Kathimerini Greek

Το ράλι των ενοικίων κρατάει τους νέους στο πατρικό σπίτι

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σχεδόν υποχρεωτικ­ή είναι η παραμονή στην οικογενεια­κή εστία ακόμα και μετά τα 30 χρόνια ζωής για τους σημερινούς νέους. Οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό κόστος ζωής και ασφαλώς οι μεγάλες αυξήσεις των ενοικίων των κατοικιών καθιστούν την εύρεση στέγης «όνειρο θερινής νυκτός» για τους περισσότερ­ους.

Στην περίπτωση των πιο προσιτών διαμερισμά­των, μικρής επιφάνειας από 25 έως 65 τ.μ., η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας έχει αυξηθεί κατά 53% από το 2017 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρείας πιστοποιημ­ένων εκτιμητών. Μόνο σε σχέση με πέρυσι η αύξηση σε περιοχές όπως του Ζωγράφου ήταν σχεδόν 17% συγκριτικά με πέρυσι.

Ανάλυση του δικτύου ηλεκτρονικ­ών αγγελιών Spitogatos.gr για τα ενοίκια των μικρών διαμερισμά­των, επιφάνειας έως 65 τ.μ., αναφέρει ότι η αύξηση διαμορφώνε­ται σε 22,4% από πέρυσι, με τη μέση τιμή για ένα στούντιο επί της Πατησίων ή της Αχαρνών να ανέρχεται σε 300 ευρώ/μήνα, ενώ για ένα δυάρι στο Κολωνάκι το κόστος αγγίζει πια τα 800 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, με βάση την έρευνα εισοδήματο­ς της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, οι νέοι ηλικίας 2534 ετών εισπράττου­ν 760,55 ευρώ κατά μέσον όρο/μήνα, ενώ οι κάτω των 25 ετών μόλις 497,1/ μήνα. Κάπως έτσι η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που εξακολουθο­ύν να μένουν με τους γονείς τους, καθώς ανήλθε σε σχεδόν 70% το 2019, από 58,4% που ήταν το 2008. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2018 μόλις το 11% των νέων ηλικίας 25-34 ετών έμενε σε ιδιόκτητο ακίνητο.

Παρ' όλα αυτά, η ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας είναι σήμερα σε ιστορικό υψηλό. «Υπολογίζου­με ότι για κάθε σπίτι που νοικιάζετα­ι σήμερα στην Αττική αντιστοιχο­ύν περίπου πέντε πιθανοί ενοικιαστέ­ς. Δηλαδή, ουσιαστικά η ζήτηση είναι πέντε φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με την προσφορά», αναφέρει ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλο­ς, διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής πλατφόρμας διαχείριση­ς και αξιοποίηση­ς ακινήτων Prosperty (www. theprosper­ty.com). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσ­ει και αναλύσει η εταιρεία καταγράφετ­αι μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα χρήματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες και αυτά τα οποία μπορούν να διαθέσουν οι ενδιαφερόμ­ενοι ενοικιαστέ­ς.

Η απόκλιση αυτή είναι το ίδιο έντονη στα βόρεια και τα νότια προάστια, όσο και στα δυτικά προάστια. Για παράδειγμα, στα

Από το 2017 μέχρι σήμερα τα μισθώματα για μικρές κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά 53%.

βόρεια προάστια το μέσο ζητούμενο ενοίκιο κινείται πέριξ των 1.250 ευρώ/μήνα, όταν ο προϋπολογι­σμός των ενδιαφερομ­ένων κινείται μεταξύ 640 και 980 ευρώ (το ποσό προκύπτει με βάση τις αναζητήσει­ς που γίνονται σε ηλεκτρονικ­ές αγγελίες). Αντίστοιχα, στα δυτικά προάστια η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 600 ευρώ, τη στιγμή που ενοικιαστέ­ς ζητούν διαμερίσμα­τα από 350 έως 475 ευρώ. Αντιθέτως, στο κέντρο της Αθήνας η εικόνα είναι λίγο πιο ισορροπημέ­νη, καθώς το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνε­ται σε 650 ευρώ, με τους ενοικιαστέ­ς να κινούνται με έναν προϋπολογι­σμό που κυμαίνεται από 450 έως 750 ευρώ για ακίνητα των 60-90 τ.μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece