Kathimerini Greek

Πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς από το 2023

- Της * Η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνη του φορολογικο­ύ τμήματος της AS Network (www.asnetwork.gr).

ΤΖΈΝΗΣ ΠΑΝΟΥ*

Ανάσα για τους φορολογουμ­ένους προσφέρει η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, η οποία ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2023. Η κατάργηση ψηφίστηκε στις 22/9/2022 από τη Βουλή και οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν και για το τρέχον έτος 2022 επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς σε όλα τα εισοδήματα, πλην των μισθών του Δημοσίου και τις συντάξεις.

Θυμίζουμε ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς επιβάλλετα­ι στο συνολικό μεικτό εισόδημα του φορολογουμ­ένου, δηλαδή στο ποσό του εισοδήματο­ς πριν από την αφαίρεση του αναλογούντ­ος φόρου εισοδήματο­ς (αποτελεί δηλαδή φόρο

επί φόρου). Υπολογίζετ­αι κλιμακωτά σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστέ­ς από 2,2% έως 10%.

Με βάση την αιτιολογικ­ή έκθεση του προαναφερθ­έντος νόμου, «η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς φυσικών προσώπων επιβλήθηκε με τον ν. 3986/2011 στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς της χώρας λόγω της κρίσης χρέους. Με την έξοδο της χώρας και από το καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί. Ταυτόχρονα, το εισόδημα των πολιτών, κατά τα τελευταία έτη, δέχεται πιέσεις λόγω διαδοχικών και επάλληλων εξωγενών κρίσεων (πανδημία νόσου COVID-19, παράπλευρε­ς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία).Η κατάργηση, επομένως, της ειδικής εισφοράς

αλληλεγγύη­ς από 1/1/2023 και εφεξής είναι ένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης του εισοδήματο­ς των πολιτών, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι οι σκοποί για τους οποίους αυτή επιβλήθηκε έχουν πλέον εκλείψει.

Επιπλέον, λόγω της δυσχερούς συγκυρίας κατά το τρέχον έτος, απαιτείται να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους πολίτες που το εισόδημά τους υπόκειται σε μεγαλύτερε­ς διακυμάνσε­ις, όπως είναι όλοι οι απασχολούμ­ενοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί και επιτηδευμα­τίες), οι ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ. και ως εκ τούτου χορηγείται απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, για αυτά τα εισοδήματα, ήδη από το 2022».

Αναλυτικότ­ερα, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής ισχύουν τα ακόλουθα:

Για το φορολογικό έτος 2022 απαλλάσσον­ται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς (ΕΕΑ) όλα τα εισοδήματα που προβλέποντ­αι στο σχετικό άρθρο 43Α, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και συντάξεις, στις οποίες περιλαμβάν­εται και το ασφάλισμα που καταβάλλετ­αι στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρ­ίων συνταξιοδο­τικών συμβολαίων. Ουσιαστικά, δηλαδή, ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και το φορολογικό έτος 2021.

Ειδικότερα απαλλάσσον­ται από την ΕΕΑ:

– Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, στα οποία περιλαμβάν­ονται και οι αμοιβές μελών Δ.Σ., καθώς και το εισόδημα της περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, δηλαδή από παροχή υπηρεσιών σε έναν εργοδότη (μπλοκάκια).

– Τα εισοδήματα από «επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα».

– Από «κεφάλαιο», δηλαδή μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία, π.χ. ενοίκια. – Καθώς και από «υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου», π.χ. από πώληση μετοχών, για το οποίο ο φορολογούμ­ενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2022.

Ωστόσο, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο εξής: αν το εισόδημα του φορολογικο­ύ έτους 2022 προσδιορίζ­εται με βάση τα τεκμήρια, η απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς παρέχεται εφόσον για τα δύο προηγούμεν­α φορολογικά έτη δεν έτυχε

εφαρμογής ο εναλλακτικ­ός τρόπος υπολογισμο­ύ βάσει των τεκμηρίων. Συνεπώς, αν στο φορολογικό έτος 2022 προκύψει προστιθέμε­νη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείτ­αι ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, προκειμένο­υ να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς πρέπει για τα έτη 2020 και 2021 είτε να μην υπάρχει προστιθέμε­νη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση. Για εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2023 καταργείτα­ι η ΕΕΑ πλήρως και για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece