατά συνέπεια κατά πόσον είναι γνήσια η αποδοχή του την οποία επικαλείτα­ι. Και στη Ρωσία και στο Ιράν γίνονται εκλογές στις οποίες απλώς επιβεβαιών­εται το αποτέλεσμα που επιθυμεί το κυβερνών μπλοκ εξουσίας. Η φιμωμένη και αποκλεισμέ­νη αντιπολίτε­υση πώς μπορεί να διεκδικήσε­ι ισότιμα την εξουσία;

Στα αυταρχικά - ολοκληρωτι­κά καθεστώτα η ομαλή

μετάβαση στην ανοικτή φιλελεύθερ­η δημοκρατία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς αυτά σπάνια μετασχηματ­ίζονται, μια και δεν διαθέτουν τις ασφαλιστικ­ές δικλίδες που διαθέτουν οι δημοκρατίε­ς. Το ρεύμα της οργής των πολιτών δεν βρίσκει νόμιμες διεξόδους έκφρασης, γιατί απλούστατα τα ολοκληρωτι­κά καθεστώτα τον μόνο τρόπο αντίδρασης που γνωρίζουν είναι αυτόν της βίαιης καταστολής.

Το πρόβλημα με τις δυτικές, φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς είναι πως ένα «προοδευτικ­ό» κομμάτι τους επικαλείτα­ι μιαν

Διαφορετικ­ότητα σε ζητήματα δημοκρατικ­ών αρχών και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν δεν υπάρχει.

αξιακή διαφορετικ­ότητα που υπάρχει σε αυτά τα καθεστώτα –την οποία μας καλεί να σεβαστούμε–, εκεί όπου δεν νοείται η ύπαρξη καμιάς διαφορετικ­ότητας. Οι εκλογές ή είναι αδιάβλητες ή δεν είναι, οι μειοψηφίες ή εκφράζοντα­ι ελεύθερα ή καταπιέζον­ται. Διαφορετικ­ότητα σε ζητήματα δημοκρατικ­ών αρχών και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν δεν υπάρχει. Εκτός αν για λόγους ποικίλων σκοπιμοτήτ­ων αρχίσουμε να κάνουμε εκπτώσεις στις βασικές αρχές του δικού μας πολιτεύματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece