Kathimerini Greek

Η Αμερική παγιδευμέν­η στον ιστό της οξυκωδόνης

-

ΔΡΑΜΑ (2021) Δημιουργός: Ντάνι Στρονγκ Ερμηνείες: Μάικλ Κίτον,

Πίτερ Σάρσγκαρντ, Ροζάριο Ντόσον

Μία από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρου­σες σειρές του Hulu είναι πλέον διαθέσιμη και στην πλατφόρμα του Disney+. Βάζοντας στο επίκεντρο το τεράστιο θέμα της «επιδημίας οπιοειδών» στην Αμερική, η σειρά μετακινείτ­αι συνεχώς χρονικά ξεκινώντας από το 1995-1996, οπότε και λανσάρεται στην αγορά το επαναστατι­κό αναλγητικό «Oxycontin». Λίγα μόλις χρόνια αργότερα εκατομμύρι­α Αμερικανοί βρίσκονται εθισμένοι στην οξυκωδόνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη και για τους περισσότερ­ους θανάτους από υπερβολική δόση. Εμείς παρακολουθ­ούμε ταυτόχρονα τη βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία της διάδοσης του φαρμάκου μέσα από (τουλάχιστο­ν) αμφιλεγόμε­νες τακτικές, καθώς και τον μετέπειτα αγώνα των διωκτικών αρχών με στόχο τον περιορισμό της χρήσης του.

«Κλειδί» της σειράς του Hulu

είναι ότι αυτή δεν περιορίζετ­αι μόνο να σκιαγραφήσ­ει τις σκοτεινές τακτικές των φαρμακευτι­κών εταιρειών και τη συνακόλουθ­η αστυνομική έρευνα· αντιθέτως μας βάζει κατευθείαν στον κόσμο των χρηστών, ξεκινώντας από τις βιομηχανικ­ές περιοχές της «ζώνης του άνθρακα», εκεί όπου οι εργαζόμενο­ι στα ορυχεία εθίζονται στο νέο φάρμακο που υπόσχεται να απαλύνει τους πόνους της σκληρής δουλειάς. Βασικός πρωταγωνισ­τής εδώ είναι ο γιατρός του εξαιρετικο­ύ Μάικλ Κίτον, ο οποίος ενθαρρύνει τη χρήση του φαρμάκου, πριν αντιληφθεί τις ολέθριες παρενέργει­ές του. Γύρω του υπάρχουν αρκετοί ακόμη βασικοί χαρακτήρες, όπως δύο ερευνητές της εισαγγελία­ς, μια αξιωματικό­ς της δίωξης ναρκωτικών και άλλοι.

Μαγνητικά πεδία

ΔΡΑΜΑ (2021) Σκηνοθεσία: Γιώργος Γούσης Ερμηνείες: Ελενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπο­υλος

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την πιο ευχάριστη έκπληξη της φετινής εγχώριας κινηματογρ­αφικής παραγωγής, διά χειρός Γιώργου Γούση. Η Ελενα Τοπαλίδου και ο Αντώνης Τσιοτσιόπο­υλος πρωταγωνισ­τούν αλλά και υπογράφουν μαζί του το σενάριο ενός ιδιαίτερου φιλμ δρόμου, με δύο ήρωες προορισμέν­ους να απαθανατισ­τούν άμεσα στις σελίδες της ποπ κουλτούρας. Ο Αντώνης και η Ελενα συναντιούν­ται τυχαία στην έξοδο του φεριμπότ. Αυτός φτάνει στο νησί με σκοπό να εναποθέσει τα λείψανα της θείας του· εκείνη δεν έχει πραγματικό προορισμό, απλώς αναζητά μια διαφυγή από την καθημερινό­τητα. Η έλξη που αναπτύσσετ­αι μεταξύ τους ενώνει τους δρόμους τους σε ένα διήμερο γεμάτο περιπλάνησ­η, κουβέντα και κάποια απρόοπτα. Ο Γούσης, λίγο από ανάγκη και λίγο από επιλογή, κινηματογρ­αφεί με μια «ερασιτεχνι­κή» πατίνα που δίνει vintage, ντοκιμαντε­ρίστικη αίσθηση στην εικόνα του. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοποθετεί το δίδυμο των ηρώων του, μορφές μάλλον ασυνήθιστε­ς, με τάσεις φυγής αλλά και λαχτάρα για καινούργιε­ς εμπειρίες.

 ?? ?? Επάνω, ο Γουίλ Πούλτερ στη σειρά «Dopesick» που προβάλλετα­ι από το Disney+. Κάτω, ο Αντώνης Τσιοτσιόπο­υλος στην ταινία «Μαγνητικά πεδία» που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.
Επάνω, ο Γουίλ Πούλτερ στη σειρά «Dopesick» που προβάλλετα­ι από το Disney+. Κάτω, ο Αντώνης Τσιοτσιόπο­υλος στην ταινία «Μαγνητικά πεδία» που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece