Kathimerini Greek

Σκόνη, λάσπες, κουτσομπόλ­ες· γεράνια, παιδιά, καρεκλάκια έξω

-

Το σπίτι μου είναι πιο έξω από το κέντρο της πόλης. Είναι σε μια συνοικία όπως όλες οι άλλες, μια λαϊκή υποβαθμισμ­ένη περιοχή. Δρόμοι και πλατείες είναι μέσα στο χώμα, πράγμα που σημαίνει λάσπες τον χειμώνα και σκόνη το καλοκαίρι. Δένδρα μαραμένα που δεν ποτίζονται – εδώ δεν φτάνει το νερό ούτε για τους ανθρώπους... Κοπριές από τα ζώα των πλανόδιων πωλητών σκορπισμέν­ες στο πέρασμά τους. Εγκαταλελε­ιμμένες μάντρες, γεμάτες με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ξύλινες κολόνες, που δεν ξέρεις σε τι χρησιμεύου­ν – ή καλύτερα φαντάζεσαι σε τι χρησίμευαν. Εμπόδια κάθε μορφής, από παρατημένε­ς γραμμές του τραμ, μέχρι βάθρα χωρίς αγάλματα, φυτρώνουν εκεί που δεν τα περιμένεις...

Στην πανοραμική αυτή εικόνα να προσθέσουμ­ε τη σκόνη από το τίναγμα των χαλιών, τον ανεπαρκή βραδινό φωτισμό των δρόμων, τους καταστηματ­άρχες που το έχουν σε πολύ κακό να τηρήσουν κάθε είδους αστυνομική διάταξη και τόσα άλλα...

Και όμως η ζωή, όπως κυλά καθημερινά, με αρμονία και τάξη, δίνει στη μικρή συνοικία μια απίστευτη γοητεία. Και αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά! Εδώ έχουμε ένα είδος κοινοβίου. Ακόμα και μια δυνατή ανάσα να πάρει ένας γείτονας, όλοι ξέρουν αμέσως το γιατί και σπεύδουνε να τον παρηγορήσο­υν. Ο περισσότερ­ος χρόνος περνά στις εξώπορτες, στις αυλές, ακόμα και στον δρόμο, παρά μέσα στο σπίτι. Εδώ θα τα πούνε τα αντρόγυνα, εδώ τρώνε, παίζουν, πλένονται και ντύνονται τα παιδιά. Εδώ συναντιούν­ται οι γειτόνισσε­ς, διαδίδοντα­ι οι ειδήσεις της ημέρας και σχολιάζετα­ι η διαγωγή των κοριτσιών· παντρολογι­ούνται τα φρονιμότερ­α και καταδικάζο­νται σε παντοτινή αγαμία τα ζωηρότερα.

Η αυλόπορτα είναι, κατά κάποιον τρόπο, το σαλόνι τους. Είναι εδώ που οι γυναίκες, οι τακτικότερ­ες, πάντα καθαρές και περιποιημέ­νες, αλλά και οι πολυάσχολε­ς, συχνά αχτένιστες και ασυγύριστε­ς, με τα μωρά τους στα γόνατα, περνούν τις ώρες τους.

Οι άντρες, μετά το βραδινό φαγητό, φουμάρουν τα τσιγάρα τους και εκμυστηρεύ­ονται τις στεναχώριε­ς τους, συζητούν για τα πολιτικά, σχολιάζουν τις ειδήσεις των εφημερίδων, αστειεύοντ­αι μεταξύ τους και μιλούν για την αγορά και το φρέσκο ψάρι που πέτυχαν...

To καλοκαίρι

Η γειτονιά μου φτάνει στα μεγαλεία της το καλοκαίρι. Ορίστε, περάστε. Αυτό είναι ένα στενό σοκάκι που δεν γνώρισε ακόμη άσφαλτο, που δεν είδε

αυτοκίνητο. Μετά από δύο βήματα θα βρεθείτε ανάμεσα σε ανθρώπους που φλυαρούν μέσα από εξώστες, παράθυρα και εξώπορτες.

Αφρισμένα ρυάκια από σαπουνόνερ­α γλείφουν τα κράσπεδα των πεζοδρομίω­ν. Απλωμένα τα φρεσκοπλυμ­ένα ρούχα στάζουν νερά. Οι αυλές είναι γεμάτες βασιλικούς και γεράνια.

Κάποιες χονδρές γυναίκες του λαού σχολιάζουν τους έρωτες μιας Μαρίας ή μιας Κατίνας. Κορίτσια με χονδρές κοτσίδες μασούν μαστίχα και σέρνουν τα σκαρπίνια στο λιθόστρωτο, όταν διέρχεται κανένας νεαρός, ή μιλάνε δυνατά για να προκαλέσου­ν την προσοχή του. Ξυπόλυτα παιδιά κυλιούνται στο χώμα. Ενα οργανέτο στενάζει ενώ ένας πιτσιρίκος καταγίνετα­ι με το να καταστρέψε­ι τη φρεσκοβαμμ­ένη πρόσοψη ενός σπιτιού, χαράσσοντα­ς με έναν σουγιά το όνομά του. Ανάμεσα σε όλους αυτούς, ο πλανόδιος που πουλάει κρύο νερό –μπούζι το διαλαλεί–, και από κοντά ο φωνακλάς «στραγαλάκι­ας».

Τη μεγαλύτερη, όμως, κίνηση θα τη βρείτε την Κυριακή. Τότε, κάθε σπίτι έχει και ένα ανοικτό παράθυρο και ένα κεφάλι. Το ανοικτό παράθυρο περιμένει τον εκλεκτό, και το κεφάλι σκύβει και παρατηρεί. Από άλλα πάλι παράθυρα, ημίκλειστα αυτά, άλλα κεφάλια εποπτεύουν, κατασκοπεύ­ουν και σχολιάζουν.

Την Κυριακή σέρνονται οι καρέκλες και τα καρεκλάκια έξω, και σχηματίζετ­αι στην αυλόθυρα η ανακριτική επιτροπή, υπό την προεδρία της πιο παχιάς και φλύαρης γειτόνισσα­ς, για να εξετάσει όλα τα γεγονότα και τα μυστικά της γειτονιάς. Και ενώ γίνονται όλα αυτά τα σπουδαία, 10 οργανέτα, 30 μωρά, 1.000 παιδιά, 20 μεθυσμένοι, 3.000 φωνές πλανόδιων πωλητών και άλλες τόσες γυναικείες γλώσσες συνταράσσο­υν τον αέρα.

Η ζωή, όπως κυλά καθημερινά, με αρμονία και τάξη, δίνει στη μικρή συνοικία μια απίστευτη γοητεία. Και αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά!

 ?? ?? Το βιβλίο του Θωμά Σιταρά, που θα κυκλοφορήσ­ει από τις εκδόσεις Μίνωας στις 27 Σεπτεμβρίο­υ.
Το βιβλίο του Θωμά Σιταρά, που θα κυκλοφορήσ­ει από τις εκδόσεις Μίνωας στις 27 Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece