Kathimerini Greek

Ηταν αναπόφευκτ­η η καταστροφή του ποντιακού ελληνισμού;

Η ριζική μεταβολή των διεθνών συνθηκών, η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεω­ν και τα σχέδια του Ελευθερίου Βενιζέλου και του μητροπολίτ­η Χρυσάνθου για τον Πόντο που δεν ευοδώθηκαν

- * Ο κ. Σταύρος Θ. Ανεστίδης είναι υποδιευθυν­τής του Κέντρου Μικρασιατι­κών Σπουδών.

του Πόντου απελάθηκε και εστάλη σε τάγματα εργασίας στο Ερζερούμ. Εκείνη την εποχή έδρασε και το Ειδικό Δικαστήριο της Τουρκικής Ανεξαρτησί­ας στην Αμάσεια, το οποίο καταδίκασε πολλά σημαίνοντα πρόσωπα σε θάνατο διά απαγχονισμ­ού. Ο ελληνισμός του Πόντου ξεριζώθηκε κατά πρώτον στη διάρκεια των μαχών και ολοκληρωτι­κά μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, με την ελληνοτουρ­κική ανταλλαγή των πληθυσμών.

Είναι ενδεικτική η κατακλείδα στο μνημειώδες σύγγραμμα του Χρυσάνθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντ­ος»:

«Τη ενόχω συνεργία των συμμάχων χριστιανικ­ών Δυνάμεων της Δύσεως κατά τα έτη 19191922 το εθνικόν κίνημα των Τούρκων του Μουσταφά Κεμάλ πασά συνεπλήρωσ­ε το έργον των Νεοτούρκων και κατά εκατοντάδα­ς απηγχονίζο­ντο Ελληνες κληρικοί και πρόκριτοι του Πόντου, εν οις και ο αντιπρόσωπ­ος της μητροπόλεω­ς Τραπεζούντ­ος αείμνηστος Ματθαίος Κωφίδης, ενώ χιλιάδες άλλαι στρατευσίμ­ων νέων κατεδικάζο­ντο εις τον διά της πείνης και των ταλαιπωριώ­ν θάνατον εν τη εξορία. Και επήλθε κατά Αύγουστον του 1922 η Μικρασιατι­κή καταστροφή και επηκολούθη­σεν εν έτει 1923 η ανταλλαγή των πληθυσμών και η εντεύθεν ερήμωσις Πόντου, Μικράς Ασίας και Θράκης και η καταστροφή ολοκλήρου χριστιανικ­ού πολιτισμού. Και εσβέσθη η Εκκλησία Τραπεζούντ­ος και κληρονομία ημών μετεστράφη αλλοτρίοις, οι οίκοι ημών ξένοις».

Τη συντριβή που επήλθε υπό το βάρος δυσανάλογα ανώτερης και βίαιης παρέμβασης εξωγενών παραγόντων περιγράφει η Ελένη Παπαβασιλε­ίου από τον οικισμό Σαμανάντων Τραπεζούντ­ος (Αρχείο Προφορικής Παράδοσης Κέντρου Μικρασιατι­κών Σπουδών, «Η Εξοδος»):

«Σε λίγον καιρό, όμως, άρχισαν και οι δικές μας ταλαιπωρίε­ς. Οι Τούρκοι χτύπησαν όλους εκείνους που έδειξαν ενθουσιασμ­ό με τον ερχομό των Ρώσων. Τάγματα εργασίας, εξορία, φυλακή, ομαδικές εκτελέσεις. Ο πληθυσμός του Πόντου αφανίστηκε».

 ?? ?? Γυναίκες µουσικοί στη Σινώπη. Αποµονωµέν­ος επί αιώνες από τα βουνά, ο ποντιακός ελληνισµός είχε αναπτύξει σπουδαίο πολιτισµό, πολλά στοιχεία του οποίου, µε τον ξεριζωµό, µπολιάστηκ­αν στην Ελλάδα.
Γυναίκες µουσικοί στη Σινώπη. Αποµονωµέν­ος επί αιώνες από τα βουνά, ο ποντιακός ελληνισµός είχε αναπτύξει σπουδαίο πολιτισµό, πολλά στοιχεία του οποίου, µε τον ξεριζωµό, µπολιάστηκ­αν στην Ελλάδα.
 ?? ?? Ο δήμαρχος της Κερασούντα­ς, Γιώργης Κωνσταντιν­ίδης. Από το 1921 πολλά σηµαίνοντα πρόσωπα των Ποντίων καταδικάστ­ηκαν σε θάνατο.
Ο δήμαρχος της Κερασούντα­ς, Γιώργης Κωνσταντιν­ίδης. Από το 1921 πολλά σηµαίνοντα πρόσωπα των Ποντίων καταδικάστ­ηκαν σε θάνατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece