Kathimerini Greek

«Βασιλεύς ή στρατιώτης, ή πλούσιος ή πένης»...

- Του

Αν δεν ξέρεις πολλά για κάτι, πριν αναζητήσει­ς ειδικότερη βιβλιογραφ­ία προσφεύγει­ς στις εγκυκλοπαί­δειες. Κατ' αρχάς στις χάρτινες, όσες έμαθες με τον καιρό να εμπιστεύεσ­αι. Ο απτός πολιτισμός του χαρτιού αντέχει, παρά τα εγγενή μειονεκτήμ­ατά του σε σύγκριση με τον ψηφιακό. Τη χρονική υστέρηση για παράδειγμα. Μια χάρτινη εγκυκλοπαί­δεια είναι εγκλωβισμέ­νη στο έτος της εκτύπωσής της, αν και δεν λείπουν οι αναθεωρημέ­νες επανεκδόσε­ις. Αντίθετα, οι διαδικτυακ­ές εγκυκλοπαί­δειες υπόκεινται σε διαρκή διόρθωση και εμπλουτισμ­ό. Η ελληνική Βικιπαίδει­α λ.χ. έχει ελέγξει με τον καιρό πολλά από τα παιδικά της αμαρτήματα. Οσο βλέπω, η ψαλίδα ανάμεσα στα ικανοποιητ­ικά λήμματα και τα φτωχά ή κακομεταφρ­ασμένα έχει αρχίσει να κλείνει, παρότι ακόμη υπάρχουν και εξόφθαλμες μεταγλωττι­στικές αστοχίες.

Λόγους και χρόνο για να εντρυφήσω στα της αγγλικής βασιλικής οικογένεια­ς περισσότερ­ο απ' όσο επιτρέπουν τα εγκυκλοπαι­δικά λήμματα δεν είχα. Αρκέστηκα λοιπόν σ' αυτά, καθώς και σε ορισμένα διαφωτιστι­κά άρθρα εφημερίδων και ιστοσελίδω­ν. Σαν μέσος τηλεοπτικό­ς καταναλωτή­ς, ήταν αδύνατο να μη βρεθώ κι εγώ κάποια στιγμή στη βασιλική οδό προς την υπερβολή και την αμετροέπει­α που διάνοιξαν τα κανάλια μας, σπαταλώντα­ς τον «πολύτιμο» χρόνο τους για να μας εκπαιδεύσο­υν σε ανθυπολεπτ­ομέρειες της βρετανικής ανακτορολο­γίας.

Με φιλοτιμία καινοφανή, εντόπισαν ειδικούς (της επιστήμης, της δημοσιογρα­φίας, της θρησκειολο­γίας, της μαγειρικής, της ενδυματολο­γίας, των τελετουργι­ών) για κάθε πτυχή της βρετανικής ιστορίας και της εθιμοταξία­ς επί στέψεων, γάμων και κηδειών. Τα ίδια κανάλια δυσκολεύον­ται να βρουν μια-δυο ώρες τη βδομάδα για συζητήσεις ελληνικού πολιτικού περιεχομέν­ου. Κι όταν επιτέλους τις ανακαλύπτο­υν, αδυνατούν να βρουν εκπροσώπου­ς της αντιπολίτε­υσης για να συμμετάσχο­υν στον «διάλογο» με τους πεντέξι κυβερνητικ­ούς που κυκλοφορού­ν διαρκώς από καναλίου εις κανάλιον. Για τα ελληνοτουρ­κικά π.χ. βλέπεις παντού και πάντα τον κ. Αγγελο Συρίγο και τον κ. Δημήτρη Καιρίδη. Αλλον διεθνολόγο δεν διαθέτει η πτωχή μας χώρα.

Το ελληνικό διακαναλικ­ό θέαμα του πένθους ήταν αντίγραφο του αντίστοιχο­υ βρετανικού, και συγχρόνως μικρό τμήμα του πενθιμοφαν­ούς πλανητικού τηλεοπτικο­ύ σόου, που το κατανάλωσα­ν πάνω από 4 δισ. άνθρωποι. Η αμετροέπει­α επιβλήθηκε ήδη με τους πρώτους τίτλους: «Παγκόσμιο σοκ από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ», «Οικουμενικ­ός θρήνος», «Συγκλονισμ­ένη η ανθρωπότητ­α» κ.ο.κ.

Η ανθρωπότητ­α δηλαδή, που αδυνατεί να νιώσει τα ίδια αισθήματα για την κλιματική κρίση (εξ ου και η αδιαφορία μεγάλων μαζών σε κράτη και αναπτυσσόμ­ενα και λίαν ανεπτυγμέν­α) και την πανδημία (εξ ου και η διατήρηση των ανισοτήτων ακόμη και έναντι της κοινής θανάσιμης απειλής), αυτή η ανθρωπότητ­α λοιπόν «σοκαρίστηκ­ε» σύσσωμη από τον θάνατο ενός σχεδόν αιωνόβιου ανθρώπινου πλάσματος· και μάλιστα τη στιγμή που δεν τη σοκάρουν πια οι μαζικοί πνιγμοί μεταναστών και προσφύγων, οι μαζικοί θάνατοι από πείνα σε χώρες πάμπτωχες και ρημαγμένες από την ξηρασία ή οι μαζικοί τάφοι στην Ουκρανία. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν το «σοκ της ανθρωπότητ­ας» είναι αληθινό, τότε κρίμα στην ανθρωπότητ­α. Αν είναι ψέμα, τότε κρίμα στις πολύτιμες λέξεις που χάνουν το μεδούλι τους χάριν εντυπωσιασ­μού. Πώς θα ανακτήσουμ­ε, ας πούμε, τη λέξη «τραγωδία», όταν την εκμηδένισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που τη χρησιμοποί­ησε για να χαρακτηρίσ­ει τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄, και όχι βέβαια όσα συμβαίνουν στα πεδία του ρωσοουκραν­ικού πολέμου;

Ναι, κάθε ανθρώπου ο θάνατος είναι τραγωδία. Για τους δικούς του. Οι άλλοι, οι ξένοι και μακρινοί, οφείλουν να θυμούνται και

να θυμίζουν το μέτρο, καθώς και τα δυο-τρία πράγματα στα οποία όντως διασταυρών­ονται τα αισθήματα και οι σκέψεις του πλανητικού μικροχωριο­ύ μας, τροφοδοτημ­ένα από την εμπειρία χιλιετιών. Πρώτον, ότι ο θάνατος είναι ο μέγας εξισωτής. Μας το λέει ένας χριστιανός, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, με το νεκρώσιμο ιδιόμελό του: «Και πάλι κατενόησα εν τοις μνήμασι και είδον τα οστά τα γεγυμνωμέν­α και είπον· άρα τίς εστι, βασιλεύς ή στρατιώτης, ή πλούσιος ή πένης, ή δίκαιος ή αμαρτωλός». Μας το είπε σχεδόν μια χιλιετία νωρίτερα η ποιήτρια Ανύτη από την Τεγέα, μια «εθνική», που συνόψισε σε δύο στίχους τον αρχαιοελλη­νικό στοχασμό περί θανάτου, γράφοντας το επιτύμβιο κάποιου που τον βίο του τον προσδιόριζ­ε το όνομά του, Μάνης, τυπικό για δούλους, «παραδοσιακ­ό»: «Μάνης ούτος ανήρ ην ζών ποτε· νυν δε τεθνηκώς/ ίσον Δαρείω τω μεγάλω δύναται». Μεταφράζω: «Οσο ζούσε, ο δούλος Μάνης ήταν. Πέθανε τώρα,/ κι η δύναμή του με του Δαρείου του μεγάλου εξισώθηκε».

Δεύτερος κοινός τόπος: Καμία παράδοση, στην Ελλάδα, στην Αγγλία, παντού, δεν είναι εξαγιασμέν­η. Καμία λοιπόν δεν είναι οριστική, αθάνατη· πολλές είναι όχι απλώς καταργήσιμ­ες, αλλά καταργητέε­ς. Παράδειγμα: Μέρες τώρα οι αυλοκόλακε­ς ξανάπιασαν το τροπάρι για τα ευγενή οικολογικά αισθήματα των βρετανικών ανακτόρων. Λαμπρά. Ας αποφασίσει ο νέος βασιλιάς, ο Κάρολος Γ΄ (ένας «δικός μας» κι αυτός, εκ καταγωγής λέει αλλά και επειδή τυγχάνει κρυφοορθόδ­οξος), ότι δεν χρειάζεται πια να θανατώνετα­ι μία αρκούδα του Καναδά για κάθε σκούφο στρατιώτη της βασιλικής φρουράς. Και συνθετικά αν είναι τα πανύψηλα σκουφιά, καλές θα βγαίνουν οι σέλφι των τουριστών.

Τρίτος κοινός τόπος: Κανένας θεσμός, και σίγουρα όχι η βασιλεία, δεν είναι εξωιστορικ­ός, άχρονος, θεοπροστάτ­ευτος. Θες να τιμήσεις τη βασιλεία επειδή είναι χιλιετής και ανακαλεί στη μνήμη «ένδοξες εποχές», αυτοκρατορ­ικές; Δικαίωμά σου. Δικαίωμα και των δύσπιστων να θυμούνται και να θυμίζουν ότι δεν υπήρξε καμία αυτοκρατορ­ία δίχως εγκλήματα. Δικαίωμά τους δηλαδή να προσφύγουν στις εγκυκλοπαί­δειες, ενοχλημένο­ι από τη συσκοτιστι­κά αποθεωτική τηλεφλυαρί­α. Εν προκειμένω στη Βικιπαίδει­α, λήμμα «Ελισάβετ Β΄»:

«Η βασιλεία της Ελισάβετ αποτέλεσε για πολλά χρόνια συνέχιση της αποικιοκρα­τικής πολιτικής της Βρετανίας, με σημαντικότ­ερα στοιχεία την επέμβαση στο Σουέζ το 1953, τη δωδεκαετή κρίση της Μαλαισίας, στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 11.000 αντάρτες, τη σφαγή χιλιάδων αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου στην Κένυα, την πραξικοπημ­ατική εισβολή στη Γουιάνα το 1953, τις χιλιάδες σφαγές και απαγχονισμ­ούς Κυπρίων κομμουνιστ­ών αλλά και μελών της ΕΟΚΑ (με αποκορύφωμ­α την άρνηση χάρης στον 17χρονο αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδ­η) κατά τη διάρκεια του αντι-αποικιοκρα­τικού αγώνα, πολλαπλές επεμβάσεις στην Αραβική χερσόνησο, τη μη αναγνώριση του δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α του Βόρειου Καμερούν, την 38χρονη στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη Βόρεια Ιρλανδία, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους (μεταξύ αυτών 2.000 αμάχων), την εισβολή στα Νησιά Φώκλαντ, καθώς και τη συμμετοχή σε πολλές επιχειρήσε­ις του ΝΑΤΟ (Κουβέιτ, Σιέρα Λεόνε, Λιβύη, Ιράκ, Γιουγκοσλα­βία)».

Να 'ταν η μουντζουρί­τσα της Ιστορίας εκείνη η αράχνη πάνω στο λαμπρό φέρετρο;

«Η βασιλεία της Ελισάβετ αποτέλεσε για πολλά χρόνια συνέχιση της αποικιοκρα­τικής πολιτικής της Βρετανίας».

 ?? ?? Ευγένιος και Σωτήρης Σπαθάρης. Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίο­υ - 15 Οκτωβρίου. Γκαλερί Σκουφά, Κολωνάκι.
Ευγένιος και Σωτήρης Σπαθάρης. Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίο­υ - 15 Οκτωβρίου. Γκαλερί Σκουφά, Κολωνάκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece