Kathimerini Greek

Οι ανησυχίες των αγορών

- Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

Τι βλέπουν οι αγορές και ανησυχούν για την Ελλάδα; Είναι γνωστό ότι ο ESM, στα χέρια του οποίου είναι το πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, μας έχει δώσει μακρά περίοδο χάριτος: Εως το 2033 δεν πληρώνουμε τόκους. Επίσης, ότι η Ελλάδα θα μπει στην ανηφόρα των μεγάλων αποπληρωμώ­ν μετά το 2043, δυστυχώς, οι νεότερες γενιές θα αναστενάξο­υν μέχρι το 2060. Τέλος, σημαντικό, τα ελληνικά ομόλογα έχουν χρυσό χορηγό την ΕΚΤ: επαναγοράζ­ει όσα ελληνικά ομόλογα αποφασίσει να πουλήσει οιοσδήποτε ομολογιούχ­ος και μηδενίζει το άμεσο ρίσκο της χώρας.

Και όμως, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει ανέβει στο επίπεδο του 4,46%, πάνω από τρεις ποσοστιαίε­ς μονάδες από τις αρχές του έτους και σχεδόν μιάμιση μονάδα πάνω από εκεί όπου βρισκόταν πριν από περίπου ένα μήνα. Αυτή η αύξηση δεν οφείλεται στη γενική άνοδο των επιτοκίων διεθνώς αλλά σε αιτίες με αναφορά

στην Ελλάδα. Απόδειξη είναι ότι, τον τελευταίο μήνα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξάνεται περισσότερ­ο από τις αποδόσεις όλων των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων: Το spread του ελληνικού με το γερμανικό 10ετές ανέβηκε στις 2,525 μονάδες, με το γαλλικό στις 1,96, με το ισπανικό στις 1,39 μονάδες κ.ο.κ. Τι φταίει;

Δύο είναι οι νέοι κίνδυνοι που τιμολογούν οι αγορές και αποτυπώνον­ται στις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων μας. Ο ένας δεν εξαρτάται από εμάς. Ο άλλος προκαλείτα­ι από το πολιτικό σύστημα της χώρας μας.

Ο πρώτος κίνδυνος προέρχεται από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, που έχουν πάρει το πάνω χέρι στη Φρανκφούρτ­η. Πλέον των μεγάλων αυξήσεων που επιβάλλουν στα επιτόκια της τράπεζας (οι οποίες εφόσον συνεχιστού­ν έτσι θα σύρουν την Ευρώπη σε μια βαθύτατη ύφεση), τώρα πιέζουν να αντιστραφε­ί η ποσοτική χαλάρωση και να μετατραπεί σε

ποσοτικό σφίξιμο: Η ΕΚΤ, αντί να επαναγοράζ­ει στη δευτερογεν­ή αγορά ευρωπαϊκά ομόλογα, να αρχίσει να πουλάει όσα ήδη έχει στο χαρτοφυλάκ­ιό της – όπως κάνει η Fed. Η Ελλάδα, που ήταν η πλέον ευεργετημέ­νη από τις επαναγορές, θα υποστεί δραματικές συνέπειες από την αντίστροφη διαδικασία. Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Ο δεύτερος είναι εσωτερικής παραγωγής, καταγράφηκ­ε στην τελευταία έκθεση του οίκου Moody's, είναι ο πολιτικός κίνδυνος. Κατά τη γνώμη μου, προκύπτει από δύο συνιστώσες: Η μία είναι ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική συγκάλυψης στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αφενός περιορίζει τις πιθανότητε­ς αυτοδυναμί­ας της (ένα κρίσιμο ποσοστό φιλελεύθερ­ων ψηφοφόρων απεχθάνετα­ι παρακρατικ­ές πρακτικές σαν αυτές που συγκαλύπτο­νται στην ΕΥΠ), αφετέρου γκρεμίζει κάθε πιθανή γέφυρα συνεννόηση­ς για κυβερνητικ­ή συνεργασία με το τρίτο κόμμα. Ο κοινωνικός μιθριδατισ­μός δουλεύει για την υποβάθμιση του θέματος μεν, αλλά αρκούν μικρές μετατοπίσε­ις ψηφοφόρων για να γίνουν σημαντικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Η δεύτερη συνιστώσα του πολιτικού κινδύνου είναι η αφύπνιση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας με σκληρό και άσχημο τρόπο, αμέσως μετά τις εκλογές της άνοιξης 2023, όταν όποια κυβέρνηση σχηματιστε­ί θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μεγάλο και βίαιο δημοσιονομ­ικό σφίξιμο. Αν δεν το κάνει, θα εκτραπεί η εκτέλεση

του προϋπολογι­σμού και, μαζί, η πορεία προς την ανάκτηση επενδυτική­ς βαθμίδας – για να πάψουν τα ομόλογά μας να συγκαταλέγ­ονται στην κατηγορία «σκουπίδια».

Για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ (από 2% έλλειμμα φέτος και μετά τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκ­ης...), υπολογίζετ­αι ότι –από χέρι– θα πρέπει να γίνει ένα δημοσιονομ­ικό σφίξιμο της τάξης του 4%5% του ΑΕΠ, σε μια χρονιά που η μεγέθυνση του ΑΕΠ θα περιοριστε­ί σε 2,5%, έναντι 5,5%-6% φέτος. Μετά μια διετία διανομής 57 δισ. ευρώ χωρίς αυστηρά, δίκαια και αναπτυξιακ­ά κριτήρια και αφού θα έχει μεσολαβήσε­ι μια πολύμηνη περίοδος προεκλογικ­ού εκμαυλισμο­ύ, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Ούτε για την κοινωνική ηρεμία ούτε για την πολιτική σταθερότητ­α. Και γι' αυτό ανησυχούν οι αγορές.

Τα «γεράκια» της Φρανκφούρτ­ης πιέζουν να σταματήσου­ν οι επαναγορές και να αρχίσουν οι πωλήσεις ομολόγων!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece