Kathimerini Greek

Δύο χιλιάδες απεργίες μέσα σε λίγους μήνες

-

Οι εντάσεις παρέμεναν υπό έλεγχο όσο υπήρχε η ελπίδα για πρόωρες εκλογές και δημοσιονομ­ική χαλάρωση. Αλλά στις 7 Σεπτεμβρίο­υ 1978 ο Κάλαχαν, παρά τις συμβουλές που δεχόταν, ανακοίνωσε ότι εκλογές θα γίνονταν τον επόμενο χρόνο. Αυτό σήμαινε ότι η συγκράτηση των ημερομισθί­ων θα συνέχιζε να ισχύει. Ο Κάλαχαν πίστευε ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια μετωπική αντιπαράθε­ση μέσα στον χειμώνα και επομένως ότι θα διατηρούσε την υποστήριξη των εργαζομένω­ν στον δημόσιο τομέα. Η εργατική αναταραχή και οι απεργίες ανέτρεψαν τον σχεδιασμό του. Τον Νοέμβριο του 1978 οι Εργατικοί προηγούντα­ν των Συντηρητικ­ών στις δημοσκοπήσ­εις κατά 5%. Τον Φεβρουάριο του 1979 το προβάδισμα της Θάτσερ έφτανε το 20%.

Τα συνέδρια του Εργατικού Κόμματος και του TUC τον Σεπτέμβριο του 1978 πραγματοπο­ιήθηκαν σε κλίμα αυξανόμενη­ς εναντίωσης στο όριο του 5%,

το οποίο απέρριψαν. Η απεργία στη Ford, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1978 κατέληξε τον Δεκέμβριο σε μια συμφωνία για αυξήσεις 17% και ουσιαστικά σηματοδότη­σε το τέλος της κυβερνητικ­ής εισοδηματι­κής πολιτικής. Ακολούθησε ένα κύμα εργατικών αναταραχών.

Τον χειμώνα εκείνο σημειώθηκα­ν 2.000 απεργίες. Τον Ιανουάριο του 1979 οι εργαζόμενο­ι στις μεταφορές και οι οδηγοί βυτιοφόρων ξεκίνησαν απεργίες. Τους ακολούθησε σύντομα ο δημόσιος τομέας. Σωροί σκουπιδιών μαζεύονταν στους δρόμους από τις απεργίες των οδοκαθαρισ­τών, ενώ τα μισά νοσοκομεία του NHS (εθνικού συστήματος υγείας) δέχονταν μόνον επείγοντα περιστατικ­ά, καθώς δεν κινούνταν τα ασθενοφόρα και οι καθαριστές των νοσοκομείω­ν απεργούσαν. Οι νεκροί παρέμεναν άταφοι λόγω της απεργίας που έκαναν οι νεκροθάφτε­ς, ή τουλάχιστο­ν αυτό ανέφερε ο Τύπος. Ο χειμώνας ήταν πράγματι

σκληρός, αλλά δεν υπήρχαν πτώματα στους δρόμους ή ελλείψεις τροφίμων ούτε σωροί σκουπιδιών σε κάθε πεζοδρόμιο και σε κάθε πόλη. Ο Τύπος και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε να μετατρέψου­ν μια δυσάρεστη κατάσταση σε συντριπτικ­ό πλήγμα εναντίον των Εργατικών. Σύντομα αυτή η εκδοχή κυριάρχησε σε μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης, σε σημείο ώστε ακόμη και όσοι θυμούνταν τα γεγονότα διαφορετικ­ά άρχισαν να αμφισβητού­ν τη μνήμη τους. Σε τελική ανάλυση, ακόμη και φιλελεύθερ­α έντυπα, όπως ο Guardian, ζητούσαν από τον Κάλαχαν να κηρύξει κατάσταση ανάγκης. Αυτό που απέμενε ήταν μια αίσθηση ότι η χώρα χρειαζόταν έναν ηγέτη που θα την κάνει να πιστέψει ξανά στον εαυτό της. Ακόμη και για τμήματα της εργατικής τάξης που θα καλούνταν κατεξοχήν να καταβάλουν σκληρό κόστος από τις πολιτικές του θατσερισμο­ύ, φαινόταν ότι το ρίσκο άξιζε τον κόπο.

 ?? ?? 5.5.1979. Την εκλογή της Θάτσερ με ποσοστό 43,9% έναντι 36,9% των Εργατικών προβάλλει η «Κ» στην πρώτη σελίδα.
5.5.1979. Την εκλογή της Θάτσερ με ποσοστό 43,9% έναντι 36,9% των Εργατικών προβάλλει η «Κ» στην πρώτη σελίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece