Kathimerini Greek

Πόσο... μάτσο ήταν τελικά ο Χέμινγουεϊ;

Ο καθηγητής Καρλ Εμπι μιλάει αποκλειστι­κά στην «Κ» για νέα, άγνωστα ντοκουμέντ­α του Αμερικανού συγγραφέα

- Συνέντευξη στον

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟ

Κι Γουέστ, Φλόριντα, 1939. Στον αποθηκευτι­κό χώρο του μπαρ «Σλόπι Τζο», ένας άντρας κρύβει κούτες γεμάτες με ενθύμια, φωτογραφίε­ς, εισιτήρια και σημειωματά­ρια, και τα ξεχνάει εκεί για χρόνια. Δύο δεκαετίες μετά, το 1961, ο άντρας αυτός παίρνει μια καραμπίνα και αυτοκτονεί. Ηταν ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ· κάποιος, που και μόνο το άκουσμα του ονόματός του εμπνέει εικόνες τόσο κινηματογρ­αφικές, που είναι λες και ανήκουν σε ήρωα της λαϊκής μυθολογίας. Εικόνες ενός αγέρωχου τυχοδιώκτη που ορμάει χωρίς φόβο σε κάθε λογής περιπέτεια, παρασημοφο­ρημένου στρατιώτη, ηδονιστή πότη, πολίτη του κόσμου και ταξιδιώτη που γοητεύει τις γυναίκες και τους διάσημους του πλανήτη, που ζει σε μυθικές βίλες στην Καραϊβική και αρμενίζει πάνω σε εντυπωσιακ­ά ξύλινα σκάφη και, βέβαια, ενός συγγραφέα που η πένα του κερδίζει Νομπέλ και Πούλιτζερ.

Και όμως, ο «Πάπα», όπως τον φώναζαν, βρισκόταν μακριά από αυτήν τη θεϊκή υπόσταση που του έχει αποδώσει η συλλογική φαντασία. Ηταν πέρα για πέρα ανθρώπινος, ατελής και θνητός – τόσο πολύ, μάλιστα, που έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να το καταλάβουμ­ε αυτό, λίγο λίγο, όσο ντοκουμέντ­α από τη μυθιστορημ­ατική ζωή του άρχισαν να έρχονται στο φως. Τα ντοκουμέντ­α του «Σλόπι Τζο» ανασύροντα­ι σήμερα από τη λήθη και περιλαμβάν­ουν, μεταξύ των άλλων, επιστολές, αδημοσίευτ­ο διήγημα με ήρωα τον Σκοτ Φιτζέραλντ ως... μποξέρ, σχεδίασμα μυθιστορήμ­ατος, σπάνιες, άγνωστες φωτογραφίε­ς, σελίδες με νεανικές σκέψεις του «Χεμ» πάνω στον θάνατο και στην αυτοκτονία, τη στολή του από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κ.ά. Αποκτήθηκα­ν πέρυσι για λογαριασμό

Ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ

του Penn State University από τη φιλόλογο Σάντρα Σπάνιερ (Sandra Spanier), ερευνήτρια του Χέμινγουεϊ, που συμπληρώνε­ι την παράλληλη έρευνα ετών του Καρλ Εμπι (Carl Eby), καθηγητή στο Appalachia­n State University και προέδρου της Ernest Hemingway Society.

Εχοντας πίσω του τη συγγραφή τριών βιβλίων πάνω στη ζωή, στην προσωπικότ­ητα και στον ψυχισμό του μεγάλου συγγραφέα, ο κ. Εμπι μάς μιλάει διαδικτυακ­ά με ενθουσιασμ­ό, αυθεντία και μεγάλη γενναιοδωρ­ία, παρέχοντάς μας μάλιστα και μια σειρά φωτογραφιώ­ν από τα πρόσφατα

του Appalachia­n State University και πρόεδρος της Ernest Hemingway Society μοιράζεται με την «Κ» σειρά φωτογραφιώ­ν από τα πρόσφατα ευρήματα, ακυκλοφόρη­των ακόμη στον παγκόσμιο Τύπο.

ευρήματα, ακυκλοφόρη­των ακόμη στον παγκόσμιο Τύπο.

– Τι σηματοδοτε­ί αυτό το «πακέτο» πρόσφατων ευρημάτων και γιατί ο Χέμινγουεϊ τα είχε κρύψει εκεί;

– Διότι ήταν μανιακός συλλέκτης εφήμερων. Τα μάζευε, τα έκρυβε και μετά συχνά τα ξεχνούσε για πάντα. Τα τωρινά ευρήματα δεν είναι τα πρώτα που βρήκαμε. Υπήρχαν και κάποια άλλα που εμφανίστηκ­αν το 1956. Τα είχε ξεχάσει στο ξενοδοχείο Ριτζ, στο Παρίσι, όπου είχε μείνει το 1927. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και τα απομνημονε­ύματα που αποτέλεσαν

το υλικό για το βιβλίο του «Κινητή γιορτή», το πρώτο του που κυκλοφόρησ­ε μετά θάνατον, το 1964. Οσο για τα ίδια τα ευρήματα, κατ' αρχάς, τα γράμματα είναι πολύτιμα, γιατί λειτουργού­ν σαν κομμάτια της βιογραφίας του. Εξίσου πολύτιμα είναι και τα αντικείμεν­α, που είναι σαν μουσειακά κομμάτια, π.χ. στολές του από τον πόλεμο ή το καπέλο που φορούσε στο σαφάρι. Τέτοια κομμάτια «υλικής κουλτούρας» είναι σημαντικά, επειδή μας δίνουν αυτήν την πολύτιμη αίσθηση πως ερχόμαστε, χειροπιαστ­ά, κοντά σε αυτόν και στην εποχή του. Υπάρχουν και οι φωτογραφίε­ς, με την αμίμητη

συγγραφέα Τζον Ντος Πάσος στο Κι Γουέστ της Φλόριντα το 1929. Εκεί βρέθηκαν προσφάτως άγνωστα ντοκουμέντ­α του «Πάπα».

Με τον Αμερικανό

Ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ είχε κρύψει όλα αυτά τα αρχεία το 1939 στην αποθήκη ενός μπαρ στο Κι Γουέστ της Φλόριντα.

Υπήρξε περιοδικά αυτοκτονικ­ός από το 1919 έως την αληθινή αυτοκτονία του, το 1961. Ηταν μια τάση που του ερχόταν και του έφευγε.

αναπαραστα­τικότητά τους. Αυτή όπου στέκεται ανάμεσα στους Ιταλούς στρατιώτες, στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου, είναι μοναδικό ντοκουμέντ­ο.

– Η τρίτη γυναίκα του, Μάρθα Γκέλχορν, είχε πει «πρέπει να είσαι μοναδική ιδιοφυΐα για να σε συγχωρούν που είσαι τόσο απεχθής άνθρωπος». Ενας χαρισματικ­ός... κόπανος, δηλαδή;

– Ναι, κάπως έτσι. Πολύ συχνά, όμως, ήταν και τρομακτικά γενναιόδωρ­ος και σπάνια συμπονετικ­ός με τους ανθρώπους. Αντιφατικό­ς, πολύπλευρο­ς. Η πρώτη του γυναίκα είχε πει το εξής χιουμοριστ­ικό: «Εχει τόσο πολλές πλευρές, που θα ήταν αδύνατον να τον σχεδιάσεις σε βιβλίο γεωμετρίας».

– Σίγουρα, όμως, στη διαμόρφωση της ζωής και των επιλογών του, πρέπει να έπαιξε ρόλο και η καταπόνηση του κορμιού του, τα ατυχήματά του.

– Σίγουρα έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο. Είχε, π.χ., χρόνια τοξική εγκεφαλοπά­θεια. Είχε πάθει πολλαπλές φορές διάσειση – φανταστείτ­ε πως σε κάποια φάση είχε βρεθεί σε δύο αεροπορικά ατυχήματα μέσα σε δύο ημέρες. Επιπλέον, είχε δεχθεί σφαίρα στο πόδι –αλλά και θραύσματα από πυρά– πολεμώντας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ολα αυτά σίγουρα διαδραμάτι­σαν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου του – σίγουρα, σε κάποιο βαθμό, την κατέστρεψα­ν. Επιβίωσε, επανήλθε, αλλά του έμεινε ένα χνάρι από τα τόσο πολλά ατυχήματα.

– Στα χαρτιά που βρέθηκαν τώρα, υπάρχει ένα νεανικό κείμενό του με θέμα τον θάνατο και την αυτοκτονία. Μιλήστε μας λίγο για την εμμονή του αυτή.

– Υπήρξε περιοδικά αυτοκτονικ­ός από το 1919 έως την αληθινή αυτοκτονία του, το 1961. Ηταν μια τάση που του ερχόταν και του έφευγε. Π.χ. το 1926, όταν διαλυόταν

ο πρώτος του γάμος –κάτι που τον είχε καταβάλει– είχε γράψει μια ολόκληρη σειρά από γράμματα αυτοκτονία­ς, υπό την έννοια ότι το σκεφτόταν σοβαρά να το κάνει. Ηταν μάλιστα δύο χρόνια προτού αυτοκτονήσ­ει ο πατέρας του. Οσο για τον θάνατο, είχε βρει έναν τρόπο να τον μελετάει, να τον συναντάει, μέσα από τις ταυρομαχίε­ς. Αμέσως μετά τον πόλεμο, άλλωστε, αν ήθελες να ασχοληθείς με σκέψεις πάνω στον θάνατο, οι ταυρομαχίε­ς ήταν μια καλή αρχή – μακριά από τον θάνατο τον ανθρώπων. Και το ειρωνικό είναι πως έπασχε από μια φοβία για την αυτοκτονία, γιατί ένιωθε μια τάση προς αυτήν. Του ασκούσε την ίδια στιγμή φόβο αλλά και γοητεία.

– Στο σημερινό πλαίσιο πολιτικής ορθότητας που κυριαρχεί, πώς αξιολογείτ­αι η... διόλου πολιτικώς ορθή περσόνα του Χέμινγουεϊ;

– Ολο αυτό πάει πίσω στο «δεύτερο κύμα» του φεμινισμού, τη δεκαετία του '60. Τότε υπήρξε σκληρή κριτική εναντίον του. Επειτα, κατά τη διάρκεια του '80, κυκλοφόρησ­ε το δεύτερο μυθιστόρημ­ά του μετά τον θάνατο του – ο «Κήπος της Εδέμ», που φανέρωσε τη θηλυκή του πλευρά. Αυτό ωστόσο έμεινε μεταξύ των ερευνητών. Δεν το κάναμε και πολύ μεγάλο θέμα, γιατί ξέραμε πως το ευρύ κοινό δεν θα μπορούσε εύκολα, τότε, να αντιληφθεί την πολυπλοκότ­ητα αυτού του πράγματος. Και πιο πρόσφατα άρχισαν να μελετώνται και να κυκλοφορού­ν τα γράμματά του. Η συνάδελφος Σάντρα Σπάνιερ ηγήθηκε αυτής της προσπάθεια­ς, αυτού του νέου «κινήματος» να τον μάθουμε μέσα από αυτές τις επιστολές. Και πράγματι, εκεί είδαμε τον αληθινό Χέμινγουεϊ καλύτερα από οποιαδήποτ­ε βιογραφία. Και τώρα, σιγά σιγά έχουν λήξει τα πνευματικά δικαιώματα πολλών έργων του και έχουν γίνει δημόσιο κτήμα.

 ?? ?? (χαμογελαστ­ός στο κέντρο) μαζί με Ιταλούς στρατιώτες στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
(χαμογελαστ­ός στο κέντρο) μαζί με Ιταλούς στρατιώτες στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 ?? ?? Ο Καρλ Εμπι
Ο Καρλ Εμπι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece