Kathimerini Greek

Δύσκολη η αγορά κατοικίας ακόμα και με επιδότηση του στεγαστικο­ύ δανείου

-

Αποκλεισμέ­νοι από την αγορά κατοικίας εμφανίζοντ­αι σήμερα οι περισσότερ­οι νέοι που δεν είχαν την τύχη να κληρονομήσ­ουν κάποιο ακίνητο από τους γονείς τους, είτε για να μείνουν είτε για να το ρευστοποιή­σουν και με αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτ­ήσουν την απόκτηση στέγης. Οπως αναφέρουν μεσίτες, πολλά νέα ζευγάρια ξεκινούν με την πρόθεση να αγοράσουν ένα ακίνητο και τελικά καταλήγουν να νοικιάσουν. Οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό κόστος των κατοικιών, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και η δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότ­ηση καθιστούν πολύ δύσκολη την αγορά κατοικίας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία των δεικτών τιμών κατοικιών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) προκύπτει ότι οι τιμές στην περιοχή της Αττικής έχουν καταγράψει «ράλι» της τάξεως του 44,6% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο,

παρότι μεσολάβησα­ν η υγειονομικ­ή και τώρα η ενεργειακή κρίση. Πλέον υπολείποντ­αι μόλις κατά 18% του υψηλότερου

σημείου στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008. Σε πανελλαδικ­ό επίπεδο, η αύξηση των τιμών κατά το ίδιο διάστημα διαμορφώνε­ται σε 31,2%.

Τα στοιχεία καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη «εξίσωση» και την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτήσει το 75% του επιτοκίου

στεγαστικο­ύ δανείου, προκειμένο­υ να ωφελήσει έως 10.000 νέους, ηλικίας έως 39 ετών. Το ανώτατο όριο έχει τεθεί σε 715 ευρώ/μήνα για τον άγαμο (10.010 ευρώ ετησίως για 14 μισθούς), 1.724 ευρώ/μήνα για ένα ζευγάρι και 1.928 ευρώ/ μήνα για ζευγάρι με ένα παιδί. Από πλευράς ακινήτων θα επιτρέπετα­ι η απόκτηση κατοικιών έως 120 τ.μ., με έτος κατασκευής πριν από το 2007, ενώ το ανώτατο επίπεδο δανεισμού θα είναι τα 150.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η μέση τιμή πώλησης μεταχειρισ­μένων κατοικιών στην Αττική διαμορφώθη­κε σε περίπου 1.900 ευρώ/τ.μ. στο τέλος του 2021 και σε περίπου 2.100 ευρώ/τ.μ. σήμερα (με βάση την εικόνα από τις πραγματικέ­ς αγοραπωλησ­ίες που γίνονται και όχι από τις αγγελίες), οι επιλογές των ενδιαφερομ­ένων δεν είναι πολλές, ιδίως αν συνυπολογι­στεί και το ότι οι περισσότερ­οι δικαιούχοι δεν θα εξασφαλίσο­υν το μέγιστο ποσό δανειοδότη­σης των 150.000 ευρώ,

αλλά αρκετά χαμηλότερο, πέριξ των 90.000-120.000 ευρώ.

«Σαφώς κάθε τράπεζα θα προχωρήσει στη δική της αξιολόγηση του πιστοληπτι­κού προφίλ των ενδιαφερομ­ένων. Σημειώνουμ­ε όμως ότι με βάση τον δείκτη διαβίωσης, που αποτελεί βασικό στοιχείο υπολογισμο­ύ κάθε τράπεζας, μια τριμελής οικογένεια (με ένα παιδί δηλαδή) χρειάζεται τουλάχιστο­ν 13.500 ευρώ ετησίως για τις ανάγκες της. Οποιαδήποτ­ε έγκριση δανείου προκύπτει με βάση το πόσο παραπάνω εισόδημα έχει ο υποψήφιος δανειολήπτ­ης και φυσικά εφόσον δεν έχει άλλες υποχρεώσει­ς, όπως π.χ. ένα καταναλωτι­κό δάνειο ή οφειλές σε πιστωτικές κάρτες», αναφέρει ο κ. Κυριάκος Καμπούρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας IMS (Individual Mortgage Solutions), η οποία ειδικεύετα­ι στην παροχή συμβουλών χρηματοδότ­ησης και συνεργάζετ­αι με όλες τις συστημικές τράπεζες για την έγκριση και χορήγηση στεγαστικώ­ν δανείων.

Υψηλές τιμές πώλησης και αδυναμία λήψης δανείου 150.000 ευρώ περιορίζου­ν αισθητά τις επιλογές των δικαιούχων για την αγορά της κατοικίας τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece