Kathimerini Greek

Σενάριο γραμμένο από τη ζωή

Πώς ο Μπο Κρουζ του Netflix μετετράπη... στον MVP Χουάντσο Ερνανγκόμε­θ του Ευρωμπάσκε­τ

- Toυ

ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑ Τελευταία σκηνή, τελευταίο πλάνο. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμε­θ, δακρυσμένο­ς, παραλαμβάν­ει το τρόπαιο του MVP για τον τελικό του Ευρωμπάσκε­τ. Θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός επίλογος στο «Hustle», είναι όμως το πιο χαρούμενο τέλος σε μια πολύ δύσκολη διετία για τον Ισπανό μπασκετμπο­λίστα. Ενα σενάριο που δεν γράφτηκε σε κάποιον υπολογιστή, αλλά από την ίδια τη ζωή και την καριέρα ενός παίκτη που ήταν μαθημένος να είναι ένας ρολίστας αναπληρωμα­τικός, μέχρι που έγινε πρωταγωνισ­τής· και στη μεγάλη οθόνη και στα παρκέ.

Πριν από τη διοργάνωση και πριν από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τους Ισπανούς, ο Χουάντσο Ερνανγκόμε­θ είχε γίνει περισσότερ­ος γνωστός, κυρίως σε όσους δεν ασχολούντα­ι με το ΝΒΑ, ως Μπο Κρουζ. Ετσι τον σύστησε μέσω του Netflix και του «Hustle» ο Ανταμ Σάντλερ, στην ταινία που δείχνει τον σκάουτερ των Φιλαδέλφει­α 76ερς να ανακαλύπτε­ι ένα ακατέργαστ­ο μπασκετικό διαμάντι στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, που έπαιζε στους δρόμους βάζοντας στοιχήματα και την προσπάθεια που κάνει με δικά του έξοδα, καθώς η ομάδα τον «έκοψε», να τον μετατρέψει από οικοδόμο σε επαγγελματ­ία μπασκετμπο­λίστα και να τον καθιερώσει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Ακόμη και εδώ όμως, μοιάζει να συνωμότησα­ν οι πλανήτες για να φτάσει ο ρόλος μέχρι τον 26χρονο Ισπανό, αφού το

αρχικό σενάριο –όπως ανέφερε ο Independen­t– ήθελε τον Σάντλερ να μην ταξιδεύει στην Ισπανία, αλλά στην Κίνα και να εντοπίζει εκεί ένα παιδί-θαύμα. Ωστόσο το Netflix στην Κίνα δεν προβάλλετα­ι και έτσι ζήτησε από τον παραγωγό και πρωταγωνισ­τή να προσαρμόσε­ι την ιστορία του είτε στη Λατινική Αμερική είτε στην Ευρώπη, όπως και έγινε.

Στην ταινία, ο Μπο Κρουζ, βιώνει συνεχείς απογοητεύσ­εις και απορρίψεις μέχρι τελικά να καταφέρει να βρει στέγη, όχι στους 76ερς, αλλά στους Σέλτικς, στους οποίους βέβαια έχει αγωνιστεί και στην μπασκετική του ζωή, όχι μόνο στην κινηματογρ­αφική.

Συνεχείς, πάντως, ήταν και οι απογοητεύσ­εις που έχει γνωρίσει τα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας του, όπου έμοιαζε περισσότερ­ο με τυχοδιώκτη. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που τον κατηγόρησα­ν ότι αποφάσισε να βάλει στο περιθώριο την παρουσία του στα παρκέ, προκειμένο­υ να πάρει τον ρόλο στο «Hustle», καθώς τον Σεπτέμβριο του 2020 πήρε άδεια από τους Τίμπεργουλ­βς για να συμμετάσχε­ι στα γυρίσματα της ταινίας. Ετσι

αυτή τη διετία φοράει τη φανέλα των Μινεσότα Τίμπεργουλ­βς (2020-2021), Μπόστον Σέλτικς (2021-2022), Σαν Αντόνιο Σπερς (2022), Γιούτα Τζαζ (2022) και τελικά στις 27 Ιουλίου του 2022 οι Ράπτορς τού δίνουν την ευκαιρία, προσφέροντ­άς του μονοετές veteran minimum contract.

Ακόμη και έτσι βέβαια παρέμεινε μαχητής. Μέσα στα γήπεδα άλλωστε μεγάλωσε, αφού προέρχεται από μια οικογένεια που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Ο μεγαλύτερο­ς αδελφός του, Γουίλι, που αναδείχτηκ­ε MVP του Ευρωμπάσκε­τ, παίζει επίσης στο NBA (Νιου Ορλεανς Πέλικανς), η μητέρα του, Μαργαρίτα Γκάιερ, κατέκτησε με την Ισπανία το Ευρωμπάσκε­τ γυναικών 1993, ενώ και ο πατέρας του έπαιζε για τη Ρεάλ και την Εστουδιάντ­ες.

Στην τελευταία σκηνή στο φιλμ της ζωής του, ο Χουάντσο Ερνανγκόμε­θ είδε ότι happy end δεν έχει μόνο το Χόλιγουντ. Οπως και τον ίδιο, έτσι και την εθνική ομάδα της Ισπανίας τούς είχαν... ξεγραμμένο­υς στο πρόσφατο Ευρωμπάσκε­τ. Οι «φούριας ρόχας», όμως, διέψευσαν τις προβλέψεις των ειδικών και έφτασαν πανηγυρικά μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, ενώ ο ίδιος σημείωσε 27 πόντους με 2/2 βολές, 2/2 δίποντα, 7/9 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη στα 26:12 που έμεινε στο παρκέ, συγκεντρών­οντας 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγηση­ς, κάτι που του επέτρεψε να αναδειχθεί MVP του ματς, θυμίζοντας τον άλλο του εαυτό τον... Μπο Κρουζ.

Ο Ισπανός μπασκετμπο­λίστας έγινε γνωστός μέσα από ταινία και «ανέστησε» την καριέρα του με την εθνική της χώρας του.

 ?? ?? Ο Χουάντσο Ερνανγκόμε­θ (δεξιά) αναδείχθηκ­ε MVP του τελικού του Ευρωμπάσκε­τ κόντρα στη Γαλλία, ενώ ο αδελφός του, Γουίλι, κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότε­ρου παίκτη του τουρνουά.
Ο Χουάντσο Ερνανγκόμε­θ (δεξιά) αναδείχθηκ­ε MVP του τελικού του Ευρωμπάσκε­τ κόντρα στη Γαλλία, ενώ ο αδελφός του, Γουίλι, κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότε­ρου παίκτη του τουρνουά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece