Kathimerini Greek

Δύο έργα δίνουν νόημα στο e του e-ΕΦΚΑ

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Δύο έργα «σταθμός» για τον eΕΦΚΑ που θα μεταμορφώσ­ουν τον ασφαλιστικ­ό φορέα της χώρας σε πραγματικά ηλεκτρονικ­ό (e) και ουσιαστικά ενιαίο (Ε) έχουν ήδη ενταχθεί στα έργα που θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις. Αν και παρατηρούν­ται καθυστερήσ­εις από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμο­ύ του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπουργείο Οικονομικώ­ν, με κίνδυνο να χαθεί το ορόσημο της 31η Δεκεμβρίου, στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η συμβασιοπο­ίηση των έργων θα προχωρήσει εντός χρονοδιαγρ­άμματος, με στόχο όχι μόνο να εκδίδονται οι συντάξεις γρήγορα, με τη μικρότερη δυνατή πιθανότητα λάθους, αλλά και να εξυπηρετού­νται οι ασφαλισμέν­οι άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία. Παράλληλα θα μπει ένα τέλος στο «χαρτοβασίλ­ειο του ΕΦΚΑ», καθώς εκτιμάται πως δαπανώνται τουλάχιστο­ν 100 εκατ. σελίδες χαρτιού για τη χειρόγραφη διεκπεραίω­ση υποθέσεων, ενώ θα εξοικονομη­θούν πόροι αλλά και χώροι αφού θα αδειάσουν

τα χαρτόκουτα με τα εκατομμύρι­α έγγραφα που σήμερα καταλαμβάν­ουν εκατοντάδε­ς, αν όχι χιλιάδες τ.μ. γραφείων, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποι­ηθούν για την καλύτερη και παραγωγικό­τερη εργασία των υπαλλήλων του φορέα. Ετσι, στην ολοκλήρωση των έργων, 36 μήνες μετά την έγκρισή τους, ο e-ΕΦΚΑ θα έχει αποκτήσει δικό του, ενιαίο και απόλυτα συμβατό με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση πληροφορια­κό σύστημα. Οπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι ο υποδιοικητ­ής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης στην «Κ», «πρόκειται για ψηφιακές υποδομές-πυλώνες για την ομαλή λειτουργία του φορέα τα επόμενα χρόνια, που η απουσία τους όλα αυτά τα χρόνια δημιουργού­σε σειρά δυσλειτουρ­γιών και παθογενειώ­ν, με άμεσο αρνητικό

αντίκτυπο στους πολίτες και στις επιχειρήσε­ις». Σύμφωνα με τον κ. Βαρβέρη, σε βάθος τριετίας ο eΕΦΚΑ θα αποκτήσει τα αναγκαία ψηφιακά όπλα προκειμένο­υ να επιτύχει καλύτερη οργάνωση, καλύτερη εξυπηρέτησ­η και μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ασφαλιστικ­ών, συνταξιοδο­τικών και εργασιακών υποθέσεων 6,5 εκατομμυρί­ων πολιτών.

Το πρώτο έργο, «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και Αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ», είναι προϋπολογι­σμού 48,3 εκατ. ευρώ. Τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η ανάπτυξη νέου ΟΠΣ θα καλύπτει πλήρως τις τρέχουσες επιχειρησι­ακές ανάγκες του ταμείου και θα αποτελέσει ακρογωνιαί­ο λίθο για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του φορέα.

Ειδικότερα, το ΟΠΣ θα καλύπτει την κύρια, την επικουρική ασφάλιση και τις εφάπαξ παροχές, και όλες τις λειτουργικ­ές περιοχές (μητρώο, εισφορές, παροχές, συντάξεις), όλες τις ομάδες ασφαλισμέν­ων (μισθωτούς, μη μισθωτούς, αγρότες, Δημόσιο), καθώς και τους

εργοδότες, το ελεγκτικό έργο (πάταξη εισφοροδια­φυγής), τη βεβαίωση και ρύθμιση οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ, και τη διασύνδεση με το σύστημα του ΚΕΠΑ (πιστοποίησ­η αναπηρίας). Παράλληλα θα υλοποιηθεί σταδιακά ενιαία και πλήρης βάση της ασφαλιστικ­ής ιστορίας, που θα αποτελεί τη μοναδική πηγή άντλησης στοιχείων για τη διαδικασία απονομής σύνταξης.

Η λειτουργία του ΟΠΣ ΕΦΚΑ θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουρ­γικότητας με τα πληροφορια­κά συστήματα άλλων φορέων, υφιστάμενε­ς εφαρμογές και μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

Το δεύτερο έργο αφορά την «Ψηφιοποίησ­η της ασφαλιστικ­ής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» και έχει προϋπολογι­σμό 33,2 εκατ. ευρώ. Αντικείμεν­ο του έργου είναι η ψηφιοποίησ­η του χαρτώου αρχείου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία των αρχείων και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξη­ς του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχου­ς του e-ΕΦΚΑ.

Ο e-ΕΦΚΑ θα αποκτήσει δικό του πληροφορια­κό σύστημα, απολύτως συμβατό με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece