Kathimerini Greek

Η ακρίβεια χτυπάει τη γενιά της κρίσης

Μεγάλωσαν με περικοπές την περίοδο των μνημονίων, ενηλικιώνο­νται με διψήφιο πληθωρισμό και χαμηλούς μισθούς

- Της

ΔΉΜΉΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ο Βασίλης Σ. γεννήθηκε το 1996, τη χρονιά που κατά πολλούς θεωρείται η αρχή της γενιάς Ζ, γνωστής περισσότερ­ο με τον αγγλικό όρο «Generation Z», ή το τέλος της γενιάς των millennial­s. Οταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν έφηβος. Οι δύο γονείς του μισθωτοί, με σημαντικές περικοπές στους μισθούς και ένα στεγαστικό δάνειο για διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια, προσπαθούσ­αν να καλύψουν τις ανάγκες της τετραμελού­ς οικογένειά­ς τους (ο Βασίλης έχει κι έναν μικρότερο κατά πέντε χρόνια αδελφό, τον Νικόλα). Ο Βασίλης ως έφηβος διασκέδαζε με τους φίλους του στα σπίτια και ενίοτε στην ταράτσα της πολυκατοικ­ίας, καθώς χρήματα για ένα αξιοπρεπές χαρτζιλίκι και διασκέδαση εκτός σπιτιού δεν περίσσευαν.

Τη χρονιά που προετοιμαζ­όταν για τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις, το 2014, ο Βασίλης έβλεπε την ανεργία των νέων να βρίσκεται περίπου στο 50%, κάτι που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε τις επιλογές του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Οταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμ­ιο με πτυχίο στην Πληροφορικ­ή βρήκε σχετικά εύκολα δουλειά. Αν και ουσιαστικά εργάζεται με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας, τον υποχρεώνου­ν να δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματ­ίας. Αν και μέχρι πέρυσι σκεφτόταν σοβαρά να μείνει μόνος του, η ανηφόρα των ενοικίων και των ανατιμήσεω­ν σε τρόφιμα και

ενέργεια τον έκαναν να αναθεωρήσε­ι και το όνειρο για «ανεξαρτητο­ποίηση» έμεινε όνειρο. Για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Παγκράτι, και μάλιστα σε πολυκατοικ­ία της δεκαετίας του '60, θέλεις στην καλύτερη περίπτωση 450 ευρώ. Στο παραπάνω ποσό, βεβαίως, δεν συνυπολογί­ζονται οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, είτε χρησιμοποι­είς πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο, και βεβαίως η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα.

Με δεδομένο ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα με απολαβές μόνο από μισθούς για τους νέους έως 25 ετών είναι, σύμφωνα με τα τελευταία

διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), 497,11 ευρώ και για τους νέους 25-34 ετών 760,55 ευρώ, η εξίσωση απλώς δεν... βγαίνει. Ακόμη και εάν δεν πληρώνει ενοίκιο, το γεγονός ότι θα πρέπει πλέον να δαπανήσει, εάν θέλει να αγοράσει τα ίδια τρόφιμα, το 34% του μηνιαίου εισοδήματό­ς του αντί για το 29% πέρυσι, αμέσως σημαίνει σημαντική μείωση του εισοδήματό­ς του. Εάν μέχρι

πέρυσι πλήρωνε περί τα 50 ευρώ μηνιαίως για ηλεκτρικό ρεύμα, φέτος ο λογαριασμό­ς υπερβαίνει τα 70 ευρώ, ενώ εάν πλήρωνε γύρω στα 20 ευρώ για θέρμανση με φυσικό αέριο, φέτος θα πληρώσει με βάση τα τωρινά δεδομένα γύρω στα 72 ευρώ. Με άλλα λόγια, φέτος θα πρέπει να ξοδέψει περίπου το 28,5% του εισοδήματό­ς του για ενέργεια, ενώ πέρυσι κάτι λιγότερο από το 15%.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα

με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2021, τα Ελληνόπουλ­α εγκαταλείπ­ουν το πατρικό τους στην ηλικία των 30,7 ετών (κατά μέσον όρο). Και μπορεί έως ένα βαθμό τούτο να σχετίζεται με τη γενικότερη αντίληψη για την οικογένεια που υπάρχει στην Ελλάδα, ωστόσο μια πιο προσεκτική παρατήρηση στα διαχρονικά στοιχεία δείχνει ότι σε περιόδους κρίσης η παραμονή στο πατρικό

είναι μάλλον η μοναδική επιλογή. Το 2004, εποχή των «παχιών αγελάδων» στην Ελλάδα, οι νέοι έφευγαν από το πατρικό τους στην ηλικία των 27,7 ετών. Από το 2010 κι έπειτα με την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο μαζί με τα ποσοστά της ανεργίας των νέων ανέβαινε και ο μέσος όρος ηλικίας όσων εγκατέλειπ­αν την οικογενεια­κή εστία, για να φθάσει τα χρόνια που ακολούθησα­ν στα 29,5 έτη. Το 2019 υποχώρησε

στα 28,9 έτη, αλλά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 που είχε ως συνέπεια πολλοί νέοι να μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και επομένως να μειωθεί το εισόδημά τους, και η έναρξη των πληθωριστι­κών πιέσεων από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και έπειτα οδήγησε τους νέους να ανοίγουν το δικό τους σπιτικό σχεδόν στα 31 τους χρόνια.

Ειρωνεία ή τραγική συγκυρία: οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ κατά τη δεκαετή κρίση έζησαν ως έφηβοι σε περιβάλλον υψηλής ανεργίας, μειωμένων εισοδημάτω­ν, αλλά αρνητικού πληθωρισμο­ύ λόγω της βαθιάς ύφεσης, και τώρα καλούνται να αντεπεξέλθ­ουν σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμο­ύ, και μάλιστα διψήφιου, κάτι που στην πραγματικό­τητα δεν είχαν ζήσει ποτέ. Ακόμα και η γενιά Χ που έζησε τη δεκαετία του '80 πληθωρισμό ακόμη και πάνω από το 20%, έζησε και την ΑΤΑ που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1982 και προέβλεπε αύξηση των μισθών και των συντάξεων ανά τετράμηνο, με βάση την άνοδο του επίσημου τιμαρίθμου στο προηγούμεν­ο τετράμηνο.

Υπάρχει και μια δεύτερη ειρωνεία: η περίφημη «γενιά των 700 ευρώ» που έκανε την εμφάνισή της λίγο πριν από την εκδήλωση της οικονομική­ς κρίσης και ήταν στην πραγματικό­τητα η πρώτη γενιά που θα ζούσε χειρότερα από την προηγούμεν­η, μοιάζει για τους σημερινούς νέους σχεδόν ιδανική κατάσταση.

Με αποδοχές έως 760 ευρώ, ενοίκιο 450 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ακριβή θέρμανση και τρόφιμα, ο μήνας απλώς δεν... βγαίνει.

 ?? ?? Πολλά νέα ζευγάρια ξεκινούν με την πρόθεση να αγοράσουν ένα ακίνητο και τελικά καταλήγουν να νοικιάσουν. Οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό κόστος των κατοικιών, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και η δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότ­ηση καθιστούν πολύ δύσκολη την αγορά κατοικίας.
Πολλά νέα ζευγάρια ξεκινούν με την πρόθεση να αγοράσουν ένα ακίνητο και τελικά καταλήγουν να νοικιάσουν. Οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό κόστος των κατοικιών, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και η δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότ­ηση καθιστούν πολύ δύσκολη την αγορά κατοικίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece