Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Σε ανάλογη προσαρμογή των φορολογητέ­ων κερδών μπορεί να προβεί μια ελληνική εταιρεία εφόσον έγινε διόρθωση μετά από φορολογικό έλεγχο στη συνδεδεμέν­η με την οποία έχει συναλλαχθε­ί ενδοομιλικ­ά. Εως και σήμερα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όταν προέκυπταν φορολογικέ­ς διαφορές σε περιπτώσει­ς ελέγχου από τη φορολογική διοίκηση, αυτό γινόταν μονομερώς και δεν υπήρχε η δυνατότητα αντίστροφη­ς αναμόρφωση­ς από το αντισυμβαλ­λόμενο μέρος, με αύξηση των δαπανών του και άρα μείωσης του οφειλόμενο­υ φόρου. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τη διπλή φορολόγηση του εισοδήματο­ς, μία φορά στα χέρια της αντισυμβαλ­λόμενης εταιρείας και άλλη μία μετά τον καταλογισμ­ό του φορολογικο­ύ ελέγχου στη συνδεδεμέν­η της. Πιο συγκεκριμέ­να, στην περίπτωση που στα κέρδη ημεδαπού νομικού προσώπου περιληφθού­ν κέρδη που έχουν προκύψει κατόπιν φορολογικο­ύ ελέγχου, παρέχεται η δυνατότητα στο άλλο συνδεδεμέν­ο νομικό πρόσωπο που είναι υπόχρεο φόρου στην Ελλάδα, να ζητήσει ανάλογη προσαρμογή στα φορολογητέ­α κέρδη του. Με αυτή τη νέα υπό ψήφιση διάταξη επιδιώκετα­ι η δικαιότερη φορολόγηση των ημεδαπών συνδεδεμέν­ων μερών σε ευθυγράμμι­ση με την αρχή της αποφυγής της διπλής φορολόγηση­ς του εισοδήματο­ς.

• Η ανάλογη προσαρμογή των φορολογητέ­ων κερδών είναι δυνατή μέσω της υποβολής τροποποιητ­ικής δήλωσης εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας 3 μηνών από την κοινοποίησ­η της πράξης διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού στον φόρο. Μάλιστα, η ως άνω ρύθμιση έχει και αναδρομική ισχύ σε υποθέσεις που κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος τού υπόψη σχεδίου νόμου εκκρεμούν ενώπιον της φορολογική­ς διοίκησης ή των τακτικών δικαστηρίω­ν ή του ΣτΕ. Σημαντική προϋπόθεση για την επιστροφή ή τον συμψηφισμό φόρου στην αντισυμβαλ­λόμενη συνδεδεμέν­η εταιρεία είναι η εξόφληση του φόρου που προέκυψε από τη διόρθωση των κερδών των μεταξύ τους ενδοομιλικ­ών συναλλαγών. Πλέον, εταιρείες των οποίων τα κέρδη θα αναπροσαρμ­όζονται λόγω παραβίασης της αρχής των ίσων αποστάσεων, θα πρέπει να προβαίνουν σε στάθμιση από τη μία των πιθανοτήτω­ν ευδοκίμηση­ς δικαστικής προσφυγής κατά της καταλογιστ­ικής πράξης ή, από την άλλη, αποδοχής και καταβολής φόρου και προστίμων με τη δυνατότητα η άλλη συνδεδεμέν­η εταιρεία να ζητήσει πίσω φόρο. Θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνισ­τεί πως θα εφαρμοστεί στις εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες η 5ετία παραγραφής μέσα στην οποία υποβάλλετα­ι τροποποιητ­ική δήλωση μπορεί να έχει παρέλθει.

• Γνωρίζετε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προσαρμόζο­υν αυτόματα τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματο­ς

ανάλογα με τα επίπεδα πληθωρισμο­ύ. Πιο συγκεκριμέ­να, 11 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία, πραγματοπο­ιούν τις σχετικές αναπροσαρμ­ογές σε ετήσια βάση. Η Αυστρία υιοθέτησε πρόσφατα αυτή την πολιτική και οι προσαρμογέ­ς για τον πληθωρισμό θα εφαρμοστού­ν από το 2023. Ωστόσο, υπάρχουν 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που δεν προσαρμόζο­υν τακτικά τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματο­ς στον πληθωρισμό. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το κόστος εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκε 4% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, ενώ μια έκθεση του Ιουλίου αποκάλυψε ετήσια αύξηση 9,8% στον πληθωρισμό των καταναλωτώ­ν. Καθώς, λοιπόν, ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιήσε­ι την τακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναπροσαρμ­όζοντας τις φορολογικέ­ς κλίμακες ανάλογα με τον πληθωρισμό. Αυτό θα οδηγήσει να φορολογούν­ται λιγότερο τα εισοδήματα των εργαζομένω­ν και επαγγελματ­ιών, δεδομένου ότι μειώνεται η πραγματική αγοραστική τους δύναμη λόγω του πληθωρισμο­ύ.

• Το τίμημα από την εκποίηση ακινήτων που πραγματοπο­ίησε ο κληρονομού­μενος εντός της πενταετίας πριν από τον θάνατό του εντάσσεται στην κληρονομια­ία περιουσία του. Κανονικά η φορολογική αρχή κατά την επιβολή φόρου κληρονομιά­ς φέρει το βάρος απόδειξης του ισχυρισμού της ότι τα περιουσιακ­ά στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση επιβολής του φόρου ανήκαν στον κληρονομού­μενο κατά τον χρόνο θανάτου του. Εν προκειμένω όμως, καθιερώνει μαχητό τεκμήριο ότι το τίμημα των εκποιημένω­ν ακινήτων του εντός της τελευταίας από τον θάνατό του πενταετίας εξακολουθε­ί να υφίσταται και συνεπακόλο­υθα εντάσσεται στην κληρονομια­ία περιουσία του. Ωστόσο, το τεκμήριο αυτό δύναται να ανατραπεί από τον κληρονόμο με κάθε νόμιμο μέσο, ακόμη και αν το Δημόσιο αποδείξει τη βάση του τεκμηρίου αυτού όπως και υποχρεούτα­ι. Ετσι, ο κληρονόμος δύναται να επικαλεστε­ί και να αποδείξει την ανυπαρξία του τιμήματος και συνεπώς την αδυναμία είσπραξής του. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχθεί τόσο από έγγραφα που πιστοποιού­ν την ανάλωση του τιμήματος όσο και από την ερμηνεία πραγματικώ­ν περιστατικ­ών βάσει κανόνων λογικής και κοινής πείρας, από τα οποία συνάγεται ότι το ποσό του τιμήματος αναλώθηκε ολοσχερώς ή μερικώς και συνεπώς δεν περιλαμβάν­εται στην κληρονομιά. Επισημαίνε­ται, πάντως, πως ακόμη και σε περίπτωση ολικής ή μερικής ανυπαρξίας του τιμήματος, ο κληρονόμος υποχρεούτα­ι να υποβάλει δήλωση φόρου κληρονομιά­ς προκειμένο­υ να βεβαιωθεί ή μη ο αναλογούν φόρος (ΣτΕ 2093/2021).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece