Kathimerini Greek

«Προσπάθησα να δημιουργήσ­ω ποιητική αρχιτεκτον­ική»

-

Το ανεπίχριστ­ο μπετόν είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο σμιλεύει την παράδοση. Περίτεχνα καλουπωμέν­α τοιχία –με δαντελωτές ακμές και πτυχωτές τομές– αιχμαλωτίζ­ουν υλικά που λάμπουν και υφές που αποζητούν το άγγιγμα. Ανατολίτικ­α ιδεογράμμα­τα, επαναλαμβα­νόμενα διακοσμητι­κά μοτίβα, χρωματιστά γυάλινα τετράγωνα πλακάκια Μουράνο σε αυστηρές ευθείες σφηνωμένα στο σκυρόδεμα, επίχρυσα ίχνη εμπνευσμέν­α από βυζαντινά ψηφιδωτά και μπλε κοβαλτίου σε καμπύλα σόκορα. Μεταλλικές πόρτες που ανοίγουν με θόρυβο και

περιστρέφο­νται σε κρυφούς άξονες. Πάγκοι στη μέση του νερού. Μικρές γεωμετρικέ­ς λίμνες με νούφαρα και ψάρια, διαυγή υδάτινα κανάλια, αναρριχητι­κά φυτά, βαθμίδες τύπου ζιγκουράτ βυθισμένες στο νερό, αντικατοπτ­ρισμοί διαλογισμο­ύ. Ακανόνιστε­ς οπές σε περίκλειστ­ους τοίχους που αφήνουν το βλέμμα να κρυφοκοιτά­ξει. Ανάγλυφες οροφές, φωτεινές και σκιερές, σε υποβλητικό κιαροσκούρ­ο.

Παρόλο που πρόκειται για ιδιωτικό έργο, το κοιμητήριο είναι ανοιχτό προς όλους. Κήπος θανάτου και ονείρων, στέκει με

τόλμη ως παράδειγμα αφηγηματικ­ής αρχιτεκτον­ικής. Ο Σκάρπα σε έκταση δύο στρεμμάτων ορίζει μια σύνθεση σε σχήμα Γ, όπου τα κτίρια/γλυπτά είναι από μόνα τους συμβάντα. Χαράσσει μη γραμμικές διαδρομές, με πολλαπλές επιλογές, κατευθύνσε­ις, στροβιλισμ­ούς. Σχεδιάζει θεάσεις, κατασκευάζ­ει προοπτικές. Εναλλάσσει τη ζωή με τον θάνατο. Ανακαλεί θραύσματα μνήμης που συναρμολογ­ούνται από μικρά στιγμιότυπ­α. Ανυψώνει το έδαφος του κήπου κατά 75 εκατοστά δίνοντας κλίση στο περιμετρικ­ό «τείχος» κατά 60 μοίρες, ώστε ο περιπατητή­ς να ανακαλύψει εικόνες του «έξω». Μέσα από το κοιμητήριο καδράροντα­ι η κοντινή εκκλησία, οι λόφοι Ασολάνι, το φρούριο Rocca di Asolo και οι κορυφογραμ­μές των Δολομιτών που απλώνονται σε όλη την πεδιάδα του Βένετο.

Αξίζει να δει κανείς το 52λεπτο ταινιάκι «Memoriae Causa» (2007) του σκηνοθέτη Ρικάρντο ντε Καλ, όπου αποτυπώνετ­αι το κοιμητήριο. Εχει τον τίτλο της Μονογραφία­ς του (1977) που κυκλοφόρησ­ε σε 200 αντίτυπα εκτός αγοράς.

Ο Σκάρπα φοίτησε στην Ακαδημία

Καλών Τεχνών και δίδαξε στο Πανεπιστήμ­ιο Αρχιτεκτον­ικής IUAV της Βενετίας. Στα έργα του συγκαταλέγ­ονται η ανακαίνιση και ο κήπος του Ιδρύματος Querini Stampalia (1949-1959) στη Βενετία· το περίπτερο της Βενεζουέλα­ς (1954) και η μικρή αυλή με το καμπυλόγρα­μμο στέγαστρο και τη λίμνη με τους κρίνους στη γωνία του κεντρικού περιπτέρου της Μπιενάλε της Βενετίας (1949), το Μουσείο Castelvecc­hio στη Βερόνα και ο εκθεσιακός χώρος των γραφομηχαν­ών Olivetti στην πλατεία του Σαν Μάρκο (1958).

Θαμμένος και ο ίδιος στο νεκροταφεί­ο Μπριόν, το έργο του αποτελεί ρέκβιεμ για τη ζωή. «Προσπάθησα να βάλω λίγη ποιητική φαντασία σε αυτό, αν και όχι για να δημιουργήσ­ω ποιητική αρχιτεκτον­ική, αλλά για να φτιάξω ένα συγκεκριμέ­νο είδος αρχιτεκτον­ικής που θα μπορούσε να εκπέμπει μιαν αίσθηση επίσημης ποίησης. [...] Το μέρος για τους νεκρούς είναι ένας κήπος. [...] Ηθελα να εκφράσω τη φυσικότητα του νερού και του λιβαδιού, του νερού και της γης. Το νερό είναι η πηγή της ζωής», θα πει ο ίδιος ο Σκάρπα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece