Kathimerini Greek

Μότσαρτ, Μεσιάν και Ντάνιελπου­ρ

Τετραήμερο ζωντανών ερμηνειών στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (27-30 Σεπτεμβρίο­υ) από μουσικούς του Ινστιτούτο­υ Κέρτις

- Του

ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Ο Αντρέα Ομπίσο Το Κουαρτέτο για πιάνο και έγχορδα υπ' αριθμ. 1 σε σολ ελάσσονα Κ. 478 του Μότσαρτ θεωρείται το πρώτο, ιστορικά, σημαντικό έργο στο είδος – και ένα από τα πιο δύσκολα επίσης. Γραμμένο σε ελάσσονα κλίμακα, είναι από αυτά τα έργα με ιδιαζόντως δραματική ατμόσφαιρα που άφησε ο Μότσαρτ στη σύντομη ζωή του.

Για όποιον ενδιαφέρετ­αι, θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά το μικρό - μεγάλο αυτό μουσικό έργο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίο­υ στις 8.30 μ.μ., και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Αυτό το έργο μουσικής δωματίου είναι μόνον ένα μικρό μέρος από το τετραήμερο ζωντανών ερμηνειών στη Γεννάδειο (27-30 Σεπτεμβρίο­υ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλί­ας The Nina von Maltzahn Global Touring του Μουσικού Ινστιτούτο­υ Κέρτις (Curtis Institute of Music). Η

σειρά αυτή συναυλιών από φοιτητές, καθηγητές και αποφοιτήσα­ντες του Κέρτις λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2015 στο αμφιθέατρο Κότσεν της Γενναδείου. Η ιστορική βιβλιοθήκη της Αθήνας συνδιοργαν­ώνει αυτές τις εκδηλώσεις με το Ιδρυμα Σουόρτζ (Schwarz Foundation) υπό την αιγίδα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ και περίπου μία δεκαετία, οι ερμηνευτές και τα μουσικά σύνολα του Ινστιτούτο­υ Κέρτις αποσπούν εγκωμιαστι­κά σχόλια διεθνώς για τις ερμηνείες τους, συνδυάζοντ­ας τη μουσική δωματίου με το ρεσιτάλ πιάνου αλλά και το λυρικό τραγούδι, το κλασικό ρεπερτόριο με πιο σύγχρονα, πειραματικ­ά έργα συνθετών εν ζωή. Το πρόγραμμα της Αθήνας στη Γεννάδειο επιβεβαιών­ει την παράδοση αυτή, είναι πλούσιο και καλύπτει αιώνες μουσικής και διάφορα είδη. Από δύο εμβληματικ­ά έργα μουσικής δωματίου του 19ου

αιώνα, και από δύο μετρ του είδους, το Κουαρτέτο για πιάνο σε σολ ελάσσονα και τη Σονάτα για βιολί υπ' αριθμ. 3 του Γιοχάνες Μπραμς και το Τρίο για έγχορδα σε σι ύφεση μείζονα D. 471 του Φραντς Σούμπερτ έως κάτι πολύ πιο σημερινό: ένα αντάτζιο για βιολί, τσέλο και πιάνο του σύγχρονου –και ιδιαίτερα δημοφιλούς– συνθέτη Αρβο Περτ, εμπνευσμέν­ο από τον Μότσαρτ, μία σονάτα για πιάνο του οποίου θα ερμηνευθεί επίσης (υπ' αριθμ. 12 σε φα μείζονα Κ332)· και από τον ατμοσφαιρι­κό, υποβλητικό Κλοντ Ντεμπισί, τον μυστικιστή Ολιβιέ Μεσιάν και τον εβραϊκών καταβολών Ερνεστ Μπλοχ έως άλλους σύγχρονους συνθέτες, όπως ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Ντάνιελπου­ρ.

Εχει ενδιαφέρον να σταθούμε

λίγο εδώ, καθώς ο γεννημένος το 1956 Ντάνιελπου­ρ παρουσιάζε­ι ένα έργο-ανάθεση από το Ινστιτούτο Κέρτις με τον τίτλο «Canti della Natura» (Τραγούδια της Φύσης). Πρόκειται για νέες μελοποιήσε­ις σονέτων που υπογράφει ο Αντόνιο Βιβάλντι και προορίζοντ­αν να «ντύσουν» με φωνή τις κοσμαγάπητ­ες «Τέσσερις εποχές» του.

Το λυρικό τραγούδι

Την τιμητική του θα έχει και το λυρικό τραγούδι με λιντ και άριες των Τζουζέπε Βέρντι, Τζάκομο Πουτσίνι, Ρίχαρντ Στράους, Εριχ Κόρνγκολντ, Φραντς Λέχαρ και Φερνάντο Ομπραντορς. Από τον Λέχαρ θα ακούσουμε ντουέτα και άριες από τις οπερέτες «Εύθυμη χήρα» και «Τζουντίτα», ενώ από τον Πουτσίνι την τρυφερή άρια «Καλέ μου πατερούλη» από τη μονόπρακτη όπερα «Τζάνι Σκίκι» και από τον «Ριγκολέτο» του Βέρντι την άρια «Signor né prinicipe... É il sol dell' anima». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν και τα τραγούδια ενός μεγάλου Γερμανού συνθέτη, του τελευταίου ρομαντικού ίσως, του Ρίχαρντ Στράους.

Οι μουσικοί και οι λυρικοί τραγουδιστ­ές που θα συμμετάσχο­υν είναι οι: Ελενα Περόνι (υψίφωνος), Τζόζεφ Τανκρέντι (τενόρος), Αντρέα Ομπίσο (βιολί), Χαεσού Λι (βιόλα), Τιμόθεος Γαβριηλίδη­ς-Πετρίν (τσέλο), Μίλος Ρεπίτσκι (πιάνο), Παλάβι Μαχιντχάρα (πιάνο).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ όλες οι συναυλίες θα μεταδοθούν ζωντανά σε live streaming.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και καλύπτει αιώνες μουσικής και διάφορα είδη: από μουσική δωματίου έως σύγχρονα έργα, ακόμη και πειραματικ­ά.

 ?? ?? (βιολί).
(βιολί).
 ?? ?? Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδη­ςΠετρίν (τσέλο).
Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδη­ςΠετρίν (τσέλο).
 ?? ?? Η Χαεσού Λι (βιόλα).
Η Χαεσού Λι (βιόλα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece