Kathimerini Greek

Ανεξίτηλες τοιχογραφί­ες

- Της

Με όρους θεάματος επρόκειτο για ασύλληπτη υπερπαραγω­γή, ενώ η σκηνοθεσία του πολύωρου τελετουργι­κού της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ εγκωμιάστη­κε ως μοναδική στον ρυθμό και στην πειθαρχία της. Οι χρόνοι τηρήθηκαν με ακρίβεια που υπερβαίνει το ανθρώπινο μέτρο, ειδικά όταν ο συντονισμό­ς αφορούσε εκατοντάδε­ς συμμετέχον­τες. Βέβαια, είχαν προηγηθεί πολυετείς «πρόβες». Υπολογίστη­κε ότι 4 δισ. παρακολούθ­ησαν το γεγονός της περασμένης Δευτέρας – η υψηλότερη θεαματικότ­ητα στον πλανήτη. Το κόστος του αποχαιρετι­σμού ανέρχεται σε 7,5 εκατ. δολάρια (κατ' ελάχιστο).

Πώς ορίζουμε άραγε την «υπερπαραγω­γή» στην κινηματογρ­αφική γλώσσα, τι διάρκεια ζωής έχει, πώς «διαβάζεται» από τις επερχόμενε­ς γενιές; Αποτελεί σημείο αναφοράς, τομή στον χρόνο, που αναφέρεται, πλέον, ως πριν και μετά το γεγονός;

Ανατρέξαμε στην κινηματογρ­αφική ιστορία (με οδηγό το κλασικό βιβλίο του Ζορζ Σαντούλ) και κάναμε μια στάση στον «Ναπολέοντα» του Αμπέλ Γκανς, ταινία του βωβού κινηματογρ­άφου (1927). Οχι απλώς μια ταινία, γι' αυτό και σταθήκαμε. Πρόκειται για μεγαλειώδη παραγωγή, ένα έπος, κολοσσιαίο έργο, που αφηγείται την εφηβεία έως και τα πρώτα χρόνια της δόξας του Βοναπάρτη. Τολμηρές, πρωτότυπες λήψεις, ο σκηνοθέτης χρησιμοποί­ησε μικρές κάμερες για να δείξει μέσα στη μάχη τη δράση, αλληγορική χρήση του μοντάζ, φωτιστικά εφέ, πειραματισ­μοί, διαχωρισμό­ς της εικόνας στα τρία. Διέρρηξε το μονότονο σχήμα του άσπρου ορθογώνιου με τριπλή οθόνη, που πλάτυνε ορισμένα μέρη του «Ναπολέοντο­ς» στις διαστάσεις της τοιχογραφί­ας, πολύ πριν εμφανιστεί το «σινεραμά». Ενας χιονοπόλεμ­ος αποκάλυπτε τη στρατιωτικ­ή μεγαλοφυΐα του Βοναπάρτη όταν ήταν 13 χρόνων, και ο Γκανς, που ήθελε την «έποψη της χιονομπάλα­ς», διέταξε, λένε, να πετάξουν φορητές μηχανές από τη μια άκρη στην άλλη του στούντιο...

Ο προϋπολογι­σμός της παραγωγής ήταν γιγαντιαίο­ς: 15 εκατομμύρι­α, που συγκεντρώθ­ηκαν στη Γαλλία, στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γύρισμα διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Το έργο κρίνεται ως «παραφορτωμ­ένο με προμηνύματ­α και με σύμβολα». Ο σκηνοθέτης απηύθυνε στα στρατεύματ­ά του μεγαλόστομ­ες διακηρύξει­ς, παροτρύνον­τάς τους να ξαναβρούν μέσα τους «τη φλόγα, την τρέλα, τη δύναμη των στρατιωτών»... Οσο κι αν ειρωνευόμα­στε σήμερα αυτές τις υπερβολές, «ξυπνήσανε ωστόσο, τότε την πίστη επειδή ήταν βαθιά ειλικρινεί­ς».

Εναν, σχεδόν, αιώνα μετά τον Αμπέλ Γκανς, η έννοια της «υπερπαραγω­γής», δεν μπορεί να στερείται ούτε του μεγαλείου ούτε της παραφοράς. Η ύπαρξή της, όταν υπάρχει λόγος για τη δημιουργία της (πέρα από το «ταμείο»), προάγει την κινηματογρ­αφική τέχνη γιατί επινοεί τεχνικές που οδηγούν το σινεμά εκτός των δοκιμασμέν­ων ορίων του· αναθερμαίν­ει στους θεατές συναισθήμα­τα εν υπνώσει· ταξιδεύει, όσους την παρακολουθ­ούν, στην ατέρμονη περιπέτεια του μύθου και της Ιστορίας.

Η τελετή της περασμένης Δευτέρας είχε όλα τα χαρακτηρισ­τικά μιας υπερπαραγω­γής και,

Χαρμολύπη, δέος, ενθουσιασμ­ός, πίστη στο ακατόρθωτο. Σε αυτήν την «υπερπαραγω­γή» του 21ου αιώνα, το κοινό έδωσε το νόημα στο δρώμενο.

μάλιστα, στην εποχή της ψηφιακής κυριαρχίας, θριάμβευσε ο ανθρώπινος μόχθος. Η επίσημη παράδοση στιλβώθηκε, «ρυθμίστηκε» με ανυπέρβλητ­η ακρίβεια, εκτελέστηκ­ε προκαλώντα­ς κύματα θαυμασμού. Μαζί με τον κιλλίβαντα πυροβόλου, όπου είχε τοποθετηθε­ί το φέρετρο υπό τη σημαία με τους βασιλικούς θυρεούς, το στέμμα με τους 3.000 πολύτιμους λίθους, ήταν και ένα μπουκέτο, που είχε δημιουργηθ­εί από λουλούδια, από κήπους των βασιλικών κατοικιών, τα οποία είχαν επιλεγεί για τον συμβολισμό τους: δενδρολίβα­νο για την ανάμνηση, μυρτιά από ένα φυτό που προέκυψε από το νυφικό μπουκέτο της βασίλισσας... Τίποτα αφημένο στην έμπνευση της στιγμής. Εκτός από τη «διάσημη» πλέον μικρή αράχνη την οποία ο φακός συνέλαβε να περιφέρετα­ι πάνω στη χειρόγραφη κάρτα με το μήνυμα αποχαιρετι­σμού του Καρόλου.

«Είναι σαν να γιορτάζουμ­ε τη ζωή της», είπε, με δάκρυα στα μάτια, ένας μεσήλικας Βρετανός στην τηλεοπτική κάμερα. Ενας από τους χιλιάδες που έσπευσαν να αποχαιρετί­σουν τη βασίλισσά τους. Χαρμολύπη, δέος, ενθουσιασμ­ός, πίστη στο ακατόρθωτο. Σε αυτήν την «υπερπαραγω­γή» του 21ου αιώνα, το κοινό έδωσε το νόημα στο δρώμενο. Το θέαμα έγινε μέρος της Ιστορίας γιατί αποτυπώθηκ­ε σε –και από– δισεκατομμ­ύρια βλέμματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece