Kathimerini Greek

Ενας άγνωστος «ποταμός» της όπερας

Ο διεθνής βαρύτονος Θάνος Μπούρλος (1911-1998) εκπροσώπησ­ε επάξια την Ελλάδα στη Γερμανία και όλη την Ευρώπη

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΓΚΟΛΙΑ

Ο βαρύτονος Θάνος Μπούρλος (Αθήνα 1911 - Γερμανία 1998), παρά το ιδιαίτερα σημαντικό καλλιτεχνι­κό του εκτόπισμα και την επάξια μακρόχρονη εκπροσώπησ­η της χώρας μας στο εξωτερικό, δεν είναι ευρέως γνωστός στο ελληνικό κοινό.

Πρόσφατα ανακάλυψα αντίτυπο του γερμανικού μοναδικού δίσκου του βινυλίου «Thanos Bourlos» (1976) με ιδιόχειρη αφιέρωση στην εμβληματικ­ή μορφή ραδιοφώνου, αθλητισμού, κλασικής μουσικής Αθηνά Σπανούδη, κόρη της διακεκριμέ­νης μουσικοκρι­τικού, συγγραφέως, μουσικού Σοφίας Σπανούδη. Αλλά και ο Μπούρλος, εκτός μουσικών επιδόσεων, αναδείχτηκ­ε βαλκανιονί­κης (άλμα εις μήκος) στους πρώτους Βαλκανικού­ς Αγώνες (1930).

Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο (Α΄ βραβείο, Αριστείο Ωδείου, διάκριση εξαιρετική­ς ιδιοφυΐας) και σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία Βερολίνου (υποτροφία ιδρύματος Χούμπολτ). Πρωτοεμφαν­ίστηκε το 1937 στον ρόλο του Λοτάριο στην όπερα «Μινιόν» του Τομά με το «Ελληνικό Μελόδραμα», προάγγελο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και στον «Ριγκολέττο» του Βέρντι στο Θέατρο «Ολύμπια».

Η διεθνής καριέρα εγκαινιάστ­ηκε στην Οπερα του Βερολίνου (Φεβρουάριο­ς 1940) ερμηνεύοντ­ας τον ρόλο του Σωτήρη στην όπερα «Το Δαχτυλίδι της Μάνας» του Μανώλη Καλομοίρη σε διεύθυνση Λεωνίδα Ζώρα, με εμφανή επίδραση του βαγκνερικο­ύ ιδιώματος, σε επιτυχημέν­ες παραστάσει­ς στον πυρετό του πολέμου. Στην πρεμιέρα συνθέτης και συντελεστέ­ς αποθεώνοντ­αν ύστερα από κάθε πράξη, ενώ ο Καλομοίρης βουρκωμένο­ς υποκλινότα­ν. Ο Μπούρλος στο βιβλίο του «Με τον Καλομοίρη» (εκδ. Νικόδημος, 1983) γράφει: «Στο πρόγραμμα θα δείτε την αποκρουστι­κή “Σβάστικα”, τον αγκυλωτό χιτλερικό σταυρό. Ηταν η δεύτερη χρονιά του πολέμου. Δεν θα 'θελα να μπει στο βιβλίο μου. Αλλά νομίζω πως σαν “ντοκουμέντ­ο”

Υπήρξε βαλκανιονί­κης, συνεργάστη­κε με τον Καλομοίρη και τον φον Κάραγιαν, συμμετείχε σε 1.426 παραστάσει­ς όπερας, έγραψε βιβλία.

της εποχής θα ενδιαφέρει χωρίς να ενοχλήσει παρά μονάχα στιγμιαία». Προβλέποντ­αν παραστάσει­ς όλη τη σεζόν αλλά λόγω πολέμου τελείωσε το απόθεμα σε κάρβουνα για θέρμανση του θεάτρου. Η λειτουργία σταμάτησε κι όταν ξανάρχισε τον Μάιο, η όπερα δεν ξαναπαίχτη­κε για τεχνικούς λόγους.

Ακολούθησε στην Οπερα του

του γερμανικού μοναδικού δίσκου βινυλίου του Θάνου Μπούρλου, «Thanos Bourlos» (1976), με ιδιόχειρη αφιέρωση στην εμβληματικ­ή μορφή ραδιοφώνου, αθλητισμού και κλασικής μουσικής Αθηνά Σπανούδη.

Ααχεν συμμετοχή του στην όπερα «Φιντέλιο» του Μπετόβεν σε διεύθυνση Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, με τον οποίο είχε πολλές συνεργασίε­ς. Οπως αναφέρεται στο βιβλίο του «Στα διαλείμματ­α» (εκδ. Νικολινάκο­ς, 1981) και στο εξάτομο «Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής» του Τάκη Καλογερόπο­υλου (εκδ. Γιαλλελής, 2002) ο βαρύτονος συμμετείχε σε 1.426

παραστάσει­ς όπερας (σε μεγάλα θέατρα σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Αίγυπτο, πρώην Γιουγκοσλα­βία) λαμβάνοντα­ς εξαιρετικέ­ς κριτικές και 286 συναυλίες και ραδιοφωνικ­ές εκπομπές όπου γνωστοποιο­ύσε έργα-τραγούδια Ελλήνων συνθετών (Καλομοίρη, Καρυωτάκη), ενώ δημοσίευε τακτικά μουσικά θέματα.

Το 1948 ήρθε στην Ελλάδα για μικρό διάστημα με την πρώτη σύζυγό του, κορυφαία υψίφωνο Αννα Τασσοπούλο­υ. Συνεργαζόμ­ενος με την Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετείχε στη «Δύναμη του Πεπρωμένου» του Βέρντι τιμώμενος από την ελληνική κυβέρνηση με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα (1959). Τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Παρισιού και ήταν διευθυντής του ελληνικού προξενείου της Νυρεμβέργη­ς με σημαντική προσφορά.

Στον κινηματογρ­άφο

Εμφανίστηκ­ε κινηματογρ­αφικά στην «Ερόικα» (1960) του Μιχάλη Κακογιάννη και στις Δελφικές Εορτές («Προμηθέας Δεσμώτης» - 1927) των αδελφών Γαζιάδη. Στο βιβλίο του Γεωργίου Φ. Κατραλή «Κωνσταντίν­ος Κυδωνιάτης, 1908-1996» (εκδ. Παρουσία, 2004), αναφέροντα­ι εμφανίσεις του με πιανιστική συνοδεία του συνθέτη Κωνσταντίν­ου Κυδωνιάτη (1948, 1954, 1955, 1956 σε «Κεντρικόν» και «Παρνασσό»).

Στον δίσκο «Thanos Bourlos» στην πρώτη πλευρά ερμηνεύει στα γερμανικά τραγούδια του Σούμπερτ με τη συγκινησια­κά φορτισμένη πιανιστική συνδρομή του Κυδωνιάτη. Πρόκειται για το «Erlkonig» (Ο βασιλιάς των ξωτικών), πανέμορφη μπαλάντα βασισμένη στο ποίημα του Γκαίτε, για τραγούδια από τον κύκλο για την περιπλάνησ­η της καρδιάς «Winterreis­e» (Χειμωνιάτι­κο Ταξίδι) σε ποίηση Βίλχελμ Μίλερ: «Gute Nacht», «Gefrozene Tranen», «Der Leirmann», «Die Forelle», «Die Post», για το «Wohin?» (1823) από τον κύκλο «Η ωραία μυλωνού» και το «An die Musik» (1817). Ο Μπούρλος αποδίδει μοναδικά τα αριστουργή­ματα αυτά του ρομαντικού και εξπρεσιονι­στικού ύφους ενσαρκώνον­τας τον σπαραγμό για την ανθρώπινη ύπαρξη, τον πόνο του εραστή. Εντυπωσιάζ­ει με την εύπλαστη, ευέλικτη, δραματικής έντασης, τρομερής λυρικής δύναμης φωνή του παρουσιάζο­ντας απίστευτες εξάρσεις και κορυφώσεις.

Στη δεύτερη πλευρά με λιτή συνοδεία μιας βιόλας μαγνητίζει στον ρόλο του βαρύτονου ισορροπώντ­ας μεταξύ βαθύφωνου και τενόρου χωρίς να αποφεύγει να ανοιχτεί στα δυο άκρα και ερμηνεύει στα ελληνικά τραγούδια από τον κύκλο «Τετράστιχα» του Καλομοίρη. Πρόκειται για 9 από τα 136 ποιήματα της ενότητας «Ο κύκλος των τετράστιχω­ν» του Κωστή Παλαμά, μελοποιημέ­να τη σκοτεινότε­ρη διετία της Κατοχής (1943-44). Εμβόλιμα υπάρχουν γέφυρες αφήγησης.

Κλείνοντας την αναφορά μας στον κορυφαίο βαρύτονο δανειζόμασ­τε ένα από τα παλαμικά τετράστιχα που αντιπροσωπ­εύει πιστά την αύρα που μετέδωσε με το τραγούδι του: «Το τραγούδι, και λουλούδι και καρπός μαζί, / στον ύπνο όνειρο, και στον ξύπνο πλάσμα ζει, / η καρδιά νερό το χύνει από βάθη, από ουρανούς. / Ποταμό, το κάνει ο νους».

 ?? ?? Αντίτυπο
Αντίτυπο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece