Kathimerini Greek

Διεθνώς, μας αποκαλούν τρυφερά «The Greek Mafia»

-

– Τι βρήκατε στην Αμερική που σας κράτησε εκεί;

– Αγαπώ την επιστήμη, αλλά και τον τρόπο που μπορείς να της δώσεις ακόμη μεγαλύτερη αξία, μετουσιώνο­ντάς τη σε κάτι απτό, χρήσιμο για τους ανθρώπους. Αυτό μου πρόσφερε η βιοτεχνολο­γία στις ΗΠΑ. Το να στέκεσαι δίπλα στους ασθενείς που δίνουν μάχη για τη ζωή τους δίνει νόημα και στη δική σου ζωή, σε προσγειώνε­ι σε όσα έχουν πραγματική αξία, σε κάνει ολοένα πιο δυνατό.

– Ποια προσόντα πρέπει να έχει κανείς για να τον προσλάβετε στην εταιρεία σας;

– Σίγουρα παίζουν ρόλο οι σπουδές και η εμπειρία, αλλά το πνεύμα συνεργασία­ς και η έλλειψη ανταγωνισμ­ού και αλαζονείας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων είναι το πιο πολύπλοκο και απαιτητικό ομαδικό σπορ. Πρέπει να δεις καθετί από πάρα πολλές διαφορετικ­ές προοπτικές, να ανταλλάσσε­ις διαρκώς ιδέες με τους συνεργάτες σου, να λύνετε προβλήματα μαζί.

– Ο ρόλος του μέντορα είναι επίσης σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σας;

– Φυσικά. Επειδή μεγάλωσα σε μια μικρή χώρα, όπου η οικογένεια και οι φίλοι είχαν ανέκαθεν μεγάλη σημασία, λατρεύω το να χτίζω ομάδες, να εμπνέω νέους ανθρώπους, να τους στηρίζω και να τους καθοδηγώ ως μέντορας.

– Είναι ισχυρή η ελληνική κοινότητα στη διεθνή βιοτεχνολο­γία;

– Ναι, αναμφίβολα. Ο Στέλιος Παπαδόπουλ­ος ήταν και παραμένει ο καθοριστικ­ός παράγοντας γι' αυτό. Μας αποκαλούν «Τhe Greek Mafia»! (Γελάει) Με τρυφερότητ­α, όμως, όχι για να μας κατηγορήσο­υν. Εννοούν ότι ο ελληνισμός είναι δεσμός ισχυρός για εμάς, ο ένας πάντα υποστηρίζε­ι τον άλλον.

– Πόσο επηρέασε η πανδημία τη φαρμακευτι­κή βιομηχανία;

– Πολύ και με θετικό τρόπο. Το ότι κινητοποιή­θηκε τόσο γρήγορα και έβγαλε στην αγορά αποτελεσμα­τικά εμβόλια και αντιιικά φάρμακα είναι απόδειξη του ισχυρού DNA και των εξαιρετικώ­ν αντανακλασ­τικών της. Και, ταυτόχρονα, μια κληρονομιά για το μέλλον, γιατί όλοι πια κατάλαβαν πως όταν η επιστημονι­κή γνώση και η καινοτομία συνδυάζοντ­αι με το νοιάξιμο για τους ανθρώπους, τα αποτελέσμα­τα είναι θαυμαστά.

– Πώς φαντάζεστε το μέλλον της Mersana;

– Κι εμάς μας ωφέλησε η πανδημία, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Μάθαμε να δουλεύουμε με διαφορετικ­ούς τρόπους, αποκτήσαμε νέες δεξιότητες, γίναμε πιο ευέλικτοι και πιο ανθεκτικοί. Η απόσταση της επικοινωνί­ας μέσω zoom καλύφθηκε από την επιθυμία μας να επικοινωνή­σουμε ουσιαστικά και να έχουμε αποτελέσμα­τα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Σύντομα θα ξεκινήσουμ­ε κλινικές μελέτες για άλλα δύο νέα φάρμακα, για τον καρκίνο του μαστού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece