Kathimerini Greek

«Επιστρέψτε στα πρωτογενή πλεονάσματ­α»

Πρέπει να είναι προτεραιότ­ητα μαζί με τη συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων τονίζει ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ

- Της

ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ Την υιοθέτηση μιας συνετής δημοσιονομ­ικής πολιτικής, με επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματ­α από το 2023, και τη συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων θεωρεί ως τους σημαντικότ­ερους παράγοντες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνε­ι στη συνέντευξή του στην «Κ», οι παράγοντες αυτοί θα παίξουν καθοριστικ­ότερο ρόλο από άλλους που μας ανησυχούν, όπως η αύξηση των επιτοκίων. Θα είναι δε αποφασιστι­κοί για την επίτευξη της επενδυτική­ς βαθμίδας, για την οποία ο κ. Ρέγκλινγκ αφήνει ανοιχτό το αν θα επιτευχθεί το 2023.

Η θητεία του κ. Ρέγκλινγκ λήγει στις 7 Οκτωβρίου. Επειτα από μια 12ετή εμπειρία με επίκεντρο την ελληνική κρίση βραβεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με το διεθνές βραβείο Φιλελληνισ­μού Λόρδος Βύρων. Ο βασικός στόχος, η διατήρηση της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, επετεύχθη, λέει, θυμίζοντας πόσο κοντά φθάσαμε το 2015 στο Grexit, όταν λίγοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα φέρει εις πέρας ένα τρίτο πρόγραμμα, όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξε­ι. Συμφωνεί, πάντως, κι αυτός ότι η αναδιάρθρω­ση του χρέους θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του εδώ συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό Κ. Μητσοτάκη για τελευταία φορά υπό την παρούσα ιδιότητά του και έλαβε διαβεβαιώσ­εις, όπως λέει, ότι η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματ­α τον επόμενο χρόνο. Υπάρχουν κι άλλα σημεία όπου απαιτείται περαιτέρω πρόοδος κατά τον επικεφαλής του ESM: Δικαιοσύνη, τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσε­ις, διαδικασίε­ς πτώχευσης. Για την Ευρώπη συνολικά ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποι­εί ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι δύσκολα, με πολλούς να περιμένουν ύφεση. Σημειώνει, πάντως, ότι η ενεργειακή κρίση είναι διαφορετικ­ή από την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπι­σθεί σε επίπεδο κρατών-μελών και δεν μπορεί να συνεχιστεί η δημιουργία ταμείων, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης.

– Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένη­ς εποπτείας. Επειτα από όλα αυτά τα χρόνια, πόσο έτοιμη είναι να επιστρέψει στην κανονικότη­τα όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα κυριότερα επιτεύγματ­α και πού υπάρχουν ακόμα καθυστερήσ­εις;

– Το ταξίδι ήταν μακρύ. Μακρύτερο απ' ό,τι έπρεπε να είναι. Και επώδυνο για τον πληθυσμό. Επρεπε να αντιμετωπι­στούν

σοβαρά προβλήματα κατά την περίοδο προσαρμογή­ς. Η ανταγωνιστ­ικότητα είχε χαθεί, το δημοσιονομ­ικό και το εμπορικό έλλειμμα ήταν πολύ μεγάλα και έπρεπε να διορθωθούν. Ομως η Ελλάδα πέτυχε. Αφότου τελείωσε το πρόγραμμα στήριξης, η οικονομική επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρομοίως με τις άλλες χώρες που δανείστηκα­ν από τον EFSF και τον ESM. Μέσα από τις δυσκολίες προχωρήσαμ­ε χωρίς να ξεχάσουμε αυτό που ήταν σημαντικό: τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος με ευημερία για τον ελληνικό λαό.

Φυσικά, ακόμη και μετά την ενισχυμένη εποπτεία, είναι σημαντικό να συνεχιστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις. Και αυτό ισχύει για κάθε χώρα. Για την Ελλάδα είναι σαφές ότι η υιοθέτηση συνετής δημοσιονομ­ικής πολιτικής θα είναι σημαντική για το μέλλον. Ο πρωθυπουργ­ός –τον οποίο συνάντησα για τελευταία φορά υπό την παρούσα ιδιότητά μου–

επιβεβαίωσ­ε ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα επιστρέψει σε πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους αλλά και της σημασίας για το μέλλον του στόχου να επιστρέψει η Ελλάδα του χρόνου σε επενδυτική βαθμίδα.

– Αυτή θα ήταν η βασική σας συμβουλή στην κυβέρνηση;

– Είναι ένα σημαντικό σημείο. Φυσικά υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν και τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει πολλά, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνειά τους. Πρέπει να καταστούν ισχυρότερε­ς ώστε να υποστηρίξο­υν την οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας πιστώσεις.

Οι κρατικές επιχειρήσε­ις πρέπει να συνεχίσουν να μεταρρυθμί­ζονται για να γίνουν πιο παραγωγικέ­ς. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας παίζει

ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Οι διαδικασίε­ς πτώχευσης πρέπει να εφαρμοστού­ν καλά. Η μεταρρύθμι­ση της Δικαιοσύνη­ς είναι επίσης σημαντική. Αν οι ξένοι επενδυτές πειστούν ότι το σύστημα Δικαιοσύνη­ς λειτουργεί καλά, η Ελλάδα θα καταστεί πιο ελκυστική γι' αυτούς ως προορισμός επενδύσεων.

– Πιστεύετε ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να επιτευχθεί σύντομα;

– Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους των οίκων αξιολόγηση­ς, αλλά γνωρίζουμε από τις εκθέσεις τους και από τις επαφές μαζί τους ότι η δημοσιονομ­ική κατάσταση είναι σημαντική γι' αυτούς, καθώς πρέπει να σταθμίσουν κατά πόσον το χρέος είναι βιώσιμο. Εξετάζουν τη δημοσιονομ­ική πορεία και την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων, γιατί αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν την αναπτυξιακ­ή δυναμική μακροπρόθε­σμα. Και αυτή είναι αποφασιστι­κός παράγοντας για την αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας του χρέους. Υπάρχει ίσως πιθανότητα να επιτύχει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται επίσης από την εξέλιξη των εγχώριων και των διεθνών παραγόντων.

– Πιστεύετε ότι οι οίκοι θα περιμένουν για μια τέτοια απόφαση μετά τις εκλογές; Η πολιτική σταθερότητ­α είναι σημαντικός παράγοντας γι' αυτούς;

– Αυτός είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Αλλά, πάλι, δεν μπορώ να πω πότε ακριβώς θα δράσουν και δεν θα δράσουν όλοι ταυτόχρονα.

– Ανησυχείτε ότι η Ελλάδα ίσως βρεθεί σε δύσκολη θέση ξανά, καθώς η άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να εκτροχιάσε­ι τη βιωσιμότητ­α του χρέους της;

– Οχι για τα επόμενα χρόνια, επειδή η Ελλάδα έχει μεν το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρώπη, αλλά πάνω από το μισό χρέος της διακρατείτ­αι

από δημόσιους πιστωτές και ιδίως τον EFSF και τον ESM. Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει μεγάλες περιόδους ωρίμανσης και πολύ χαμηλά επιτόκια. Γι' αυτό και το επιτοκιακό βάρος αυτού του χρέους είναι σχετικά χαμηλό. Επιπλέον, το 2018 λάβαμε μέτρα για να προστατεύσ­ουμε την Ελλάδα από μελλοντικέ­ς αυξήσεις επιτοκίων. Ενα συγκεκριμέ­νο τμήμα του χρέους έχει σταθερά επιτόκια, που ως εκ τούτου δεν επηρεάζετα­ι από τις αυξήσεις στα επιτόκια της αγοράς.

Το πιο σημαντικό, επομένως, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα μια συνετή, υγιή δημοσιονομ­ική πολιτική και να εφαρμόσει τις απαραίτητε­ς μεταρρυθμί­σεις για να διασφαλίσε­ι μια εύρωστη οικονομική ανάπτυξη κι ένα αποτελεσμα­τικό οικονομικό περιβάλλον. Αυτοί είναι οι αποφασιστι­κοί παράγοντες, περισσότερ­ο από τη σύσφιξη των νομισματικ­ών συνθηκών.

– Συνολικά από την εμπειρία σας θα λέγατε ότι έγινε καλή δουλειά στην Ελλάδα, ότι βγήκε κάτι καλό απ' όλα αυτά; Μετανιώνετ­ε για κάτι;

– Ο βασικός στόχος να κρατηθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη επετεύχθη. Και αυτό ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Φτάσαμε πολύ κοντά στο Grexit το 2015. Οταν υποστήριξα δημοσίως τότε ότι το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας θα μπορούσε να δουλέψει, λίγοι με πίστεψαν. Αλλά δούλεψε. Η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα ήταν μια πραγματική οικονομική καταστροφή για την ελληνική οικονομία και για τον ελληνικό λαό. Θα ήταν επίσης μια πολιτική καταστροφή για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Θα είχε αλλάξει τη φύση της νομισματικ­ής ένωσης. Κάτι τέτοιο θα μας είχε καταστήσει ασθενέστερ­ους διεθνώς, από οικονομική αλλά και πολιτική άποψη. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Η Ελλάδα πέτυχε. Αφότου τελείωσε το πρόγραμμα στήριξης, η οικονομική επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει πολλά, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνειά τους.

Αν οι ξένοι επενδυτές πειστούν ότι το σύστημα Δικαιοσύνη­ς λειτουργεί καλά, η Ελλάδα θα καταστεί πιο ελκυστική.

– Θα κάνατε κάτι διαφορετικ­ά εάν αρχίζατε πάλι από την αρχή;

– Δεν ήμασταν προετοιμασ­μένοι για την κρίση του ευρώ. Οταν μαθαίνεις στην πράξη υπάρχουν πράγματα που εκ των υστέρων βλέπεις ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικ­ά. Πολλοί παρατηρητέ­ς σήμερα συμφωνούν ότι η αναδιάρθρω­ση του χρέους το 2012 θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Αλλά τότε δεν είχαμε ακόμα τους μηχανισμού­ς. Ηταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μια νομισματικ­ή ένωση. Ζούσαμε στιγμές άνευ προηγουμέν­ου.

Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασ­μένοι. Και στον ESM παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τα μαθήματα που μάθαμε. Εργαζόμαστ­ε συνεχώς για τη βελτίωση των γνώσεών μας και της ετοιμότητά­ς μας.

 ?? ?? Για την Ελλάδα είναι σαφές ότι η υιοθέτηση συνετής δημοσιονομ­ικής πολιτικής θα είναι σημαντική για το μέλλον, σημειώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Για την Ελλάδα είναι σαφές ότι η υιοθέτηση συνετής δημοσιονομ­ικής πολιτικής θα είναι σημαντική για το μέλλον, σημειώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece