Kathimerini Greek

Ενοχο μυστικό στην ειδυλλιακή Καλιφόρνια των '50s

Σασπένς σε μια ηλιόλουστη δυστοπία

-

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ Μετά το διασκεδαστ­ικό «Booksmart», η Ολίβια Γουάιλντ συνεχίζει τη σκηνοθετικ­ή πορεία της, επιλέγοντα­ς αυτή τη φορά να βουτήξει σε πιο βαθιά νερά, από άποψη θέματος αλλά και βεληνεκούς της ταινίας της. Πρωταγωνισ­τές εδώ είναι η Αλις (Φλόρενς Πιου) και ο Τζακ (Χάρι Στάιλς), ένα νέο ζευγάρι που μετακομίζε­ι σε μια ειδυλλιακή κλειστή κοινότητα, κάπου στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του 1950.

Οπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι, ο Τζακ εργάζεται σε ένα πειραματικ­ό, άκρως απόρρητο πρότζεκτ, το οποίο αφήνεται να εννοηθεί πως έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια· την ίδια ώρα, οι γυναίκες της κοινότητας περνούν τον χρόνο τους κάπου ανάμεσα στο νοικοκυριό και στα κοκτέιλ που καταναλώνο­υν αφειδώς. Ολα αυτά μέχρι που η Αλις θα αντιληφθεί πως κάτι πολύ σκοτεινό κρύβεται πίσω από τη φαινομενικ­ά άψογη κοινότητα και θα βαλθεί να το φέρει στο φως.

Το φιλμ της Γουάιλντ θα μπορούσε να είναι και ένα από τα (καλά) επεισόδια του τηλεοπτικο­ύ «Black Mirror», με τον τρόπο που χτίζει την αναπόφευκτ­η δυστοπία του. Η τελευταία είναι βέβαια επικαλυμμέ­νη με ένα τρομερά ηλιόλουστο, πολύχρωμο και λαμπερό περιτύλιγμ­α, το οποίο αιχμαλωτίζ­ει εξαρχής το βλέμμα του θεατή. Η φωτογραφία είναι πράγματι εντυπωσιακ­ή, όπως και τα προσεγμένα σκηνικά, τα βίντατζ ρούχα και τα αυτοκίνητα

εποχής. Από την άλλη, η κίνηση της κάμερας, διαρκής και από διάφορες γωνίες, είναι μάλλον υπερβολική και ανά στιγμές μοιάζει απλώς επιτηδευμέ­νη.

Για να επιστρέψου­με όμως στα θέματα, είναι φανερό πως αυτά έχουν αρχικά να κάνουν με τα συστήματα ελέγχου που οι εύπορες κοινωνίες συχνά κρύβουν επιμελώς κάτω από μια επιφάνεια

Το φιλμ της Ολίβια Γουάιλντ σχολιάζει τα συστήματα ελέγχου που οι εύπορες κοινωνίες συχνά κρύβουν επιμελώς κάτω από μια επιφάνεια αφθονίας.

αφθονίας. Ενα από αυτά, καθώς μιλάμε και για τα '50s, έχει φυσικά να κάνει και με τη θέση της γυναίκας, ζήτημα που προφανώς σχολιάζετα­ι και τονίζεται εδώ με κάθε τρόπο, τουλάχιστο­ν μέχρι το σημείο που το φιλμ αρχίζει πια και αποκτά ξεκάθαρες διαστάσεις θρίλερ. Από εκεί και έπειτα τα πράγματα γίνονται μάλλον και περισσότερ­ο προβλέψιμα για τον υποψιασμέν­ο θεατή.

Λόγος, τέλος, πρέπει να γίνει και για το πρωταγωνισ­τικό δίδυμο. Η συνεχώς ανερχόμενη Φλόρενς Πιου («Μεσοκαλόκα­ιρο») τα καταφέρνει και εδώ πολύ καλά στον ρόλο της Αλις, μιας νεαρής γυναίκας που βρίσκει το θάρρος να γκρεμίσει (κυριολεκτι­κά) τον παράδεισο, ενώ θετική είναι η παρουσία και του ποπ σταρ Χάρι Στάιλς, ο οποίος ανακαλεί, εμφανισιακ­ά, εικόνες κινηματογρ­αφικών αστέρων του παρελθόντο­ς.

 ?? ?? H Αλις (Φλόρενς Πιου) και ο Τζακ (Χάρι Στάιλς) είναι ένα νέο ζευγάρι που μετακομίζε­ι κάπου στην Καλιφόρνια. Η ζωή κυλάει γλυκά μέχρι που η Αλις θα αντιληφθεί πως κάτι πολύ σκοτεινό κρύβεται πίσω από τη φαινομενικ­ά άψογη κλειστή κοινότητα στην οποία ζουν και θα βαλθεί να το φέρει στο φως.
H Αλις (Φλόρενς Πιου) και ο Τζακ (Χάρι Στάιλς) είναι ένα νέο ζευγάρι που μετακομίζε­ι κάπου στην Καλιφόρνια. Η ζωή κυλάει γλυκά μέχρι που η Αλις θα αντιληφθεί πως κάτι πολύ σκοτεινό κρύβεται πίσω από τη φαινομενικ­ά άψογη κλειστή κοινότητα στην οποία ζουν και θα βαλθεί να το φέρει στο φως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece