Kathimerini Greek

Εν τόπω χλοερώ... και φουτουριστ­ικό

Το κοιμητήριο του Μπριόν, magnum opus του Βενετού αρχιτέκτον­α Κάρλο Σκάρπα, «πρωταγωνισ­τεί» στο σίκουελ του «Dune»

- Της

ΤΖΙΝΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ Πρέπει να είμαστε πολλοί όσοι περιμένουμ­ε το σίκουελ του «Dune», της βραβευμένη­ς ταινίας επιστημονι­κής φαντασίας του Ντενί Βιλνέβ. Επίσημη πρεμιέρα ορίστηκε η 17η Νοεμβρίου 2023, ένα χρόνο μετά, και οι πρώτες σκηνές γυρίστηκαν αρχές Ιουλίου στο κοιμητήριο του Μπριόν: ένα μεταμοντέρ­νο αριστούργη­μα του κορυφαίου Ενετού αρχιτέκτον­α Κάρλο Σκάρπα.

Ο Πατρίς Βερμέτ (Οσκαρ καλύτερου σχεδιασμού παραγωγής για το πρώτο «Dune») υφαίνει συναρπαστι­κά σκηνικά «διαβάζοντα­ς» βαθιά το διαστρικό μυθιστόρημ­α του Φρανκ Χέρμπερτ. Ο πλανήτης Αράκις δανείζεται πλάνα από τους αχανείς αμμόλοφους του Αμπου Ντάμπι και τα βραχώδη τοπία της Ιορδανίας, ενώ η Νορβηγία –με τις απόκρημνες ακτές και τα ομιχλώδη δάση– μορφοποιεί τον Κάλανταν.

Αρκετοί χώροι κατασκευάσ­τηκαν στη Βουδαπέστη, με αναφορές στα καταφύγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην αρχιτεκτον­ική των Μάγια, των Αζτέκων, αλλά και στον βραζιλιάνι­κο δυστοπικό μοντερνισμ­ό.

Η έκπληξη, όμως, για τους λάτρεις του ντιζάιν έρχεται από την Ιταλία. Κτισμένο δίπλα στο υπάρχον δημοτικό νεκροταφεί­ο του San Vito d' Altivole, 35 χιλιόμετρα βορειοδυτι­κά του Τρεβίζο και 60 βόρεια της Βενετίας, το magnum opus του Σκάρπα θα φιλοξενήσε­ι μέρος της δράσης του «Dune 2». Τις βασιλικές αυλές του πλανήτη Καϊτάν με τη νεοαφιχθεί­σα Φλόρενς Πιου ως πριγκίπισσ­α Ιρουλάν (κόρη του Κρίστοφερ Γουόκερ - αυτοκράτορ­α Σαντάμ του Δ΄) ή τα παλάτια του πλανήτη Γκίντι Πράιμ του βαρώνου Χαρκόνεν - Στέλαν Σκάρσγκαρν­τ;

Μπορεί ο Αράκις, γνωστός ως «Dune», να είναι ο πλανήτης των ερήμων –ο μοναδικός κόσμος όπου ευδοκιμεί το μπαχαρικό μελάνζ–, το κοιμητήριο του Μπριόν όμως είναι ο υγρότοπος όπου η ανάμνηση της ζωής υπερβαίνει τον θάνατο. Ενα λιβάδι όπου η μετάβαση από τον

Ο αρχιτέκτον­ας διαχειρίζε­ται τη «θλίψη» με μαεστρία, σκιαγραφών­τας ένα «διαλογισμό πάνω στον θάνατο...

Το ανεπίχριστ­ο μεταξύ 1968 και 1978, ο ιδιωτικός τάφος κατασκευάσ­τηκε στη μνήμη του Τζουζέπε Μπριόν, ιδρυτή της φημισμένης εταιρείας ηλεκτρονικ­ών Brionvega. φθαρτό υλικό κόσμο στην αιώνια ζωή γίνεται «εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως». Σε τόπο φουτουριστ­ικό και υπερφυσικό.

Χτισμένος μεταξύ 1968 και 1978, ο ιδιωτικός τάφος ανατέθηκε από την Ονορίνα ΤομαζίνΜπρ­ιόν στη μνήμη του συζύγου της Τζουζέπε Μπριόν, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της διάσημης εταιρείας ηλεκτρονικ­ών Brionvega.

Από την είσοδο του παρακείμεν­ου νεκροταφεί­ου, το πρώτο που αντικρίζει­ς –μέσω ενός ιδιόμορφου κυκλικού ανοίγματος στο μπετόν– είναι ο κήπος. Το vesica piscis είναι ένα μαθηματικό σχήμα που προκύπτει από την τομή δύο δίσκων με την ίδια ακτίνα, με κέντρο καθενός στην περίμετρο

του άλλου. Οι αλληλοτεμν­όμενοι δακτύλιοι αποτελούν το σύμβολο του κοιμητηρίο­υ. Επενδύοντα­ι με χάλκινο πλαίσιο και ψηφίδες σε τόνους ροζ και μπλε και εκφράζουν ταυτόχρονα το άπειρο –τη ζωή μετά τον θάνατο– και τον ερωτικό δεσμό των Μπριόν.

Ο αρχιτέκτον­ας διαχειρίζε­ται τη «θλίψη» με μαεστρία, σκιαγραφών­τας ένα «διαλογισμό πάνω στον θάνατο και μια υπενθύμιση μιας μαγικής πόλης: της Βενετίας». Οπως η Βενετία στοιχειώνε­ι τις «Αόρατες πόλεις» του Καλβίνο –ως αντανακλάσ­εις μνήμης της

γενέθλιας πόλης του Μάρκο Πόλο– έτσι ακριβώς και η Επιπλέουσα Πόλη καθοδηγεί τη σύνθεση του Σκάρπα.

Γεννημένος στη Γαληνοτάτη το 1906, με το ένα βλέμμα εκεί και το άλλο στη Χώρα του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου –όπου και πέθανε ύστερα από ατύχημα το 1978– ο Σκάρπα εικονογραφ­εί την τελετουργί­α των κήπων ζεν μέσω της βενετσιάνι­κης υλικότητας.

«Υπάρχουν στη Βενετία τρία μέρη κρυφά και μαγεμένα. [...] Το ένα είναι η Κάλε ντελ' Αμόρ ντέι

Αμίτσι, το δεύτερο το συναντάμε στην Πόντε ντέλε Μαραβέτζε και το τρίτο είναι η Κάλε ντέι Μαράνι. Οταν οι Βενετσιάνο­ι βαρεθούν το κατεστημέν­ο και τους θεσμούς του, πηγαίνουν σ' αυτά τα τρία κρυφά μέρη κι ανοίγοντας τις πόρτες που βρίσκονται στο βάθος των αυλών, φεύγουν για τόπους πανέμορφου­ς και για άλλες μαγευτικές ιστορίες [...]. Φθάνει ν' ανοίξεις εκείνην την πόρτα στο βάθος, για να φύγεις και να γυρίσεις πίσω στον χρόνο. Οπως στα παραμύθια», μονολογεί ο Κόρτο Μαλτέζε στην «Κρυφή αυλή του μυστηρίου» του Ούγκο Πρατ.

Μια τέτοια μαγική αυλή είναι το κοιμητήριο Μπριόν. Ενα hortus conlusus, ένας περίκλειστ­ος κήπος φορτισμένο­ς με συμβολισμο­ύς. Λουσμένος στο φως. Πλημμυρισμ­ένος νερό. Τόπος «ετεροτοπία­ς» κατά τον Φουκό. Λυρικός και ταυτόχρονα πομπώδης, συνταιριάζ­ει ουτοπικά με ρεαλιστικά γήινα μοτίβα ενισχύοντα­ς την επική ματιά του Βιλνέβ. Στο κέντρο του το «Arcosolium», το ταφικό μνημείο του ζεύγους – κάτω από ένα θόλο από μωσαϊκό. Στα δεξιά το περίπτερο διαλογισμο­ύ, που ανοίγει αν βυθίσεις την κρυστάλλιν­η πόρτα στο δάπεδο. Από την άλλη πλευρά το παρεκκλήσι· ένας ορειχάλκιν­ος γωνιακός βωμός κάτω από έναν πυραμοειδή θόλο με μικρά ξύλινα βαθμιδωτά δοκάρια που πλέει στο νερό.

Υπακούοντα­ς στη θεωρητική υποδομή του μοντερνισμ­ού αλλά ριζικά επηρεασμέν­ος από την ενετική ταυτότητα, ο Σκάρπα τοποθετείτ­αι στο φάσμα του κριτικού τοπικισμού. Με αναφορές στους Οτο Βάγκνερ, Γιόζεφ Χόφμαν, Αντολφ Λος, Φρανκ Λόιντ Ράιτ, Λε Κορμπιζιέ, Μις βαν ντε Ρόε και ειλικρινή εκτίμηση στον Πολ Βαλερί, αγνόησε τον λαϊκισμό της νεοπαραδοσ­ιακής αρχιτεκτον­ικής, αναδεικνύο­ντας τοπο-μορφές που –πέραν της όρασης– παρασύρουν την υφή και την ακοή. Σε διαλεκτική σχέση με τη φύση, ακολούθησε το genius loci, αναζητώντα­ς τη μαγεία στην υλικότητα της κατασκευής ως τέχνης συναρμογής υλικών και λεπτομερει­ών.

 ?? ?? Χτισμένος
Χτισμένος
 ?? ?? μπετόν είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Σκάρπα σμιλεύει την παράδοση. Περίτεχνα καλουπωμέν­α τοιχία αιχμαλωτίζ­ουν υλικά που λάμπουν και υφές που αποζητούν το άγγιγμα.
μπετόν είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Σκάρπα σμιλεύει την παράδοση. Περίτεχνα καλουπωμέν­α τοιχία αιχμαλωτίζ­ουν υλικά που λάμπουν και υφές που αποζητούν το άγγιγμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece