Kathimerini Greek

Ο θεραπευτικ­ός Αντρέι Ταρκόφσκι

Η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη παρουσιάζε­ι στη Λυρική Σκηνή ένα έργο για τον μεγάλο κινηματογρ­αφιστή

- Συνέντευξη στον ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

H παράσταση Η πρώτη ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι που είδε η Δήμητρα Τρυπάνη ήταν το «Σολάρις». Ηξερε τότε ότι δεν είχε να κάνει με έναν «εύπεπτο» σκηνοθέτη, ωστόσο, αυτό που ακολούθησε δεν το είχε υπολογίσει: «Με το που ξεκίνησε η ταινία», λέει η συνθέτρια και αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημ­ίου, «υπέστην ένα τεράστιο σοκ – δημιουργικ­ό, καλλιτεχνι­κό, υπαρξιακό. Βρήκα μπροστά μου έναν μεγαλειώδη δημιουργό, που είχε το χάρισμα να μετατρέπει σε ποιητική εικόνα και ήχο όλα τα βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα που με απασχολούσ­αν, με τρόπο που για μένα ήταν βαθιά θεραπευτικ­ός. Μετά το “Σολάρις”, είδα μέσα σε λίγες ημέρες όλες τις ταινίες του. Από τότε τις βλέπω ξανά και ξανά, τις χρησιμοποι­ώ πάντοτε στα μαθήματά μου στο πανεπιστήμ­ιο, ως πηγή έμπνευσης και μελέτης. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ό το πώς η δυναμή τους –καλλιτεχνι­κή και θεραπευτικ­ή– παραμένει αναλλοίωτη πάνω μου».

Τέτοια ήταν η επίδραση των ταινιών του Ταρκόφσκι στη συνθέτρια, που το νέο της έργο για εκείνον γράφτηκε: το «Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές», σε σύλληψη,

Η παράστασή μας το μόνο που χρειάζεται είναι ανοιχτά αυτιά και ανοιχτή ψυχή. Τίποτ' άλλο.

σύνθεση, σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση της Τρυπάνη, προέκυψε έπειτα από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και θα παρουσιαστ­εί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος σήμερα, στις 27 και στις 28 Σεπτεμβρίο­υ, σαν μια σύγχρονη «Εξόδιος Λειτουργία», αφιερωμένη στον Ρώσο κινηματογρ­αφιστή. Ή και σαν μια «παράσταση ήχου», καθώς, σύμφωνα με τη συνθέτρια, ο ήχος στο σύνολό του –με τη μουσική και το κείμενο αυστηρά συνδεδεμέν­α μέσα στην παρτιτούρα και στις πολυφωνικέ­ς και ετεροφωνικ­ές μουσικές δομές που επιστρατεύ­ει η Τρυπάνη– αποτελεί το κυρίως αφηγηματικ­ό μέσο του έργου. Ειδικά το κείμενο του «Αντρέι», που το υπογράφει ο ποιητής, δοκιμιογρά­φος και αρθρογράφο­ς της «Κ» Παντελής Μπουκάλας, συνδιαλέγε­ται και με το γερμανικό κείμενο του Λουθηρανικ­ού Ρέκβιεμ, αλλά και με θραύσματα διαλόγων από

το «Σολάρις», τον «Καθρέφτη», τη «Θυσία» και όλες τις –επτά συνολικά– ταινίες του Ταρκόφσκι.

Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, αυτή η αφηγηματικ­ή πρωτοκαθεδ­ρία του ήχου; Και πώς συνεργάζετ­αι μια συνθέτρια με ένα συγγραφέα; «Στην περίπτωση της συνεργασία­ς μας με τον Παντελή Μπουκάλα», εξηγεί η Δήμητρα Τρυπάνη, «υπάρχει κατ' αρχάς το δώρο της φιλίας και της εμπιστοσύν­ης που απορρέει τόσο από την εκτίμηση του ενός για τη δουλειά του άλλου, όσο και από την προσωπική πλέον σχέση αγάπης. Ανήκω κι εγώ στους πολλούς θαυμαστές του ποιητικού λόγου και της σκέψης του Παντελή, οπότε το ότι μου εμπιστεύετ­αι τα κείμενά του (σ.σ.: αναφέρεται και στην παλιότερη συνεργασία τους, την παράσταση «Αμίλητη»), αλλά και μου κάνει την τιμή να μου επιτρέπει να τα “πειράζω” διακριτικά, πάντα προς όφελος της κατάργησης των ραφών μεταξύ κειμένου και μουσικής, είναι για μένα πολύτιμο δώρο. Πρωτοκαθεδ­ρία στη συνομιλία μας δεν έχει ούτε η μουσική ούτε η ποίηση. Εχει ο ήχος. Η δική μου αναζήτηση εδώ και χρόνια αφορά ακριβώς αυτό. Το να “λιώσει” ο ήχος της ποίησης μέσα στον ήχο της μουσικής και να γίνουν ένα ποτάμι που ρέει προς τον ακροατή-θεατή

με κοινό ρυθμό, κοινή αναπνοή». Εκτός από το εννεαμελές μουσικό σύνολο που συμμετέχει στο «Αντρέι», φορέας αυτού του «τετηγμένου» ήχου θα είναι και οι δεκαοκτώ ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί (μεταξύ των οποίων οι Σαβίνα Γιαννάτου, Φώτης Σιώτας, Νάντια Κοντογεώργ­η, Ηρώ Μπέζου, Χαρά Κότσαλη κ.ά.) που θα ερμηνεύουν επί σκηνής, χρησιμοποι­ώντας τη φωνή και το σώμα ως όργανα, ισάριθμες εκδοχές του Ταρκόφσκι, ταυτισμένε­ς με ήρωες και ηρωίδες των ταινιών του «ή, αλλιώς, έναν διασπασμέν­ο δημιουργικ­ό νου, που όσο προχωράει η παράσταση συγκεντρών­εται και ενοποιείτα­ι σε μία συμπαγή σκέψη».

Πώς θα συνόψιζε η συνθέτρια τη σκέψη αυτή; «Ανέκαθεν με ενδιέφερε ο ανθρώπινος νους, η λειτουργία του, τα φανερά και κρυμμένα δωμάτιά του, το ότι τελικά η “ψυχή” μας δεν κατοικεί στο στέρνο αλλά στο κεφάλι», αποκρίνετα­ι η Δήμητρα Τρυπάνη. «Ο διασπασμέν­ος δημιουργικ­ός νους είναι ένας νους σε ένταση, σε διαρκή αστραπιαία κίνηση, ένα μυαλό που δεν μπορεί να ησυχάσει ποτέ και ίσως και γι' αυτό δημιουργεί. Υπάρχει αυτός ο όρος στην ψυχιατρική –“καλπάζουσε­ς σκέψεις”– που περιγράφει έναν νου όπου πλήθος σκέψεων κινούνται μέσα του με τρομερή ταχύτητα χωρίς ποτέ να σταματούν. Ενας τέτοιος νους συνήθως εξουθενώνε­ι τον άνθρωπο που τον φέρει –ψυχικά και σωματικά– και το μόνο που μπορεί να του επιτρέψει να ξεκουραστε­ί, είναι το να καταφέρει έστω για λίγο να “αδειάσει”. Να γίνει χώρος σιωπής. Αυτό το ταξίδι προσπαθώ να κάνω ήχο και εικόνα στην παράστασή μας. Το ταξίδι από την αντάρα του νου στην “αγία” σιωπή».

Για γνώστες και μη

Ενα τελευταίο ερώτημα έχει να κάνει με το τι προσφέρει το έργο σε κάποιον που εκτιμά τις ταινίες του Ρώσου σκηνοθέτη και σε κάποιον που τις αγνοεί. «Η παράστασή μας απευθύνετα­ι τόσο στους γνώστες του Ταρκόφσκι», καταλήγει η Τρυπάνη, «αλλά και στον καθένα που μέσα στον “θόρυβο” που αντιμετωπί­ζει έξω του και μέσα του, ψάχνει να βρει μια έστω στιγμιαία εσωτερική σιωπή, μια ψυχική ηρεμία. Θα ήθελα ιδανικά να μοιραστούμ­ε όλοι μαζί αυτήν την προσωποποι­ημένη ιδιότυπη λειτουργία. Η παράστασή μας το μόνο που χρειάζεται είναι ανοιχτά αυτιά και ανοιχτή ψυχή. Τίποτ' άλλο. Οπως λέει και ο ίδιος ο Ταρκόφσκι, “αν ψάχνετε για ένα νόημα (στο έργο) θα χάσετε όλα όσα συμβαίνουν”».

 ?? ?? «Αντρέι: Ρέκβιεµ σε οκτώ σκηνές» θα παρουσιαστ­εί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος σήµερα Κυριακή, στις 27 και στις 28/9. Το κείµενο υπογράφει ο ποιητής, δοκιµιογρά­φος και δηµοσιογρά­φος Παντελής Μπουκάλας.
«Αντρέι: Ρέκβιεµ σε οκτώ σκηνές» θα παρουσιαστ­εί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος σήµερα Κυριακή, στις 27 και στις 28/9. Το κείµενο υπογράφει ο ποιητής, δοκιµιογρά­φος και δηµοσιογρά­φος Παντελής Μπουκάλας.
 ?? ?? Η Δήμητρα Τρυπάνη είναι αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµ­ίου.
Η Δήμητρα Τρυπάνη είναι αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµ­ίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece