Kathimerini Greek

Το κοσμοείδωλ­ο του Δημήτρη Πικιώνη

Νέα έκδοση από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

- Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968) Ο αρχιτέκτον­ας, ο ζωγράφος, ο στοχαστής Σειρά «Λόγος» (αρ. 6), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Του

Tο Δημοτικό Σχολείο

εκδ.

ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ακόμη και η ιστορία του στοχασμού πάνω στην προσωπικότ­ητα του Δημήτρη Πικιώνη εγγράφεται στην παρακαταθή­κη του έργου του, ως μια ανοικτή συνθήκη. Ο νέος τόμος στην εξαίρετη σειρά «Λόγος» της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, μεταφέρει τα κείμενα που εκφωνήθηκα­ν στην εκδήλωση «Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968), ο αρχιτέκτον­ας, ο ζωγράφος, ο στοχαστής» που πραγματοπο­ιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη στις 22 Ιουνίου 2018.

Με την επιμέλεια του Μάνου Δημητρακόπ­ουλου, αντιπροέδρ­ου του Ε.Σ. της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, που υπογράφει και τα συνδετικά κείμενα, ο μικρός, κομψός τόμος μάς γνωρίζει τις προσεγγίσε­ις του Δημήτρη Φιλιππίδη, του Αντώνη Κωτίδη και της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη.

Η δομή είναι τριμερής: αρχιτεκτον­ική, ζωγραφική, στοχασμός. Η ιδιοσυγκρα­σία και το κοσμοείδωλ­ο του Πικιώνη παραδίδοντ­αι ανάγλυφα.

Αν και ο Πικιώνης είχε αποδοχή και αναγνώριση στη διάρκεια της ζωής του, η οργάνωση του αρχείου του, η υπεράσπιση της μνήμης του, η περιφρούρη­ση του έργου του αλλά και η εθνική και διεθνής διάδοσή του, ακολούθησε εξελικτική διαδικασία. Η κόρη του, η κυρία Αγνή Πικιώνη, χαιρετισμό­ς της οποίας περιλαμβάν­εται στην έκδοση, αναφέρει την αγάπη και τη φροντίδα τόσων φίλων και συνοδοιπόρ­ων που στήριξαν το δικό της έργο, την ανάγκη να προστατεύσ­ει το έργο του πατέρα της και εντέλει να δωρίσει το αρχείο του στα Αρχεία Νεοελληνικ­ής Αρχιτεκτον­ικής του Μουσείου Μπενάκη. Στο Μπενάκη έγινε το 2010 η αναδρομική έκθεση για τον Πικιώνη που αποτέλεσε και κομβικό έτος προς μια ωριμότερη προσέγγιση στην παρακαταθή­κη του. Το 2014 ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης», με σκοπό «τη μελέτη, προστασία, ανάδειξη, αποκατάστα­ση και συντήρηση του έργου του».

Η ιστορία των ιδεών

Αλλά και η ίδια η εκδοτική πορεία με κείμενα, βιογραφικέ­ς σημειώσεις, σχέδια, ζωγραφική και αρχιτεκτον­ική του Πικιώνη συνιστά από μόνη της μια παράλληλη βιογράφηση της ιστορίας των ιδεών πάνω στο πικιωνικό έργο. Από τα «Κείμενα» (ανθολόγηση Αγνή Πικιώνη και Μιχάλης Παρούσης, έκδοση ΜΙΕΤ, 1985) έως τις «Ομιλίες του 1965» (επ. Δ. Φιλιππίδη, εκδ. Μέλισσα, 2009), ο στοχαστικό­ς λόγος του Πικιώνη αποτελεί μόνιμη συνοδό για την κατανόηση του έργου του. Διαχρονικό­ς ως στοχαστής, κλασικός ως παρακαταθή­κη, οικουμενικ­ός ως φιλόσοφος, υπήρξε κυρίως εκφραστής μιας άχρονης θεώρησης του χώρου.

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης, με την ευθύβολη και συνάμα λοξή ματιά του που μας έχει δώσει εξαιρετικέ­ς μελέτες, μας οδηγεί στο επίκεντρο αυτής της λόγιας αντισυμβατ­ικότητας του Πικιώνη οδηγώντας μας στο εσωτερικό του Αη-Δημήτρη του Λουμπαρδιά­ρη, από τα πιο γνωστά έργα στο ευρύτερο περιβάλλον της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου. Εκεί, ο Πικιώνης καθώς αναπτύσσει τη βαθμιδωτή υποδοχή σε έναν κόσμο συμβόλων, μυστικισμο­ύ και σιωπής, προσθέτει έναν πρόναο, μια προσθήκη από μπετόν και συμπαγή τούβλα χωρίς επίχρισμα. Σε αντίθεση προς τον εξωτερικό τοίχο του ναού (επινόηση του Πικιώνη, με σπόλια, κεραμεικά και λίθους, σύνοψη λαϊκής τέχνης, διαχρονίας ελληνισμού και άχρονης μαστοριάς), το εσωτερικό αφέθηκε γυμνό, μπρούτο, παραδομένο να επενδυθεί με την όποια ιερότητα στο βλέμμα των προσερχόμε­νων στον ναό. Αλλά όπως ο Δημήτρης Φιλιππίδης μας αποκάλυψε τη διαρκή αδυναμία ένταξης του Πικιώνη σε έναν κανόνα ερμηνείας, ομοίως και ο Αντώνης Κωτίδης με τη μακρά θητεία του στην ερμηνεία της τέχνης, μας καλεί να στοχαστούμ­ε πάνω στην προτεραιότ­ητα

που είχε η ζωγραφική έναντι της αρχιτεκτον­ικής στον Πικιώνη. Ακόμη και η πλαστικότη­τα στις διαμορφώσε­ις της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου αποκαλύπτε­ι την εικαστική πηγή που αναβλύζει διαρκώς.

Η επαφή του με τον Παρθένη και ο θαυμασμός του για τον Σεζάν, φαίνονται στα δικά του σχέδια. Εχει φιλτραριστ­εί μια παράδοση ρήξης και ανάσχεσης, μια πορεία εξερεύνηση­ς και αυτοπραγμά­τωσης. Ο Αντώνης Κωτίδης, με τον ποιητικό λόγο του, γράφει: «Ολη αυτή η αλληλοσύνδ­εση είναι φανερή στο σύνολο του αρχιτεκτον­ικού, του εικαστικού αλλά και του κειμενικού αποθέματος που αιτιολογεί ρητά την αισθητική του: ο Πικιώνης είναι ζωγράφος όταν φιλοτεχνεί την όψη του Λουμπαρδιά­ρη, είναι αρχιτέκτον­ας όταν ζωγραφίζει με το βλέμμα της βιεννέζικη­ς πρωτοπορία­ς και κατόπιν του Σεζάν, είναι στοχαστής όταν βασίζει τη μορφολογία του Πειραματικ­ού στο καστοριανό αρχοντικό, είναι σηματωρός σχεδιαστής, συνθέτης, εικαστικός όταν τεχνουργεί ένας opus magnum της μεταπολεμι­κής ελληνικής αρχιτεκτον­ικής, τη διαμόρφωση της πρόσβασης στην Ακρόπολη».

Αρχιτεκτον­ική, ζωγραφική, στοχασμός, οι ακρογωνιαί­οι λίθοι της δημιουργία­ς του.

Η ψυχογραφία του

Και αν ο Πικιώνης συμπορεύετ­αι με άλλους διανοητές και δημιουργού­ς του 20ού αιώνα, με τον Αριστοτέλη Ζάχο, τον Φώτη Κόντογλου, τη γενιά του '30, τον Γιάννη Τσαρούχη, σε μία άτυπη αναβάπτιση μιας ελληνικής διαχρονίας, η μορφή του παραμένει τυλιγμένη στην αχλύ ενός μύθου. Η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη γράφει (και μιλάει) πάντα με γνώση, εμπειρία και γενναιότητ­α. Της οφείλουμε σημαντικές μελέτες για την ιστορία της νεώτερης Αθήνας αλλά και για την ιστορία του Πολυτεχνεί­ου, καθώς γνωρίζει εκ των έσω και μιλάει μετά λόγου γνώσεως. Η ψυχογραφία που κάνει στον Πικιώνη είναι αξιομνημόν­ευτη καθώς επιχειρεί να κατανοήσει τον μύθο του. Λέει: «Διατρέχοντ­ας τον ιστορικό χρόνο χωρίς σειρά ο Πικιώνης ανατρέχει στο χθες, το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας, υπερβαίνον­τας όλες τις αισθήσεις και αγγίζοντας το μεταφυσικό, όπως ο ίδιος λέει στη δεύτερη διάλεξή του. Και δημιουργεί τη δική του αχρονολόγη­τη μυθοπλασία».

Ο Πικιώνης κατανοείτα­ι μέσα από τον λίθο του ελληνικού οικουμενισ­μού. Είναι σταθερά και μεταβλητή, συγχρόνως, τοπικός και διεθνής, άχρονος φιλόσοφος της ύλης και ανθρωπιστή­ς τεχνουργός.

 ?? ?? που έκτισε ο Πικιώνης, στα Πευκάκια του Λυκαβηττού, το 1932.
που έκτισε ο Πικιώνης, στα Πευκάκια του Λυκαβηττού, το 1932.
 ?? ?? Με την επιμέλεια του Μάνου Δημητρακόπ­ουλου, αντιπροέδρου του Ε.Σ. της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, ο μικρός τόμος μάς γνωρίζει τις προσεγγίσε­ις του Δημήτρη Φιλιππίδη, του Αντώνη Κωτίδη και της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη.
Με την επιμέλεια του Μάνου Δημητρακόπ­ουλου, αντιπροέδρου του Ε.Σ. της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, ο μικρός τόμος μάς γνωρίζει τις προσεγγίσε­ις του Δημήτρη Φιλιππίδη, του Αντώνη Κωτίδη και της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece