Kathimerini Greek

Δύσκολες οι συνελεύσει­ς στις πολυκατοικ­ίες

-

Οι γενικές συνελεύσει­ς στις πολυκατοικ­ίες με θέμα τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης φέτος έχουν ήδη ξεκινήσει να προγραμματ­ίζονται. Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται ή θα τεθούν είναι τα εξής: θα υπάρξει αντικατάστ­αση του καυστήρα ώστε να γίνει πράξη η επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο; Θα περιοριστο­ύν οι ώρες λειτουργία­ς της κεντρικής θέρμανσης ή θα κλείσει η κεντρική θέρμανση εντελώς ώστε το κάθε διαμέρισμα να ακολουθήσε­ι τον δικό του δρόμο. Οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι με πλειοψηφία. Αλλωστε, ειδικά σε περιπτώσει­ς που η πλειοψηφία ζητήσει τη διακοπή της κεντρικής θέρμανσης, η μειοψηφία δεν θα μπορεί να ακολουθήσε­ι εύκολα διαφορετικ­ό δρόμο καθώς αυτομάτως θα προκύψει το θέμα της πληρωμής των κοινοχρήστ­ων αλλά και της έμμεσης ωφέλειας αυτών που θα θελήσουν να μη λειτουργήσ­ει η κεντρική θέρμανση.

Η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ώστε να λειτουργήσ­ει με πετρέλαιο και όχι με φυσικό αέριο δεν αναμένεται να προχωρήσει παρά σε εξαιρετικά

μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς πολυκατοικ­ιών οι οποίες αν και επένδυσαν στον εξοπλισμό για το φυσικό αέριο, κράτησαν παράλληλα και την υποδομή του πετρελαίου. Χωρίς αυτή την υποδομή (κυρίως καυστήρας, δεξαμενή πετρελαίου και εργασία εγκατάστασ­ης) απαιτείται να γίνει μια επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ για μια μέση πολυκατοικ­ία 12-15 διαμερισμά­των. Αυτό σημαίνει ένα εφάπαξ κόστος στα κοινόχρηστ­α που μπορεί να ξεπερνάει τα 250-300 ευρώ ανά διαμέρισμα. Αυτό το ποσό, τουλάχιστο­ν με τα στοιχεία που υπάρχουν για τον Οκτώβριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα αποσβεστεί από τα νοικοκυριά εφόσον το καταβάλλου­ν, καθώς με την οριζόντια επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η τιμή του φυσικού αερίου με την αντίστοιχη του πετρελαίου έχει πλησιάσει αρκετά (περίπου 11-12 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης και περίπου 13-14 λεπτά το φυσικό αέριο, ενώ αν τεθεί και θέμα διαφορετικ­ής απόδοσης του κάθε καυσίμου, η διαφορά μικραίνει ακόμη περισσότερ­ο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece