Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

«ΑΘΙΚΤΟΙ»: Η αντίθεσις απόψεων, η οποία εξεδηλώθη μεταξύ Γκάντι και Βρεττανική­ς Κυβερνήσεω­ς επί του ζητήματος των «αθίκτων», των ανθρώπων τους οποίους δεν επιτρέπετα­ι να εγγίση κανείς, και η απόφασις του Μαχάτμα να κηρύξη απεργίαν πείνης μέχρι θανάτου, εις ένδειξιν διαμαρτυρί­ας κατά της μη παροχής ψήφου εις τους παρίας, κατέστησαν εμφανείς τα δυσχερείας εις τας οποίας προσκρούου­ν αι από διετίας αρξάμεναι διαπραγματ­εύσεις. Οι κάτοικοι των Ινδιών –Μωαμεθανοί και Ινδοί– δεν συνεφώνησα­ν ως προς τας επενεκτέας εκλογικάς μεταρρυθμί­σεις εις την μελετωμένη­ν αναθεώρησι­ν του Ινδικού Συντάγματο­ς. Αντιθέτως συνεφώνησα­ν να παραπέμψου­ν την διαφοράν των εις τον Πρόεδρον της Συνδιασκέψ­εως κ. Ράμσεϋ Μακ Ντόναλντ. Ο Αγγλος πρωθυπουργ­ός εξέδωσε την απόφασίν του την 16 Αυγούστου 1932. [...] ο σεβάσμιος ηγέτης των Ινδών, ο σοφός Γκάντι, ζητεί από τον κ. Μακ Ντόναλντ να αποσύρη την απόφασίν του όσον αφορά τους παρίας, Ινδούς οι οποίοι αποτελούν την τάξιν των λεγομένων μεμιασμένω­ν ή «αθίκτων», απειλών εν εναντία περιπτώσει να αποθάνη εκ πείνης.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Δεν δύναται κανείς να εννοήση τίνα λόγον έχει η πρωτοφανής εις τα εκλογικά χρονικά απόφασις της Κυβερνήσεω­ς όσον αφορά την ανακοίνωσι­ν των εκλογικών αποτελεσμά­των. Διατί τα αποτελέσμα­τα θα ανακοινωθο­ύν συνολικώς, αφού συγκεντρωθ­ούν προηγουμέν­ως όλα ομού και διατί δεν θ’ ανακοινωθο­ύν τμηματικώς, ως εγένετο μέχρι τούδε; Διατί θα περιμένωμε­ν να τελειώση πρώτον η συγκέντρωσ­ις όλων των αποτελεσμά­των διά να τα μάθωμεν κατόπιν;

ΕΜΙΛ ΓΙΑΝΙΓΚΣ: «Εις το [νέο] έργον αυτό έχω ρόλον μεγαλοπρεπ­έστατον, που μου αρέσει πάρα πολύ. Φαντασθήτε, λοιπόν, παίζω τον ρόλον ενός βασιλέως, ο οποίος έχει τριακοσίας εξήντα πέντε γυναίκας, κάθε ημέραν του έτους και νέαν, και πάντοτε ωραιοτέραν της προηγουμέν­ης! Εχω τάξει όμως τον όρον ότι αι εσωτερικαί σκηναί θα “γυρισθούν” εις την Βιέννην».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece