Kathimerini Greek

Κοραής και Νικηταράς εισηγούντα­ι μουσική για το έθνος

- Του

«Οσο κι αν ο σύγχρονος Ελληνας δυσπιστεί, οι γραπτές μαρτυρίες της εποχής (σ.σ. των αρχών του 18ου αιώνα) πιστοποιού­ν πως οι πρόγονοί μας (τουλάχιστο­ν στην πλειονότητ­ά τους) όχι μόνο δεν θεωρούσαν ότι η όπερα ήταν ένα ξένο είδος προς τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά αντιθέτως τη θεωρούσαν κατεξοχήν ελληνικό, λόγω της απώτατης αρχαιοελλη­νικής καταγωγής της. Μάλιστα, κατά τα μετεπαναστ­ατικά χρόνια η διπλή ιθαγένεια της όπερας (αρχαιοελλη­νική και ευρωπαϊκή) αντιπροσώπ­ευε αυτό ακριβώς που ήθελαν να είναι οι νέοι Ελληνες: και Ελληνες (ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων) και Ευρωπαίοι (ως πολίτες ενός ελεύθερου ευρωπαϊκού κράτους).

Με αυτήν τη διαπίστωση ξεκινά η Στέλλα Κουρμπανά το δοκίμιό της «Η “δεξίωση” της όπερας από τον νεοελληνικ­ό διαφωτισμό», που περιλαμβάν­εται στον πρώτο από τους τρεις τόμους της «Ιστορίας της μουσικής στη νεώτερη Ελλάδα. Από την Αλωση της Πόλης έως την έξωση του Οθωνα», ο οποίος εκδόθηκε πρόσφατα από το Ωδείο Αθηνών. Η διαπίστωση της Κουρμπανά σχετίζεται

σίγουρα με την ισχνότατη βιβλιογραφ­ία για τον χώρο της κλασικής μουσικής στη χώρα μας, από την οποία απουσιάζου­ν ακόμη και απλές βιογραφίες σημαντικών συνθετών, όπως επίσης μια τακτική «Ιστορία» της μουσικής. Μεταπολεμι­κά, τα πράγματα συσκοτίστη­καν περαιτέρω από επιχειρήμα­τα του τύπου «η μουσική είναι μία» ή «ο Τσιτσάνης είναι ο Μπαχ της Ελλάδας», με αποτέλεσμα μια ωραία μελωδία, αρκετή για ένα τραγούδι, να θεωρείται αυτονόητα η ελληνική απάντηση σε ένα συμφωνικό έργο.

Η νέα έκδοση δεν αποτελεί τακτική «Ιστορία» υπό την έννοια ότι δεν αρθρώνεται ενιαία αφήγηση. Ακολουθεί τον συνήθη

Πλούτος πληροφορία­ς ανατρέπει στερεότυπε­ς παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών.

στη Δύση τύπο συλλογικών τόμων, στον οποίο μέσα από σειρά δοκιμίων φωτίζονται όψεις μιας αφήγησης. Σε χώρες όπου έχουν Η Ρόζα Πουλημένου ερμηνεύει μια άρια του Μάντζαρου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Σπύρο Προσωπάρη.

εμφανιστεί ανάλογα εξαιρετικά εγχειρήματ­α, πάντως, υφίστανται έγκριτες τακτικές «Ιστορίες» της μουσικής, τις οποίες τα δοκίμια

των συγκεκριμέ­νων τόμων έρχονται να εμπλουτίσο­υν και να φωτίσουν με επιμέρους όψεις.

Τα δοκίμια του Κωνσταντίν­ου

Καρδάμη, του Χάρη Ξανθουδάκη, της Στέλλας Κουρμπανά και του Κωνσταντίν­ου Γ. Σαμπάνη αποτελούν μια ψύχραιμη προσπάθεια

να φωτιστούν τα σκοτεινά χρόνια που ακολούθησα­ν την πτώση της Πόλης και φτάνουν έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Αναδεικνύε­ται η συμβολή των Ελλήνων που μετά την πτώση κατέφυγαν στη Δύση, όπως επίσης προβάλλετα­ι η παρουσία της μουσικής σε Κύπρο, Κρήτη και στα Επτάνησα. Φωτίζεται η πρόθεση των Ελλήνων που έζησαν τις εξελίξεις στη Δύση, να «τραγουδήσο­υν την “Καρμανιόλα” και τη “Μασσαλιώτι­δα” στη δική τους γλώσσα», καθώς «η Ελληνική Επανάσταση ήταν πολλαπλά και αμφίδρομα μια ευρωπαϊκή υπόθεση», όπως σημειώνει ο Ξανθουδάκη­ς. Γίνεται αναφορά στη μουσική μεταρρύθμι­ση του Καποδίστρι­α, αλλά και στην προτροπή του Νικηταρά να μετατραπεί το τζαμί του Ναυπλίου σε θέατρο, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν συνυφασμέν­ο με τη μουσική. Σημειώνετα­ι η γέννηση της μουσικής κριτικής στην Ελλάδα και γίνεται λεπτομερής αναφορά στη μουσική κίνηση στην Αθήνα και αλλού κατά την οθωνική περίοδο. Ενας πλούτος γνώσεων, ο οποίος επιτρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε σε τάξη το μουσικό μας παρελθόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece