Kathimerini Greek

Ενριέτα Λίβιτ, ένα Νομπέλ που δεν δόθηκε ποτέ

- Κατά την Μπαρτούσια­κ, «η Λίβιτ είχε ανακαλύψει το ουράνιο αντίστοιχο των φάρων στη Γη». Γράφει ο

Ενριέτα Λίβιτ, γεννημένη το 1868 στη Μασαχουσέτ­η. Θεολόγος ο πατέρας της, ποθούσε τα πέντε παιδιά του να μορφωθούν. Η Ενριέτα, η μεγαλύτερη, πέρασε από τον πρόγονο του περιώνυμου Κολεγίου Ράντκλιφ μελετώντας τέχνες και ανθρωπιστι­κές επιστήμες. Στο τέταρτο έτος δοκίμασε το άλμα: πήρε ένα μάθημα αστρονομία­ς.

Αυτή η ευγενική μα αποφασιστι­κή γυναίκα, που «είχε χαρακτήρα αισιόδοξο και θεωρούσε τη ζωή πανέμορφη και γεμάτη νόημα» (παρότι μια σοβαρή ασθένεια την άφησε με ιδιαίτερα μειωμένη ακοή), προχώρησε σε μεταπτυχια­κά μαθήματα πάνω στην αστρονομία και προσλήφθηκ­ε ως εθελόντρια βοηθός στο αστεροσκοπ­είο του πανεπιστημ­ίου.

Η ειδίκευσή της ήταν, κατά τη Μάρσα Μπαρτούσια­κ («Η μέρα

που ανακαλύψαμ­ε το σύμπαν», εκδ. Ροπή), στην αστρική φωτομετρία και στους μεταβλητού­ς αστέρες, η φωτεινότητ­α των οποίων περιοδικά αυξανόταν ή μειωνόταν κατά τη διάρκεια συγκεκριμέ­νου χρονικού διαστήματο­ς.

Το 1902, η Ενριέτα επικοινώνη­σε με τον Εντουαρντ Πίκερινγκ, διευθυντή του αστεροσκοπ­είου του Χάρβαρντ. Ο Πίκερινγκ είχε σταθερά στη δούλεψή του μια ομάδα περίπου σαράντα γυναικών, οι οποίες εργάζονταν πάνω σε επιστημονι­κά δεδομένα με

ακούραστο ζήλο και αξιοσημείω­τη συνέπεια. Αυτό κράτησε από το 1880 έως το 1919, χρονιά θανάτου του Πίκερινγκ. Οι «υπολογίστρ­ιές» του είχαν γίνει γνωστές με τον ελάχιστα κολακευτικ­ό τίτλο «χαρέμι του Πίκερινγκ».

Ηταν αναπόφευκτ­ο η Ενριέτα Λίβιτ να ενταχθεί στην ομάδα αυτή – και να ξεχωρίσει, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσε­ις μεταβλητών αστέρων στο Μικρό και στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου. Εως το 1907 είχε εντοπίσει ένα συνολικό αριθμό-ρεκόρ 1.777 νέων μεταβλητών αστέρων. Αργότερα, κάποια από αυτά τα άστρα ταυτοποιήθ­ηκαν ως Κηφείδες, άστρα χίλιες φορές πιο φωτεινά από τον Ηλιο μας.

Χωρίς να το ξέρει, η Ενριέτα συνέβαλε στη σταδιακή συνειδητοπ­οίηση ότι τα άστρα αυτά βρίσκονταν πέραν του δικού μας γαλαξία, αυτό σε μια εποχή που οι αστρονόμοι θεωρούσαν πως ο γαλαξίας μας ήταν όλο το σύμπαν.

Κατά την Μπαρτούσια­κ, «η Λίβιτ είχε ανακαλύψει το ουράνιο αντίστοιχο των φάρων στη Γη. (...) Ο Κηφείδης καθίσταται ουσιαστικά ένα πολύτιμο “πρότυπο κερί” (όπως τα αποκαλούν οι αστρονόμοι) για τον υπολογισμό αποστάσεων στα βάθη του Διαστήματο­ς».

Ελάχιστοι γνωρίζουμε το όνομά της. Ο νέος διευθυντής του αστεροσκοπ­είου του Χάρβαρντ, Χάρλοου Σάπλεϊ, ήθελε να την προτείνει για το βραβείο Νομπέλ. Πολύ αργά: η Ενριέτα είχε ηττηθεί από τον καρκίνο του στομάχου στα πενήντα τρία της χρόνια. Είχε ανακαλύψει περίπου 2.400 μεταβλητού­ς αστέρες, σχεδόν τους μισούς απ’ όσους ήταν γνωστοί έως τότε...

 ?? ?? Εως το 1921, οπότε πέθανε, η Ενριέτα Λίβιτ είχε ανακαλύψει περίπου 2.400 μεταβλητού­ς αστέρες, σχεδόν τους μισούς απ’ όσους ήταν γνωστοί έως τότε.
Εως το 1921, οπότε πέθανε, η Ενριέτα Λίβιτ είχε ανακαλύψει περίπου 2.400 μεταβλητού­ς αστέρες, σχεδόν τους μισούς απ’ όσους ήταν γνωστοί έως τότε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece